Tenismenul român (31 de ani) este din această săptămână pe prima poziție în ierarhia generală întocmită doar pe baza punctelor adunate în turneele Challenger. După evoluțiile excelente din ultima vreme, „Hăne” revine și la Cupa Davis
În numai trei luni, „Hăne” a urcat 95 de locuri în ATP, de pe 153 până pe 58! Victor este ca și calificat în acest an la Turneul Campionilor, rezervat celor mai buni jucători în turneele Challenger În ultima perioadă, tenismenul momentului din România a jucat șase finale, din care a câștigat trei
Într-o perioadă în care lumea s-a grăbit să spună că Victor Hănescu se apropie de finalul carierei, tenismenul a „explodat” în circuitul mondial precum un puști care dă lovitura pentru prima dată în ATP și „sare” direct în elită. Pe 25 iunie, „Hăne” retrograda până pe poziția 153, iar perspectivele păreau mai degrabă sumbre, în condițiile în care trebuia să o ia de la capăt, adică să treacă prin focurile turneelor mici, pentru a reveni în prima sută mondială. De unde motivația de a reveni în Top la o vârstă, 31 de ani, în care mulți tenismeni agață racheta în cui? Într-un interviu acordat pentru ProSport, Victor Hănescu detaliază cum a reușit să urce 95 de locuri în clasamentul ATP, în numai trei luni (!), dar și ce planuri de viitor și-a făcut.
Victor, cum se explică saltul spectaculos pe care l-ai înregistrat în numai trei luni? Am trecut printr-o perioadă mai grea după ce m-am despărțit de antrenorul meu, Tomai Firicel. Nu mă mai regăseam pe teren, greșeam foarte des. Motivația de a juca tenis a existat însă mereu și am lucrat foarte mult la partea mentală. Rezultatele au început să se vadă, iar jocul meu a devenit tot mai solid. Evoluția mea din ultima vreme o pun exclusiv pe partea mentalului, capitol la care am câștigat foarte mult.
Un psiholog sportiv, rețeta succesului
Ți-ai găsit un alt antrenor? Nu am antrenor, ci am început o colaborare cu un psiholog sportiv, care m-a ajutat mult atât în afară, cât și în teren. A fost o mutare foarte bună, iar acum simt că am controlul pe teren. Știam că nivelul meu este altul, dar mi-a fost greu în perioada în care nu puteam câștiga meciuri.
Ai revenit în ATP în zona în care te-ai aflat ani buni, dar ai ajuns și liderul mondial al jucătorilor care au participat în acest sezon în turneele Challenger. Ce înseamnă acest lucru pentru tine? Am avut un parcurs solid în ultima vreme, iar faptul că sunt lider este ceva deosebit. Mulți jucători m-au felicitat pentru evoluțiile din ultima vreme, iar acest lucru îmi oferă foarte multă încredere.
Pe baza rezultatelor din ultimul timp ai șansa de a juca și la Turneul Campionilor… Este o competiție deosebită și pentru jucătorii de Challenger, înființată anul trecut. Îmi doresc să particip la Turneul Campionilor de la Sao Paolo, unde se acordă premii frumoase și sunt puse la bătaie puncte importante.
„Joc cel mai bun tenis din carieră”
Revenind la jocul tău. Poți să faci o comparație între prezent și cel mai bun nivel pe care l-ai atins în carieră? Acum, mă simt mult mai complet ca persoană și mai bun ca jucător. Cred că acum joc cel mai bun tenis pe care l-am practicat vreodată în cariera mea.
Ai fost în Top 30. Crezi că e posibil să te vedem din nou acolo? Da, de ce nu? E greu de spus dacă voi reuși să ajuns în Top 20-30, important este să merg mai departe pe drumul pe care l-am început. Sunt însă convins că voi juca din nou în Top. Încă mă motivează acest aspect, să fiu între cei mai buni jucători ai lumii. come-back pentru grupa mondială
Pe final aș vrea să atingem și subiectul Cupa Davis. Îl vom mai revedea pe Victor Hănescu în echipa României? Sigur! Am avut înțelegeri cu federația și am convenit că în prezent trebuie să mă concentrez și pe cariera mea. Între timp, cei tineri au avut șansa lor să demonstreze că își merită locul în echipă, că România se poate baza pe ei și chiar s-au descurcat foarte bine. Îmi doresc să revin la Cupa Davis și să jucăm din nou în Grupa Mondială.
Clasament ATP 2012 Turnee Challenger
1. Hănescu (România)562p 2. Klizan (Slovacia)483p 3. Bedene (Slovenia)471p 4. Donskoy (Rusia)439p 5. Janowicz (Polonia)433p 6. Ito (Japonia)429p 7. Haider Maurer (Austria)421p 8. Lorenzi (Italia)420p … 20. Ungur (România)357p
Din 2011, ATP organizează la Sao Paolo, la sfârșit de an, încă un Turneu al Campionilor pentru cei mai buni tenismeni în Turneele Challenger. Anul trecut, titlul a fost câștigat de germanul Stebe.
26 este poziția cea mai bună ocupată de Victor Hănescu în clasamentul ATP, atinsă pe 6 iulie 2009
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER