Philippe Chatrier e golaș. E ora 11:00. Din tribuna presei, se văd în jur de 500 de oameni în tribune. Este mai mult verde – verdele scaunelor goale de pe Central, dar ne facem curaj – trebuie să fie mai mulți oameni, pentru că deasupra capetelor noastre, dincolo de o streașină în spatele căreia privirile noastre nu pot ajunge, știm că TREBUIE să mai fie oameni. Dar tot sunt puțini. Capacitatea arenei e de 14.911 locuri. Probabul, nici până la cei 911 de după 14.000 nu am ajunge cu numărătoarea în acest moment.
Dar, este meciul de gală al Mihaelei Buzărnescu.
Meciul carierei, pe cea mai mare arenă pe care a jucat vreodată. La debutul la un Grand Slam, la US Open, cu Wozniacki, a jucat pe GrandStand (8.125 locuri). La Australian Open, tot cu Wozniacki, a jucat pe Margaret Court (cu o capacitate de 7.500 de locuri). Mihaela are 30 de ani, e la prima participare la French Open pe main draw și încearcă să lege victoriile la jucătoare din Top 15. Madison Keys, adversara ei din optimi, este a 13-a în lume. La conferința de presă, aceasta a declarat că nu știe să pronunțe numele româncei. Zâmbește. La fel cum o face și Miki, care nu se supără. Spune singură – E greu numele meu. E greu de pronunțat. Chiar și Mihaela e greu de pronunțat.
Foto: Cezara Paraschiv
Madison are doar 23 de ani, cu șapte mai puțini decât Mihaela. Dar ținta ei, duminică, pe Philippe Chatrier, este să își completeze setul de prezențe în sferturile celor patru turnee de Mare Șlem. French Open-ul a rămas la urmă pe lista ei. Mihaela, de partea cealaltă, este fata cu explozie târzie (detalii AICI).
În start de meci, Mihaela „Buzz” Buzărnescu nu are explozie deloc.
Vom vedea dacă va avea și aici una întârziată. A ales primirea – așa cum o face de fiecare dată și sărbătoritul zilei, Rafael Nadal, omul care se antrenează astăzi departe de ochii fanilor, pe un teren din afara complexului oficial.
A sperat Miki că așa se vor duce și emoțiile, undeva, departe – cum spune hitul Holograf? Probabil. Dar nu a fost așa. A început meciul cu patru greșeli neforțate – conform statisticii. Însă doar pe atât de neforțate pe cât pot fi niște greșeli venite pe un fond de emoții, la prima ta prezență pe o arenă pe care, dacă privești în jos de pe ultimul rând și ai rău de înalțime, te ia și cu vertij. Reperele se schimbă – și până și Simona Halep, lider mondial, are nevoie de 5-6 game-uri pentru adaptare, atunci când diferențele de terenuri sunt atât de mari.
Jocul este fragmentat.
Madison Keys ajunge iute la 3-0. Pac. Fără punct pierdut pe serviciu, fără ca Buzărnescu să apuce să dea tare cu arma ei numărul unu – lovitura directă, de forehand de gardă inversă, de stângace.
Trec 13 minute și ajungem la numărul care stă de la începutul turneului în dreptul americancei, pentru că este favorită 13. Pe tabelă, are 4-2. Mihaela Buzărnescu joacă pe cea mai mare arenă, dar nu are parte de atmosferă, ori de sentimentul de a juca pe o arenă extra-plină. Au mai ajuns câțiva spectatori și câteva aplaude te trezesc din când în când.
Keys își vede în oglindă finala de la US Open.
Keys, fata verde, care se asortează cu scaunele goale de pe Chatrier. Și care poartă exact același echipament ca și Simona Halep.
Adversara ei nu e acolo, pe Chatrier, așa cum ea nu era acolo la New York, la meciul cel mai important al carierei. Pentru o jucătoare agresivă, de atac, există și astfel de zile. Mihaela atrage privirile și ia aplauze pentru o lovitură pe tușă, un passing. Este frumos, dar Keys anulează efectul pe tabelă, pe propriul serviciu, destul de rapid, ajungând la 40-15 și minge de set. Încearcă o scurtă și o ratează, scorul se strânge puțin. Vine mingea a doua și un retur bun al Mihaelei.
Este primul punct care se joacă în adevăratul sens al cuvântului.
Este un dialog, nu monolog. Keys ajunge imediat în defensivă și Mihaela finalizează câștigător. E egalitate. Madison face rapid punct pe serviciu, Mihaela o întoarce, după ce îi pune mingea în picioare cu returul. Vine a treia minge de set, iar Miki, adusă la fileu de o scurtă destul de înaltă a americancei, îi dă mingea atât de puternic pe lângă ea, încât Keys nu mai apucă să pună racheta. Dar românca nu poate trece în față. Doar să reziste în game. Pe a patra minge de set, în al 24-lea minut de joc, dreapta lui Madison face diferența și închide conturile.
„Bravo, Miki!”
Așa a început setul doi. Un game greu pe serviciu, în care Buzărnescu luptă, dă în liniște perfectă cu tot of-ul pe care îl arăta, ieri, în primul set contra Simonei Halep, nemțoaica Petkovic. De la tribuna întâi, se aude clar – Bravo Miki. A reușit și o lovituă frumoasă. A câștigat, deocamdată, fiecare punct pe urcare la fileu. Dar, după 38 de minute, Madison Keys are deja break și în setul doi. 6-1, 2-1. Americanca a convertit fiecare minge de break avută. Are acum 13 lovituri câștigătoare, la egalitate cu locul de pe lista capilor de serie. Mihaela a greșit neforțat de 17 ori.
Madison Keys e la linia de serviciu pentru a închide meciul. La 5-1, 5-2
Americanca are două mingi de meci. A amorțit puțin. Greșește. Nu pare periculos. Dar Miki se furișează la egaliate și o trezește cu un retur câștigător, al treilea al său din acest meci. Wow! De unde? Uimirea se vede pe chipurile oamenilor din tribună. Bum! Buzărnescu are o tresărire de orgoliu. O atacă pe Keys, buimacă și ea – și tricolora cu echipament care se asortează perfect cu șepcile oficiale de la Roland Garros, varianta pentru doamne, face break. Cum ar fi? – este întrebarea care străbate tribuna media, populată parctic doar de români.
Echipamentul Sofibella al Mihaelei Buzărnescu are una dintre culorile oficiale de la Roland Garros. Recunoașteți mini-detaliul? Cupa Muschetarilor? Foto: Cezara Paraschiv
Din tribună i se strigă – Hai, se poate! Hai, că se poate!
Mihaela aprobă de pe teren. Își face serviciul. Strânge pumnul. Dar are de dat un examen, la 4-5. E break sau nimic. Mihaela a ajuns-o din urmă pe Keys la lovituri câștigătoare – ea cu 14, americanca – 15.
Însă, rapid, Madison din nou la 40-15. Și, de data asta, dă AS.
Astfel, parcursul fenomenal al Mihaelei Buzărnescu s-a încheiat. 6-1, 6-4 pentru Madison Keys, cea care acum are careul complet de prezențe în sferturile turneelor de Mare Șlem. Românca a dat „buzz” prea târziu. O oră și cinci minute a durat această partidă.
This is the end. Pentru moment. Foto: Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER