Secretele ședințelor de pregătire pe care le fac Simona Halep și Sorana Cîrstea! Cum se antrenează la Miami cele două sportive | VIDEO EXCLUSIV PROSPORT
This browser does not support the video element.
Trecute de 30 de ani, Simona Halep și Sorana Cîrstea au strategii individualizate distincte. În timp ce Halep are cea mai numeroasă echipă tehnică din circuit (antrenor, preparator fizic, sparring partner), Cîrstea preferă relaționarea cu un singur tehnician (antrenor). Dacă Sorana lucrează cu un român (și ocazional cu Yann Gravoulet, un preparator fizic colaborator la Academia Mouratoglou care i-a fost alături rusoiacei Anastasia Pavlychenkova odată cu disputarea finalei de la Roland Garros 2021), Simona combină relaționarea cu doi francezi (antrenor Morgan Bourbon, sparrin Aranud Restifo) și doi români (Theo Cercel, preparator fizic si Alexandru Tănase, kinetoterapeut).
Sosit special la Miami pentru a interacționa cu componenetele echipei de „Cupa Federației”, Horia Tecău a asistat, activ, la antrenamentul Simonei Halep si, de la distantă, la sedința de pregătire a Monicăi Niculescu.
356 de puncte o despart pe Cîrstea de Halep în ierarhia mondială și, în același timp, de Top 20 mondial, marea provocare pe care Sorana o are la „Miami Open”
Posesoare a unei optimi de finală, jucată în 2013 și pierdută cu Jelena Jankovic (după ce o eliminase pe Kerber), Cîrstea a optat să se antreneze cu cehoaica de origine rusă, Katerina Siniakova, campioană olimpică de dublu aflată în același sfert, superior, de tablou, cu Simona Halep și Emma Răducanu.
Cu exact 2 ore și jumătate înainte ca Halep se facă sesiunea de pregătire pe terenul 11, Cîrstea a insistat ca tematică de antrenament pe excelența sa în a termina schimbul de mingi în minimum de lovituri posibile: finalizarea punctului în maxim 2-3 execuții în condițiile în care Siniakova este o excelentă jucătoare de dublu și adeptă a stilului “serviciu-vole” pe “Laykold”, suprafața dură și rapidă folosită la Miami și diferită de terenurile lente de ciment de la “Indian Wells”.
Fără să aibă pretenția de primi vreun sfat de la antrenorul ei, Adrian Cruciat, Cîrstea a jucat un set pe puncte cu Siniakova pe parcursul căruia a avut exigența de a câștiga puncte exact ca într-un meci oficial: și-a ieșit din fire și a aruncat cu racheta iritată de erorile neprovocate în conjunctura în care cehoaica o împiedica “să închidă” punctele cu un joc avansat la fileu. În timp ce Sorana prefera să se interiorizeze în pauzele dintre ghemuri, Siniakova se juca cu cățelușul ei pe care îl poartă într-o geantă specială de umăr și pe care îl ia cu ea, peste tot la turnee, unde trebuie să îi facă o acreditare/badge nominală după un obicei capătat de la Arantxa Sanchez Vicario, fosta campioană spaniolă de Grand Slam spaniolă.
Imediat dupa setul pe puncte cu Siniakova, Cîrstea a ținut să exerseze, individual, cu antrenorul ei passing-ul în cross executat după “deschiderea culoarului de trecere” cu două lovituri pregătitoare.
În acest timp, cehoaica analiza antrenamentul cu Evgheniia Maniukova: consiliata pe latura mentală de Helena Sukova (finalistă de Grand Slam, licențiată în psihologie sportivă dupa retragerea din tenis), Siniakova este printre puținele jucatoare actuale antrenate de femei (actual, Garbine Muguruza de Conchita Martinez, Parra Santonja pe Teichmann, Nicolle Pratt pe Daria Gavrilova-Saville / Jelena Ostapenko de Anabel Medina Garrigues când a câștigat Roland Garros 2017 după finală cu Simona Halep, Karpolina Pliskova a colaborat cu Rennae Stubbs. Acum incearcă sa relanseze cariera canadiencei Bouchard, Elise
Tamaela pe Kiki Bertens).
Sorana nu-și lasă brățara și ceasul nici la antrenamente
Elegantă și stilată, Cîrstea nu a renunțat la brățară și ceas (ediție limitată, al cărui cadran este protejat de o carcasa specială) în timpul antrenamentului de o oră efectuat pe terenul 11 al uni arene impresionante din Miami Gardens: este stadionul pe care joacă Miami Dolphins (NFL) dar și Miami Hurricanes, unde au cântat Rod Stewart, Elton John, The Who, Paul McCartney, Metallica, Coldplay, Rolling Stones sau Pink Floyd și care este înconjurat de autodromul unde au fost organizate curse de Formula 1.
Hard Rock Stadium a fost ales ca loc de desfășurare pentru Miami Open după ce investițiile de 50 de milioane de dolari inițiate pentru renovarea și reconfigurarea arenei din Crandon Park, aflată în golful Key Biscayne, au fost blocate de rezidenți în baza unei legi impusă de Miami Dade County în 1992.
