Marius Copil a scris un capitol în retrospectiva oficială a Australian Open. Primul Grand Slam din 2015, în cifre

Marius Copil, cu serviciul său de 242 km/h care l-a propulsat într-un Top 10 al celor mai rapide serve din istoria tenisului masculin, în care fiecare tenismen punctează doar cu cel mai bun rezultat personal, la acele turnee care au echipament omologat de înregistrare a vitezei mingii, este deținătorul primei performanțe individuale menționate în bilanțul oficial furnizat presei de către reprezentanții turneului de la Australian Open, după lista campionilor la simplu, dublu și juniori. Copil a reușit „monstruosul” serviciu în partida din turul secund, împotriva campionului în exercițiu la acel moment, Stanislas Wawrinka.

La Australian Open 2015, Serena Williams și Novak Djokovic au bătut în cuie noi recorduri la categoria număr de titluri pe hardul de la Melbourne, Serena cu al șaselea succes, iar sârbul, cu al cincilea triumf. Într-o ediție în care nu mai puțin de zece sesiuni au înregistrat recorduri de audiență, Marius Copil are la rândul său o performanță de seamă: cel mai rapid serviciu reușit de la începutul contabilizării conform standardelor actuale a vitezei de serviciu, în turneele de Mare Șlem. 

Borne importante la Australian Open 2015 

1 Principalii favoriți de pe tablourile principale de simplu, feminin și masculin, s-au încoronat campioni la Melbourne, ca și în 2013 – atunci când se impuneau Victoria Azarenka și Novak Djokovic

5 zile consecutiv România a avut cel puțin un reprezentant programat pe una dintre primele două arene de la Australian Open: Rod Laver Arena și Margaret Court. Simona Halep, de trei ori, Irina Begu, Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu și Marius Copil sunt cei cinci jucători români care au luat cu asalt „Openul Vesel”, pe terenurile principale.

5 titluri la Antipozi este recordul de titluri stabilit de Novak Djokovic. Andre Agassi și Roger Federer împart poziția a doua a celor mai titrați sportivi la Australian Open, în era open, cu câte patru titluri, în timp ce recordul all-time îi aparține australianului Roy Emerson, cu șase succese, ultimul său titlu venind în 1967. Djokovic a trecut cu emoții în semifinale, de Stanislas Wawrinka, în cinci seturi încheiate cu un set cinci imaculat, 6-0 și un succes în patru seturi, în finală, împotriva lui Andy Murray 

6 titluri la Australian Open a strâns Serena Williams: în era open, Serena și-a consolidat poziția de lider, în fața lui Cawley, Graf .și Seleș, cu câte patru succese, în timp ce per total, Margaret Court este regină absolută, cu 11 titluri. Doar patru dintre aceste succese au venit în epoca modernă a sportului alb.

15 campioni de Mare Șlem au intrat pe tablourile principale de simplu în 2015: [1] Novak Djokovic (Serbia), [2] Roger Federer (Elveția), [3] Rafael Nadal (Spania), [4] Stanislas Wawrinka (Elveția), [6] Andy Murray (Marea Britanie), Lleyton Hewitt (Australia) – la masculin și [1] Serena Williams (SUA), [2] Maria Șarapova (Rusia), [4] Petra Kvitova (Cehia), [5] Ana Ivanovic (Serbia), [18] Venus Williams (SUA), [20] Samantha Stosur (Australia), Victoria Azarenka (Belarus), Francesca Schiavone (Italia) și Svetlana Kuznetsova (Rusia).

19 titluri de Mare Șlem a adunat Serena Williams, cu triumful din Australia, americanca fiind la trei lungimi distanță în urma celei mai titrate tenismene la turneele de Grand Slam, în era open: „mi-a luat 33 de ani să ajung la 19, mi-ar plăcea foarte mult să ajung la 22, dar mai întâi trebuie să câștig titlul cu numărul 20, apoi pe cel de-al 21-lea„, a comentat mezina Williams.

28 dintre cei 380 de copii de mingi care i-au ajutat pe tenismeni la Australian Open 2015 au venit la Melbourne din Asia: 20 de coreeni, 6 chinezi și 2 copii din Singapore.

40 de lovituri a avut cel mai lung schimb de mingi al turneului. Protagoniști: David Ferrer și Gilles Simon, în turul trei. Spaniolul a câștigat punctul de debut al game-ului cu numărul 12, din setul doi. Simon, triplu campion la BRD Năstase-Țiriac Trophy, apare de opt ori în topul celor mai lungi 20 de raliuri ale Australian Open-ului. Marele absent al acestui clasament este Rafael Nadal, un adevărat „rege al raliurilor”. Este una dintre explicațiile ieșirii din turneu încă din faza sferturilor de finală pentru „Matador”.

51% este media de puncte câștigate cu serviciul doi în fiecare dintre primele patru tururi pe tabloul masculin.

86 de racordaje a schimbat Serena Williams pe durata celor două săptămâni de turneu, în drumul spre titlul cu numărul șase. Chiar dacă fetele își dispută meciurile după sistemul cel mai bun din trei, iar băieții după sistemul trei seturi din cinci, nici un tenismen nu i-a solicitat mai mult pe oamenii aflați în permanență la punctul oficial de racordare a rachetelor, la Melbourne Park.

88 de ași a servit Serena Williams la Australia Open, iar fiecare serviciu nereturnat de adversară a costat-o 200 de dolari, bani donați în scopuri caritabile, chiar de la microfonul ceremoniei în cadrul cărei Martina Navratilova i-a decernat trofeul de campioană, sâmbătă. Cu această performanță, americanca s-ar fi putut infiltra în top 4 cei mai mulți ași serviți, în topul băieților. Comparativ, 114 este recordul de ași stabilit în 2015 de Milos Raonic.

242 km/h este cel mai rapid serviciu reușit vreodată la un turneu de Mare Șlem. Performanța îi aparține lui Marius Copil. Până acum, cel mai rapid serviiciu într-un meci de pe tabloul principal al unui Grand Slam îi aparținea lui Fernando Verdasco, cu 232 km/h, de la Roland Garros, în 2009.

212.748 de vizualizări a strâns cea mai căutată tenismenă pe site-ul Australian Open-ului. Profilul jucătoarei de 19 ani, Madison Keys, calificată în premieră în semifinale și depășită doar de Serena Williams, a fost cel care a adunat cele mai multe click-uri, devansându-le pe Bouchard, Serena Williams și Șarapova, Top 5-ul fiind completat de călăul Simonei Halep, Ekaterina Makarova (129.614 vizualizări). Profilul cel mai căutat pe tabloul masculin a fost cel al favoritului local Nick Kyrgios (208.863 vizualizări). 

703.899 spectatori este noul record stabilit la Australian Open 2015, față de precedenta bornă de 686.006 plătitori de bilet, în 2012

1.145.952 . Rafael Nadal este singurul tenismen al cărui nume a fost menționat în peste un milion de postări pe Twitter, folosind hashtag-ul oficial #ausopen. Ibericul eliminat din competiție încă de marți, la începutul săptămânii a doua, a fost mai menționat decât primele șapte cele mai populare jucătoare de la Australian Open, la un loc. Campionii Serena Williams și Novak Djokovic îl depășesc cu greu pe spaniol, la numărul total de mențiuni.

1.199.509 de downloadări ale aplicației oficiale a turneului, care a permis urmărirea în timp real a rezultatelor și știrilor de la Australian Open, au înregistrat organizatorii.

Publicat: 03 02. 2015, 00:53
Actualizat: 03 02. 2015, 00:54