Medicii au avertizat-o pe Monica Niculescu că-și pune viața în pericol dacă mai joacă tenis! „E bine că-ți simți încă mâinile!” | VIDEO EXCLUSIV PROSPORT
This browser does not support the video element.
Monica Niculescu a debutat în tenisul mondial cu o lună înaintea Mondialului de fotbal din 2002. Douăzeci de ani mai târziu este, încă, în Top 50 al celor mai tari
jucătoare de dublu din lume. În anul în care Simona Halep câștiga Roland Garros la juniori, Monica Niculescu termina pe locul 47 primul ei sezon în WTA.
Exact acum un deceniu, Monica Niculesc ocupa cel mai bun loc din carieră, a 28-a poziție mondială de „simplu”. A fost anul când a ratat „Jocurile Olimpice” de la Londra în urma unei accidentări suferită tot în capitala Marii Britanii: s-a întâmplat pe iarba de la „Wimbledon”, la „All England Lawn Tennis and Croquet Club” fiind organizat si turneul olimpic două săptămâni mai târziu.
Astfel în locul ei a fost convocată și a participat Simona Halep. Pentru prima și singura dată, la „Jocurile Olimpice” de vară! Și asta după ce Halep a „făcut” prima ei mare finală în 2012 (pierdută cu poloneza Radwanska) învingând-o pe Monica în „optimi” la Bruxelles.
Medicii au avertizat-o pe Monica Niculescu că-și pune viața în pericol dacă mai joacă tenis! „E bine că-ți simți încă mâinile!”
Pentru Niculescu, Miami este locul unde a bătut un fost lider mondial, pe Garbine Muguruza ca sa facă cel mai tare rezultat personal de „simplu” la Open-ul Floridei după ce trecuse de „calificări”.
Două hernii de disc, una cervicală, alta lombară, au forțat-o pe Monica să decidă, la 34 de ani, că singura ei șansă de a mai juca tenis este proba de „dublu”. De două ori semifinalista de dublu la Miami, ultima oară în 2016 în echipă cu M. Gasparyan, Niculescu dezvăluie cum poți rata un mare turneu din cauza unor detalii tehnice pe care numai în timpul meciului le simți.
„Am nervi acuma, ce să fac, n-am ce să fac. Dacă n-am făcut acolo în teren, acuma degeaba mă mai enervez. Ce să zic? Îmi doream foarte mult să iasă, am avut foarte multe zile de antrenamente la Indian Wells, m-am antrenat foarte bine” a spus Niculescu.
Special gândită ca strategie pentru „Cupa Federației”, echipa de dublu Niculescu / Begu a reglat jocul și la Indian Wells având ca țintă barajul cu Polonia de la jumătatea lunii aprilie: „Da, se fac, na, nu știu ce să zic ! Nici nu mi-au plăcut mingile, au fost niște mingi foarte mari, care s-au desfăcut, care erau foarte mari și pe mine nu mă ajută la servă pentru că abia se duc. După ce servesc încet, nu m-au ajutat la servă deloc și nu mi-au plăcut deloc mingile. Asta a fost! Toată săptămâna m-am antrenat, am încercat dar nu știu de ce, îmi pare rău.
Făceam treabă, aici la Miami tot timpul cred că au schimbat totuși mingile pentru că nu țin minte să fi fost Dunlop-uri. S-au umflat foarte tare și eu, cu slice-ul când vin în minge, pe aceste mingi…N-a funcționat, parcă dădeam prea încet, părerea mea. La început nu eram, așa, activă, cum eram eu de obicei. Ce să fac, mă duc acasă acum. Asta a fost, am încercat, este dureros. O să facem niște modificări, o să fie mai bine la Fed Cup”.
Chiar înaintea „Open-ului” de la Miami, Niculescu i-a predat lui Tecău mandatul de căpitan-nejucător al echipei naționale de „Cupa Federației”
„Eu m-am simțit foarte bine, în teren, când am jucat cu Italia. Sigur, nu am câștigat meciul, dar mi s-a părut că am ajutat . Chiar asta am simțit eu, nu știu fetele ce au simțit. Nu e ușor să stai pe bancă și găsești momentul potrivit să le zici ceva fetelor. Horia are destulă experiență și o să se descurce”, a explicat Monica Niculescu.
Chiar dacă medicii o avertizează că își pune viața în pericol continuând să joace tenis la cel mai înalt nivel cu hernii de disc grave, Niculescu nu renunță la meseria care i-a schimbat destinul: „Bine, am început primul turneu la Dubai, nu am intrat, am fost prima alternate, ceea ce m-a bucurat pentru am putut să o iau ușor cu gâtul. Apoi, la Doha, nu m-am simțit foarte bine: mi-a dat Sania Mirza o lovitură foarte tare și am simțit ceva la gât și a trebuit să mă duc la un osteopat, să văd. La Indian Wells m-am simțit bine, aici în tie-break am dat o dreaptă și am smucit ceva și iarăși am simțit ceva la gât. Greu, greu pentru că hernia e acolo, mi-apasă pe nerv. Deocamdată, să zic așa am noroc că îmi simt mâinile. Așa mi-a zis doctorul!”.
Hernia de disc cervicală diagnosticată Monicăi Niculescu este „sechestru discal (hernie ruptă) cu fragment liber, migrat: bucata de disc herniată nu mai are contact cu discul de unde s-a desprins. Este cea mai gravă foarta de hernie din cele 3 tipuri posibile. Discul intervertebral este structura anatomică dispusă între corpurile vertebrale și funcționează ca un amortizor de școuri sau ca o bucșă de cauciuc la suspensiile automobilelor. El preia șocurile și solicitările excesive exercitate asupra vertebrelor în viața de zi cu zi”.
„Nu pot să mă uit dreapta, stânga, sus”
Hernia de disc cervicală este intr-un stadiu mai grav decât cea diagnosticată în zona toracală a coloanei vertebrale unde Monica are o afecțiune diferită de cea a Simonei Halep.
„Eu simt doar local, eu sunt foarte rigidă. Nu pot să mă uit dreapta, stânga, sus foarte bine. Nu am mobilitate foarte mare pentru că s-a spart discul și îmi apasă pe nerv. Din păcate chiar e hernie mare ! Mi-a și zis doctorul: Mă, e mai mare decât ce ai la toracală!
Am și una la spate și-a zis (n.red. – medicul): Asta e mai mare…Am făcut o injecție acolo, nu știu pas cu pas. Probabil ăsta este al 4-lea turneu la meu după accidentare. Am stat două luni, nu puteam să mă mișc ! Nu puteam să mă uit în dreapta, mă întorceam cu tot corpul ! Așa, ca un lup. Deci, sunt supărată după meciul ăsta, în același timp sunt bucuroasă că am putut să joc. Sigur, acum vedem, na!”, a declarat Monica.
Monica Niculescu e unică în tenis! Ce a inventat
Monica Niculescu a brevetat „ciorapii compresivi în tenis” ca inovație medicală contra accidentărilor grave de genul celei suferită de Simona Halep la Roma, în mai 2021.
Dacă, în trecut, Serena Williams purta jambiere în scopuri comerciale și pentru a-și scoate în evidență originile cameruneze (a jucat la Roland Garros in echipamentul de fotbal al Camerunului), tot o americancă, Mattek-Sands a făcut din astfel de accesorii o modă care individualizează personalitatea.
Ciorapii compresivi stimulează circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare în special în prevenirea afecțiunilor nu numai venoase. Monica Niculescu poartă ciorapi a carora elasticitate exercită o presiune de 15-20 mm Hg, o compresie moderată: de regulă, sunt folosiți în cazul varicelor și edemelor moderate, în timpul sarcinii sau după o intervenție chirurgicală.
Am avut 4 rupturi la gamba stângă și mă ajută pentru că mă protejează. Poate e mental sau nu, dar, de când le port, nu prea am mai avut ruptură la gambă – Monica Niculescu