Mergea, erou în presa britanică după victoria la Australian Open împotriva legendarilor frați Bryan. Românul explică plastic secretul marelui succes: „Am avut grijă să nu le întindem pe tavă pâinea și untul”

Tenismenul român Florin Mergea a reușit luni dimineață cel mai bun rezultat al său la Australian Open, calificare în premieră în sferturile de finală la turneul de dublu, dar și victoria carierei în ziua în care a împlinit 30 de ani: 7-6 (4), 6-3, în 68 de minute, împotriva liderilor mondiali și sextupli campioni la Melbourne, gemenii Mike și Bob Bryan. Pentru un loc în semifinale, Mergea va fi implicat într-un duel cu partenerul din perioada junioratului, compatriotul Horia Tecău (30 de ani), care acum este, alături de coechipierul Jean-Julien Roger, al șaselea favorit al competiției. 

Presa britanică este la picioarele echipei Florin Mergea-Dominic Inglot (27 de ani), cei doi plecând ca favoriți 14 la Melbourne. „Frații Bryan, care s-au impus de șase ori la Australian Open, nu au putut combate combinația jocului în forță al lui Inglot și abilitățile solide de a susține un raliu de pe fundul terenului al minionului român Mergea„, scrie Daily Mail. Inglot și Mergea i-au surclasat pe americani la categoriile cele mai importante ale statisticii: ași (9-5), eficiența serviciului (76% față de 73% puncte câștigate cu primul serviciu și, respectiv, 73% la 45% puncte câștigate cu mingea a doua), lovituri câștigătoare (46 la 22).

Meciul a urmat la început un scenariu previzibil: frații Bryan și-au produs o oportunitate de break pe care au exploatat-o și s-au desprins. La 4-1 pentru americani, meciul s-a întors la 180 de grade: Mergea și Inglot au ripostat, au început să lovească decisiv, au împins setul în tie-break și nu au mai avut probleme cu serviciul până la finalul meciului, atunci când Florin a închis cu precizie.

Frații Bryan sunt ultimii adversari pe care ți-i dorești în apropiere, pe tablou. Chiar nu vrei să joci împotriva lor. Categoric că respecți toți adversarii, pentru că oricine, într-o zi bună, poate juca la un nivel foarte, foarte înalt, dar când se trage tabloul, dacă nu ai perechea fraților Bryan pe partea ta, exclami >. Nu îți lasă nimic!!!”, a comentat Dominic Inglot, potrivit The Guardian. „Când intri pe teren, crainicul enumeră toate titlurile obținute de frații Bryan! Este intimidant! Ne-am antrenat din greu, Florin m-a ajutat să am acum această mentalitate de învingător!„, a recunoscut Dominic Inglot meritele coechipierului său român, pentru BBC.

Tactica decisivă

„Frații Bryan știu să pună presiune. Trebuie să fii agresiv și să forțezi împotriva lor – asta am făcut astăzi. Dacă lași ușa cât de puțin deschisă, ei își vor face loc, se vor strecura pe lângă tine. Antrenorul nostru, Nick, este însă foarte atent la detalii și am fost foarte bine pregătiți. Știam că au anumite locuri favorite la retur și am avut grijă să nu le întindem pe tavă pâinea și untul„, a comentat partenerul de 28 de ani al lui Florin Mergea, pentru Dialy Mail.

Este un imbold imens! Este genul de loc în care îți dorești să obții o astfel de victorie, pe o arenă imensă, precum Hisense. Când intri pe teren, crainicul enumeră toate titlurile obținute de frații Bryan! Este intimidant! Ne-am antrenat din greu, Florin m-a ajutat să am acum această mentalitate de învingător! Are factorul X” , a punctat Dominic Inglot, potrivit BBC.

Florin Mergea le-a explicat și el jurnaliștilor britanici succesul: „Ne știm de doi ani, (n.r. – Dominic) este o persoană cu care chiar pot să comunic. Este un element care mi-a lipsit în relația cu toți ceilalți parteneri. Avem discuțiile sănătoase pe care trebuie să le ai în interiorul oricărei echipe bune de dublu, pe teren, dar și în afara acestuia„.

Dominic Inglot țintește echipa de Cupa Davis a Marii Britanii, în timp ce Florin Mergea este om de bază în echipa României.

Cu o carieră măcinată de accidentări, Florin Mergea a fost la un pas de retragere la finalul deceniului trecut. Asaltul spre topul clasamentului de dublu l-a reînceput în 2011, atunci când revenea în Top 500. La final de 2011, „Dodo” era deja pe locul 306, iar în 2012 ajungea în Top 100. Sezonul 2014 i-a adus cea mai bună clasare în ierarhia ATP, locul 24.

Publicat: 26 01. 2015, 13:44
Actualizat: 26 01. 2015, 21:34