Corespondență din Bangkok | Marius Copil, deplin recunoscător fostului său coleg: „Horia Tecău mă ajută să joc, încă, tenis”. Ce-l face să nu renunțe | VIDEO EXCLUSIV
This browser does not support the video element.
Marius Copil este consilitat mental de Horia Tecău, cel care a trecut peste trei finale pierdute la Wimbledon. Marcat de decesul bunicii, Copil a fost învins la dublu după ce România a condus Thailanda cu 3-0 în setul decisiv. Cinci ghemuri la rând au pierdut Marius Copil și Victor Cornea înainte ca România să piardă meciul de dublu jucat în Thailanda ca să rămână în prima grupă mondială a Cupei Davis.
Marius Copil, recunoscător lui Horia Tecău
„Este un proces foarte dificil la vârsta mea de 32 de ani în special pe partea mentală”, este conștient Marius Copil că astfel de încercări este vital să le depășești chiar dacă este, aparent, împotriva firii să pierzi la 1-1 după ce el și Victor Cornea au condus Thailanda cu 3-0 în setul decisiv al întâlnirii care condiționează rămânerea în prima Grupă Mondială a Cupei Davis.
„Mă ajută Horia inclusiv pe partea mentală. Un tip cerebral care a jucat foarte mult timp fără antrenor, cei mai mulți ani a lucrat singur. A izbutit să fie o persoană echilibrată și un jucător excepțional”, dezvăluie Marius Copil, pentru ProSport, calea aleasă de a nu renunța la tenis.
„Pozitiv, tot timpul a fost pentru mine un exemplu. În experiența acelor trei finale pierdute la rând le-am privit ca pe oportunități de a mă cunoaște și să realizez ce mi-a lipsit ca să le câștig. Găseam scuze în jurul meu, că partenerul meu a fost nu știu cum, că ceilalți au fost mai buni, dar totul pleca de la lipsa de încredere.
Dar asta a fost marea lecție pe care am primit-o, că trebuie să am încredere în mine. Mi-am dat seama că mai am de învățat, mai am de conștientizat și am lucrat foarte mult la asta și mi-am dat seama că am ajuns să cred asta, prin mersul meu, prin cuvintele pe care le rosteam”, recunoaște Marius Copil.
„Trebuie să fiu și eu mai deschis cu Horia Tecău”
„Am mare încredere în ceea ce îmi spune Horia și încearcă să îmi explice și să-mi predea” merge Copil “pe mâna lui Tecău” fie și numai pentru că Horia și-a reconfigurat cariera de mare jucător de “dublu” odată ce a realizat că “dacă trăiam în teamă, emoții, griji, frustrări acea experiență de la Wimbledon era un chin și toxică. Cumva pentru mine acele finale pierdute îmi arătau ceea ce nu fac suficient. Lucrăm când sunt acasă sau prin aplicații video, telefon, atunci când sunt la turnee”, disecă Marius cel mai dificil și greu proces de autocunoaștere la 32 de ani cu sprijinul și ajutorul prietenului său Tecău.
„Trebuie să fiu și eu mai deschis cu el, să accept să discut lucruri mai puțin confortabile și în același timp să-mi asum responsabilități în multe chestii. Eu încerc, el mă ajută pentru că tenisul a devenit dependent de partea psihică: momente de criză în teren, situații în care ești constrâns să iei decizii instinctual, reactii reflexe în context emoțional. Asta pentru că sunt mulți tenismani pregătiți fizic la un nivel atletic incredibil”, descrie Copil senzațiile trăite în ultimii douăzeci de ani dar încă necuoscute ale unui sport care a dus în depresie campioni de la Bjorn Borg până la Naomi Osaka.
„Fizic și strategic nu mai sunt diferențe atât de mari între jucători dar de multe ori încrederea în sine creează acea diferență decisivă. În momente hotărâtoare trebuie să ai încredere, să joci agresiv, să lovești cu asumarea unui risc sau să ții în schimburi lungi. Să nu greșești. În tenis, eroarea stabilește învingătorul”, este franc Marius Copil în dialgoul cu ProSport într-un moment în care să joace pentru România în Cupa Davis este o motivație indescriptibilă și în același timp de neprețuit.