ANALIZĂ | Majoratul mezinului. Final de sezon perfect pentru Tsitsipas: ce rămâne pe retină după succesul grecului la Turneul Campionilor

ANALIZĂ | Majoratul mezinului. Final de sezon perfect pentru Tsitsipas: ce rămâne pe retină după succesul grecului la Turneul Campionilor
Stefanos Tsitsipas sărută trofeul Turneului Campionilor câștigat după finala cu Dominic Thiem, de duminică
  • Publicat:
  • Actualizat:

Stefanos Tsitsipas a câștigat, duminică, finala Turneului Campionilor, scor 6-7(6), 6-2, 7-6(4) în fața austriacului Dominic Thiem. Acest succes vine la exact 12 luni după triumful grecului la NextGen Finals, în 2018, la Milano, la echivalentul U21 al Turneului Campionilor.

Un sportiv în loja căruia antrenorul francez Patrick Mouratoglou se afișează din ce în ce mai des, grecul antrenându-se la academia acestuia, Tsitsipas a închis simbolic un cerc al maturizării în O2 Arena din Londra.

Parcursul de la Nitto ATP Finals, în sine, a respectat etapele drumului de la juniori la eșalonul de elită.

Tsitsipas și-a câștigat biletul pentru semifinale în primele două meciuri ale grupei, învingându-și doi colegi de generație – pe Daniil Medvedev și pe Sascha Zverev (grecul, mezinul grupului fiind despărțit ca vârstă de rus – cel mai mare – de doar doi ani). După un test ca o simulare a Bac-ului în fața lui Nadal, Tsitsipas a trecut examenul maturității învingându-l chiar pe veteranul și specialistul Turneului Campionilor, Roger Federer, cu un 6-3, 6-4. Penultimul act de la Londra a fost dovada grăitoare că Stefanos „s-a copt”, grecul demonstrându-și autocontrolul la fiecare dintre cele 11 mingi de break anulate elvețianului (din totalul de 12), la momentul în care i-a strivit speranțele lui Roger de îndată ce marele campion părea că a găsit ieșirea din labirint, recuperându-și serviciul cedat în start de set doi și prin aceea că și-a adjudecat, practic, toate game-urile cu prelungiri.

Federer i-a făcut grecului un compliment imens la finalul partidei; „nu a făcut nimic nebunesc„. Elvețianul sublinia diferența pusă deja de Tsitsipas între sine și majoritatea tinerilor ultra-talentați, dar labili, agresivi – dar fără pic de control.

Duminică, Tsitsipas a câștigat în fața lui Thiem demonstrând din nou o forță interioară statornică.

Învins la limită într-un prim set de 66 de minute în care greșise mai puțin, reușise o lovitură câștigătoare în plus față de Thiem și în care servise mai bine, grecul a fost capabil, timp de un set și un sfert, să intre într-o stare de grație, în care a blocat emoțiile, presiunea și contactul cu exteriorul. „Nu am nici cea mai vagă idee cum am reușit să joc atât de bine în setul doi. Nu am idee. Consider că mintea mea a fost împăcată, nu m-am gândit la prea multe. Asta m-a ajutat, cred, să joc atât de bine și să reușesc să îi fac două break-uri. Nu i-am dat prea multe șanse să joace în acel set. A fost un set excelent pentru mine”, a mărturisit Tsitsipas, după meci.

Într-un sfert de oră, Tsitsipas a ucis actul secund, evadând pe tabelă la 4-0, fără să sărbătorească măcar. Setat și concentrat pe fiecare lovitură de atac, uitând de rezultat, Tsitsipas a arătat cu adevărat invincibil, cum puțini jucători au reușit să o facă în 2019. Bilanțul grecului în acest set doi a fost ireal. 10 lovituri câștigătoare și o singură greșeală neforțată!

Însă mai important pentru grec a fost finișul. Inevitabil, Tsitsipas a pierdut contactul cu zona și acel ritm draconic, iar Thiem a activat modulul de luptă nadalian, recuperând de la 1-3, la 3-3. Dacă Zverev a rupt racheta la finalul primului set al semifinalei cu Thiem, după comiterea dublei greșeli ce i-a pus manșa pe tavă adversarului, în finală, într-o situație comparabilă, Tsitsipas a luat-o de la capăt și a căutat să canalizeze energia în servicii, în arcurile picioarelor, pentru a declanșa sprinturi la fileu.

Per total, de la primul, până la ultimul punct al finalei, nivelul de joc a fost alert spre foarte alert. Forța loviturilor a fost considerabilă de pe ambele părți, pentru ambii jucători. Atacurile nu au contenit să apară pe orice lovitură scăpată mai scurt de adversar. Iar accelerările au fost eficiente, de pe rever și dreapta în egală măsură, atât pentru Thiem, cât și pentru Tsitsipas. Consecința: la final, tabela a reținut 67 de lovituri câștigătoare (34-33 în favoarea grecului).

Privind strict către dreapta lui Tsitsipas, aceasta i-a adus punct direct de 19 ori și i l-a pierdut de doar 10 ori, grecul reușind să reproducă, în parte, procentajele înregistrate în fața lui Federer. Iar totalul loviturilor câștigătoare din dreptul grecului a fost mai mult decât dublu față de cel al greșelilor neforțate (34/16).

Finalul de meci a adus și frustrare pentru Tsitsipas. O nouă provocare și o ieșire elegantă. „A fost frustrant să am emoții atât de mari pentru prima dată la acest turneu. Am avut break avantaj și totuși nu am reușit să îl mențin. Lucrurile s-au decis la tie-break și sunt chiar ușurat. A fost o prestație extraordinară și o luptă fantastică pe teren. Iar felul în care m-am descurcat, m-a mulțumit pe deplin„, a spus Tsitsipas după meci.

În timp ce pentru privitori devenea evident cum Dominic Thiem înclină ușor-ușor balanța în favoarea sa avansând în decisiv, Tsitsipas reseta și își tempera cumpătul. În tie-break, erorile neprovocate evidente ca smash-urile ratate în startul semifinalei sale de Federer au apărut în dreptul lui Thiem, mai întâi pe rever, apoi pe dreapta (trei la rând).

Așa a devenit Tsitsipas primul jucător care întoarce o finală de la 0-1 la seturi în era Londra a ATP Finals. Ultima astfel de ispravă s-a consumat în urmă cu 14 ani, dar la Shanghai. În 2005, argentinianul David Nalbandian îl învingea pe Roger Federer, în cinci manșe, revenind de la 0-2 la seturi.

Lipsa lui Federer, Nadal sau Djokovic din poza cu trofeul Turneului Campionilor nu mai este, deja, o noutate. În ultimii cinci ani, Super 8-ul de final de an din ATP are cinci campioni diferiți, având un panou de onoare la fel de pestriț precum Grand Slam-urile din tenisul feminin, care, de trei sezoane, dau în fiecare an patru nume diferite pe lista învingătoarelor.

Lista de câștigători începută în 2015 îi include pe Djokovic, Murray, Dimitrov, Zverev și, acum, Tsitsipas. Probabil, grecul va confirma cel puțin de maniera în care a făcut-o Zverev, rămas între primii opt jucători ai lumii și la 12 luni după succesul de la Londra, chiar dacă fără performanță notabilă în Grand Slam-uri, în loc să alunece în vertij, așa cum a făcut-o bulgarul Dimitrov, care abia se mai agăța cu o mână de Top 20 la un an de la victoria din Regat și apoi continua căderea până la limita de jos a primei sute mondiale.

La 21 de ani, împliniți pe 12 august, Tsitsipas este cel mai tânăr câștigător al Turneului Campionilor de la Lleyton Hewitt încoace (2001). Dar și al șaselea cel mai tânăr câștigător din istoria întrecerii.

Grecul a contribuit și la egalarea unui record în ATP – cea mai lungă serie de victorii în premieră la ATP Finals. Între 1988 și 1991, patru mari campioni ai tenisului obțineau primele lor trofee la Turneul Campionilor: Boris Becker, Stefan Edberg, Andre Agassi și Pete Sampras. Fiecare dintre aceștia a ajuns în fruntea clasamentului ATP, scriind file importante din istoria sportului alb. Începând cu 2016, ATP Fînals a înregistrat o serie similară de patru victorii în premieră.

Va ajunge Tsitsipas la nivelul unui Edberg sau Sampras, cu stilul său romantic de a juca tenis, construit cu rever cu o mână, servicii urmate de voleu și incursiuni la fileu? Doar timpul va răspunde la această întrebare, însă nu ar fi înțelept să pariezi împotriva grecului.

Stefanos este un jucător extraordinar. Am început să lucrez cu el când avea 16 ani. L-am văzut pe Youtube și am spus imediat că îmi place acest băiat. Căutam un jucător special, care să joace foarte bine. Mi-a plăcut spiritul lui competitiv. Totul se reduce la cine ești și cum concurezi.

 

Mereu mă uit la personalitatea jucătorilor și la cum evoluează în meciuri, pentru că treaba lor este să câștige meciuri, iar asta este greu să înveți.


Iubesc tehnica lui. Este incredibil cum lovește mingea. Forehand-ul lui îmi amintește de cel al lui Del Potro încă din prima zi în care l-am văzut. Dar noi am lucrat în principal aspecte de ordin fizic și tactic.

Patrick Mouratoglou, despre Stefanos Tsitsipas, elevul său

2.656.000 dolari a încasat Stefanos Tsitsipas pentru evoluția de la Turneul Campionilor.

1.300 puncte ATP a adunat grecul la Londra. El își păstrează totuși poziția în clasament și va termina anul pe locul șase mondial.

3 victorii are acum Stefanos Tsitsipas în șapte meciuri directe cu Dominic Thiem.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35 de ani 😢
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35…
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi gândit la asta!
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi…
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut…
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure, să caute ajutor
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure,…
×