Sosit în Florida cu 6 zile înaintea debutului “Open-ului” de la Miami, Horia Tecău a asistat la antrenamentul lui Halep, a stat de vorbă, în două pauze, cu Simona, i-a făcut rost de mingi, noi-presurizate, luate de la Monica Niculescu (Monica se antrena la două terenuri (nr. 13) distanță de terenul 11 ales de Simona;
Pentru prima dată în România, temele de lucru ale Simonei la antrenament sunt vizualizate de cititori pentru a identifica unde excelează, ce vrea sa cizeleze și, mai ales, ce schimbă ca tactică de joc.
Reverul cu o mână, noua armă defensivă a Simonei Halep
Chiar dacă Darren Cahill a insistat ca Simona să își consolideze “reverul” cu o mână (Adelaide și Melbourne 2021), Halep abordează o secvență specială din sedința de pregătire cu Morgan Bourbon pentru a lucra această lovitură defensivă în condițiile în care este posesoarea celui mai eficient și bun backhand cu 2 mâini din tenisul feminin.
Avantaje defensive:
– face să poți ajunge mingi plasate de adversară departe de corpul tău;
– schimbă ritmul de joc în special cu adversare care lovesc puternic, în fortță și foarte bine plasat (Pliskova, Muguruza, Sabalenka);
– ajută să recunperezi terenul pierdut și să te repoziționezi în teren pentru a prelua controlul in schimbul de mingi in special din zona liniei de fund;
România a avut jucătoare de top 50, unele câștigătoare sau finaliste de Grand Slam, care au lovit reverul cu o singură mână: Virginia Ruzici, Florneța Mihai, Irina Spîrlea, Ruxandra Dragomir, Catalina Cristea și, la un moment dat Monica Niculescu.
Sarcini precise, distincte: secretul longevității împrumutat de la Federer și Nadal
Rolurile în echipa Simonei sunt foarte exact definite în așa fel încât rolul fiecăruia este clar distribuit și fragmentat într-o oră de antrenament.
Sedința de pregătire începe cu sparring-ul Arnaud Restifo: lovituri plasate în anumite direcții și unghiuri, cu o anumită traiectorie, într-o cadență etapizată ca forță și putere de execuție. După 15 minute de exerciții în care loviturile de dreapta și de rever în lung de linie și diagonale sunt alternate de Simona, Morgan Bourbon intră în acțiune: cu un coș de 30 de mingi, lansează din interiorul terenului în ața fel încât exactitatea plasamentului să fie la o limită de eroare de numai 4-5 cm.
Forehand, backhand – lung de linie Lovituri de dreapta și de rever – cross scurt, diagonale lungi.
Reperele vizuale sunt modificate în funcție de tema exercitiului: la serviciu, la retur, în raliu de maximum 5-4 schimburi de mingi. In tot acest timp, ceilalti doi membrii ai echipei au activitati definite:
– preparatorul fizic Theo Cercel a filmat instantanee de execuție și serii de lovituri din unghiuri relevante ideale unei pe analize după ședința de pregătire (la acest antrenament Theo Cercel a stat de vorbă, îndelung, cu Horia Tecau);
– kinetoterapeutul Alexandru Tanase a ajutat cu strângerea cât mai rapidă a mingilor pentru a evita “timpii morți” dar, în pauze, a primit sfaturi de la Morgan Bourbon cum sa execute lovitura de dreapta (forehand-ul);
Accidentare îngrijorătoare?
Înainte ca timpul alocat antrenamentului (o oră), Halep a încheiat ședința de pregătire. Imediat, Theo Cercel a aplicat o soluție pentru coapsa stânga accidentată a Simonei (Halep a purtat, în continuare, un bandaj protector pentru mușchii aductori, mușchii vast-lateral și vast-intermediar);
Pentru Simona este o premieră accidentarea la muschii coapsei. În ultimii 9 ani, Halep a avut de suferit în urma unor accidentări :
– umăr: 2021, 2014;
– coaste: 2015;
– spate: 2018, cand i-a fost diagnosticată hernia de disc multiplă identificată la sfârșitul anilor 2000/2019, 2021;
– mușchii abdominals: 2014;
– coapsa stângă: 2014, 2015;
– genunchi stâng: 2016, 2017, 2019;
– gamba stângă: 2021 (cea mai gravă accidnetare din carieră, 4 luni fără joc);
– tendon ahilean stâng: 2015, 2016, 2019;
– glena stângă: 2014;
– tendon ahilean drept: 2014, 2018;
– gleznă dreaptă: 2014, 2017;
– fascie plantară dreaptă: 2018;
Recent Halep a adoptat talonete personalizate pentru încălțările făcute la comandă în Statele Unite ale Americii.
Evita asa numitele “picioare grele”, minimalizează riscul accidentarilor, scade presiunea execitată de suprafețele dure de joc (cum sunt cele de ciment din Statele Unite ale Americii, rugoasă la Indian Wells, mai puțin zgrunțuroasă la Miami) asupra glezenelor, genunchilor dar mai ales la nivelul coloanei vertebrale unde Simona trebuie să ingrijească hernia de disc.
Taloneta (montată în urma unei analize biomecanice a piciorului-PosturoScan) i-a schimbat lui Halep deplasarea în teren ca frecvență și mărime a pașilor între lovituri În trecut și Victor Hănescu a apelat la talonete în condițiile în care piciorul stâng era puțin mai scurt decât dreptul și îi provoca cramepe insuportabile motiv pentru care a apelat la specialisti din Monte Carlo si Spania.