Simona Halep va debuta în competiția deținută de Ion Țiriac împotriva unei sportive venite din calificări. Apoi, se întrevede un meci greu, fie cu americanca Allison Riske, pe care o conduce cu 3-0 la general și pe care a învins-o într-un meci de trei seturi, în drumul spre trofeul de la Roland Garros 2018 (2-6, 6-1, 6-1), fie cu Johanna Konta (1-3 la general, primul meci direct pe zgură).
Primul cap de serie care poate ieși în calea Simonei Halep, în turul trei, este Julia Goerges (favorită 16), partenera de dublu a constănțencei în turneul de la Miami.
Halep are o legătură aparte cu turneul de la Madrid. În ultimii cinci ani a ajuns cel puțin până în sferturi de patru ori (excepție – 2015), a jucat trei finale și a câștigat trofeul de două ori (2016 și 2017). Românca a fost trimisă pe jumătatea superioară de tablou, dominată de Naomi Osaka (al cărui număr unu mondial este din nou în joc la Madrid). În sferturi, se întrevede un duel cu Elina Svitolina, sportivă care a învins-o pe Simona în ultimul meci direct disputat pe zgură (finala de la Roma, 2018, 2-1 palmaresul general pe zgură pentru iubita lui Gael Monfils și 4-3 pe toate suprafețele).
Pe sfertul Simonei a poposit și Irina Begu (96 WTA), care va deschide cu un meci împotriva Yuliei Putintseva (Kazahstan, 41 WTA). Sfertfinalistă la Madrid în 2015 și 2016, Begu a acces direct pe tabloul principal grație unui wildcard, la fel ca și Sorana Cîrstea (29 ani, 93 WTA), sfertfinalistă în 2016 și 2017.
Accidentată la gleznă în semifinala Fed Cup Franța – România 3-2, Irina Begu s-a recuperat, antrenorul său, Adrian Marcu, punctând pentru ProSport: „glezna este OK”. Ea va fi însoțită la următoarele două turnee (Madrid și Roma) de Victor Crivoi.
Dacă va trece de Putintseva, Irina Begu se poate reîntâlni în turul doi cu Pauline Parmentier, cea în fața căreia s-a accidentat în meciul patru al semifinalei de la Rouen, însă cel mai probabil ar urma să o înfrunte pe Elina Svitolina, favorita 6 a tabloului.
Pe jumătatea inferioară, pe sfertul numărului doi mondial, Petra Kvitova (deținătoarea trofeului), au ajuns celelalte două reprezentante ale României, Mihaela Buzărnescu și Sorana Cîrstea.
Mihaela Buzărnescu (30 ani, locul 29 WTA) este în căutarea primei victorii la Madrid. În 2018, la debutul său în capitala Spaniei, „Miki” a cedat în minimum de seturi, la 4 și la 1, în fața Mariei Șarapova. Prima sa adversară din 2019 este Ajla Tomljanovic (25 ani, Australia, locul 43 WTA). „Miki” a învins-o de două ori în ultimii doi ani, dar pe hard (la Linz și la San Jose).
Sorana Cîrstea va debuta la Madrid împotriva favoritei 13, Madison Keys. Americanca nu a strălucit în trecut la Madrid, pierzând în primul tur la ultimele două ediții. Per total, Keys are doar trei victorii pe tabloul principal de la Madrid: un surprinzător 6-3, 6-2 cu Na Li în 2013 și alte două victorii în 2016.
Dacă pe secțiunea Simonei Halep se află jucătoare care pot reprezenta adevărate provocări, cu bilanț incomod în precedentele meciuri directe cu eleva lui Daniel Dobre, Naomi Osaka este îndreptățită să ofteze după această tragere la sorți. Meciul său de debut este unul complicat, contra extrem de bătăioasei Dominika Cibulkova (33 WTA). Apoi, nipona vede la orizont un alt match-up nedorit, contra unei reprezentante a gazdelor și o specialistă a zgurii. Un alt duel tare al primului tur le aduce față în față, tot pe primul sfert de tablou, pe Svetlana Kuznetsova (campioană la Roland Garros în 2009) și pe Aryna Sabalenka, favorita 10 a tabloului. Chiar dacă rusoaica a alunecat în clasament din cauza accidentărilor și a unei absențe prelungite din circuit, forța fizică degajată de ambele sportive, loviturile puternice și spiritul războinic al ambelor sunt ingrediente excelente pentru un meci de neratat.
ȘTIAȚI CĂ‚…? Turneul de la Madrid a devenit unul mixt, ATP și WTA, în 2009. În circuitul masculin, acest turneu a debutat în 2002. Dinara Safina a câștigat ediția inaugurală, iar Simona Halep și Petra Kvitova dețin recordul pentru cele mai multe finale jucate în capitala Spaniei – câte trei, cehoaica având procentaj perfect, cu trei trofee câștigate (2011, 2015, 2018)
1.202.520 dolari va primi campioana ediției 2019 la Mutua Madrid Open, același cec pe care îl va încasa și câștigătorul de la masculin.
Deținătoarea trofeului: Petra Kvitova
Cele mai multe trofee: Petra Kvitova – 3
Cele mai multe finale: Petra Kvitova și Simona Halep – 3
Jucătoarele care și-au apărat trofeul la Madrid: Serena Williams (2013) și Simona Halep (2017)
Prima performanță românească la Madrid: 2010, optime de finală pentru Alexandra Dulgheru, cu victorie la Elena Dementieva
Anul de grație al româncelor la Madrid: 2016. Patru românce au acces în sferturi – Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Patricia Țig. Simona Halep a câștigat titlul. În 2017, România a avut, din nou, două sportive în sferturi – pe Halep și pe Cîrstea, Simona triumfând.
Cel mai bun rezultat al unei românce în 2018, la Madrid: sfert de finală pentru Simona Halep
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER