Simona Halep ar putea da o lovitură fantastică în războiul cu Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), după ultimul anunț venit din SUA. Travis Tygart (52 de ani), șeful Agenției Anti-Doping din Statele Unite (USADA), a explicat într-un amplu interviu cum ar putea fi găsită sportiva din România nevinovată în scandalul de dopaj în care este anchetată.
Aflată în plin scandal de dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat la US Open 2022, Simona Halep a fost audiată la finalul lunii iunie de tribunalul independent Sports Resolutions, cu sediul la Londra, iar în perioada următoare judecătorii urmează să ia o decizie.
Sportiva din Constanța și-a susținut încă din primul moment nevinovăția și a transmis că nu știe cum substanța respectivă a ajuns în corpul ei.
Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică”, anunța Simona, în octombrie 2022.
În cazul Simonei, atât proba A, cât și proba B a testului antidoping de la US Open 2022 au confirmat faptul că substanța respectivă se află în corpul ei. Avocații fostului lider WTA au construit cazul apărării pe varianta „contaminării”, încercând se demonstreze faptul că Halep nu a apelat la o substanță interzisă în cunoștință de cauză. Și în ciuda faptului că multe voci s-au grăbit să nu creadă o astfel de ipoteză, un important oficial din Statele Unite ale Americii susține că Simona ar putea avea dreptate!
Este vorba despre celebrul Travis Tygart, șeful Agenției Anti-Doping din Statele Unite (USADA), care a explicat cum ar putea ajunge un sportiv să se contamineze involuntar:
„Ne confruntăm cu o altă problemă acum. Și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate… Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi „sursă nevinovată”. La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul”, a transmis Tygart.
În continuare, americanul a oferit și un exemplu concret:
„Avem celebrul caz, cu jucătorul Richard Gasquet. Care a reușit să demonstreze că urme de cocaină au fost depistate în organismul său pentru că a sărutat o stripteuză într-un club de noapte. Iar ea consumase cocaină, având urmele pe buze”, a mai spus șeful USADA, potrivit Adevărul.
Pentru a fi cât se poate de clar, Travis Tygart a pus punctul pe „i” și a spus că un sportiv nu poate fi acuzat de dopaj antunci când este vorba despre contaminare involuntară:
„Cazurile care ne îngrijorează cu adevărat sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze, care sunt chiar foarte atenți să nu folosească ceva interzis, care fac totul ca la carte. Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici. Și apoi le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: „Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?”.
„Contaminare conjuncturală” e problema noastră acum. Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă”, a adăugat Tygart.
În încheiere, Tygart a transmis că USADA lucrează intens cu WADA (Agenția Mondială Antidoping) pentru ca astfel de cazuri să nu mai existe pe viitor:
„Acum, suntem într-o etapă în care încercăm să impunem noi reguli pentru „contaminare conjuncturală”. Suntem în contact cu Agenția Mondială Antidoping (WADA) și am pus această problemă pe masă. Și suntem foarte vocali în privința ei. Vrem să ne asigurăm că există un set adecvat de reguli pentru fiecare situație și că sunt reguli cât mai corecte, juste, care țin cont de realitatea lumii în care trăim acum. Care țin cont de contaminările care apar de la carne, de la apă, de la vitamine. Și suntem optimiști că, în viitorul apropiat, în urma discuțiilor noastre cu WADA, aceste reguli noi pot fi incorporate în codul antidoping”, a încheiat șeful USADA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER