Finala de gală a tenisului masculin românesc, dintre Marius Copil și Roger Federer, de la Basel, l-a găsit pe reputatul antrenor Marius Comănescu într-o postură mai puțin obișnuită, de comentator tv pentru DigiSport. Cel mai recent, Comănescu a încheiat o colaborare cu Sorana Cîrstea, în WTA, acesta preferând să lase deoparte pentru moment trepidanta viață pe circuit, în favoarea familiei.
Concentrându-se pe munca de antrenor la club, Marius Comănescu a acceptat dialogul cu ProSport, după ce a fost vocea care a însoțit cea mai importantă finală a tenisului românesc masculin din 2001 până în prezent, la capătul unui antrenament pe care îl avea programat luni la prânz.
Ați comentat o primă finală ATP 500 a unui român, cu Roger Federer. Vă gândeați că se poate întâmpla așa ceva în situația actuală a tenisului românesc masculin? Cinstit, nu! A fost o experiență foarte bună, am fost surprins chiar, pentru că am avut ceva emoții pentru Marius! Eu sunt fan Federer și este prima dată când mi-am dorit să piardă Federer! Nu a fost să fie așa, dar am fost foarte bucuros că am avut șansa, privilegiul de a comenta o finală de o asemenea anvergură cu Roger Federer și Marius Copil. Cu un român. Cu atât mai mult cu cât pe Marius îl cunosc bine.
Tenisul românesc trăiește o perioadă de glorie, prin rezultatele obținute de Simona Halep și de întreaga generație de jucătoare care s-au remarcat în ultima decadă. Ce înseamnă, totuși, pentru fanii români, să poată trăi emoțiile unei finale la masculin, în era de aur a tenisului masculin, cu unul dintre „Big Four”? Trebuie să însemne o mare bucurie în primul rând, după care trebuie să însemne și o obligație, pentru toți cei care muncim în tenis, pentru noi toți cei care suntem implicați în fenomenul ăsta în România, să încercăm să mișcăm lucrurile și la masculin. Nu este ușor, nu este un obiectiv care poate fi atins ușor, dar trebuie să ne uităm și în direcția asta. Și este și o motivație în plus pentru tinerii jucători să pună osul la treabă mai mult și să încerce să ajungă și ei acolo.
„Mi-au plăcut foarte mult acele loburi de rever din demivoleu cu care Marius l-a pasat pe Federer”
Dacă ar fi să alegeți un singur moment reprezentativ al finalei, din perspectiva lui Marius Copil, un moment de ținut minte, care ar fi acela? Cu siguranță mi-au plăcut foarte mult acele loburi de rever din demivoleu cu care Marius l-a pasat pe Federer, o lovitură care de regulă face parte din arsenalul lui Federer. Dar Marius a folosit-o de trei ori și de fiecare dată a câștigat punctul.
Cum ați descrie, în trei idei scurte, jocul lui Marius din finala de duminică? Prea respectuos, mult mai tehnic decât de obicei și un serviciu incredibil.
Ați spus prea respectuos. Vi s-a părut că a intrat timorat pe teren în fața lui Federer? Nu a intrat timorat, dar în anumite momente decisive s-a văzut acel respect pe care i-l poartă (n.r. – Marius Copil a condus 3-1 în primul set, 3-0 în al doilea). Fără să vrei îl ai. Și nu este o acuză! Din contră, îl înțeleg perfect. Ce înseamnă să joci cu Federer, la el acasă, cu o sală întreagă care pulsează alături de el. Nu este simplu. Mai ales că Marius nu este un obișnuit al finalelor de acest gen. Dacă ați văzut – și la festivitatea de premiere – cât de mare este diferența, ce înseamnă să ai rutina unor astfel de momente ale marilor turnee. Marius a vorbit mai sus de microfon, Federer s-a dus și și-a aranjat microfonul. Asta pentru că la 99 de turnee câștigate, a vorbit de atâtea ori, încât știe pe dinafară ce are de făcut. Dar sunt foarte mândru de Marius și foarte mulțumit că el a ajuns până în finală. Este o critică între ghilimele, mai degrabă.
„De mai mult timp, Marius Copil a devenit mai profesionist, mult mai dedicat, mult mai preocupat de tot ce face în tenis și cred că lucrurile astea se văd. Nu cred deloc că ascensiunea lui este întâmplătoare în acest moment. Sper că va mai prinde destule finale. Se vede că vârsta performanței în tenis a crescut și la bărbați, și la femei. Cred că trebuie să continue să spere, să fie foarte serios și dedicat, cum a fost în ultima perioadă în care l-am văzut și în care am sesizat o schimbare foarte clară la el. Și trebuie să încerce să îi ajute și pe cei tineri să pășească pe acest drum” Marius Comănescu
Ați remarcat serviciul lui Marius Copil în finală. Această lovitură a fost foarte performantă, de altfel, pe întreaga perioadă a turneului. S-a vorbit despre faptul că Andrei Pavel a lucrat foarte mult la serviciu și cu Simona Halep. Însă Pavel nu s-a remarcat în timpul carierei ca având un serviciu foarte, foarte bun. Este într-adevăr atât de relevantă influența adusă de el la serviciu pentru elevii săi? Nu cred că acolo stă cheia. Marius a servit foarte puternic tot timpul. Nu îl știu pe Marius să nu servească puternic. Așezarea jocului lui Marius a suferit însă niște mici modificări în bine, zic eu, cu acele veniri mai dese la fileu, cu acele ruperi de ritm – mai ales cu reverul în lung de linie, combinațiile acelea de slice și, după aceea, lovit puternic. Cred că mai degrabă acolo putem să îl „bănuim”, cu ghilimelele de rigoare, de influență pe Andrei, decât în zona serviciului.
Deci un plus de variație și un plus de curaj – să spunem? Da, un pic de curaj în joc. L-a orientat mai mult spre a închide punctele. De multe ori Marius nu profita de serviciul ăsta bun, rămânea într-un joc de uzură acolo, în spatele terenului, fără să facă mari lucruri, iar asta îl costa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER