CORESPONDENȚĂ DE LA MIAMI OPEN. Antrenorul suedez al Soranei Cîrstea, dezvăluiri despre cum poate fi învinsă Aryna Sabalenka | GALERIE FOTO

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 10 poze

Thomas Johansson, antrenorul Soranei Cîrstea, a contabilizat detaliile care au facut-o pe Aryna Sabalenka campioană la Australian Open și finalistă la Indian Wels înainte de Miami Open. Antrenorul Soranei avea toate datele statistice înregistrate de Sabalenka în optimea câștigată în 66 de minute cu Barbora Krejicikova: o singură dublă greșeală, 8 ași și 88% puncte câștigate cu primul serviciu. „Teribil dacă Sabalenka își menține acest procentaj la serviciul 1” nu ezită Johansson care i-a servit Sorana Cîrstea de la 1,5 metri în interiorul terenului (no men’s land) ca să simuleze forța brută a servei bielorusei.

Cum poate fi învinsă Aryna Sabalenka de către Sorana Cîrstea

„Primul retur este cheia meciului. Dacă anticipează traiectoria primei mingi cu care Sabalenka servește, Sorana are mai multe avantaje ca opțiuni puse laolaltă: folosește viteza mingii, care după impactul cu terenul de joc are cel puțin 120-130 de kilometri la oră. Odată ce intuiește plasamentul mingii, are ocazia să creeze criză de timp prin direcționarea executției la 1,5-2 metri depărtare de corpul bielorusei care are talie și gabarit impersionante dar și alonjă. Timpul de reacție al bielorusiei este minimalizat și, chiar dacă ajunge să lovească mingea, o face dintr-o poziție instabilă care nu creează comoditatea utilizării forței și transpunerea puterii în execuție”, a analizat Thomas Johansson exclusiv pentru ProSport imediat ce Sorana Cîrstea a terminat antrenamentul.

Dacă etichetăm tenisul ca un sport de mărimea “L”, Sabalenka are un serviciu “XL”, forehand “XL”, ateltică “XL”, icnete și mormăituri “XL” și personalitate “XL” într-o evaluare făcută la exact un an după ce ajunsese să comită 14 “duble greșeli” ca medie pe meci. Ca să își schimbe “serviciul” Sabalenka a angajat pe același expert australian în biomecanică care are contract și cu David Nicholas Ionel, numai că antrenorul românului refuză să ia în calcul datele și analizele pe care tatăl celui mia bine clasat român din ATP le plătește degeaba.

„Este esențial ca Sabalenka să nu aibă ocazia să lovească de la șold” punctează Johansson care a modificat înălțimea fileului la antrenament în asșa fel încât marja de eroare a Soranei pe retur să fie controlabilă indiferent de plasamentul mingii la T, pe corp sau în culoarul de dublu. Mingi razante în cross pentru ca Sabalenka să fie fixată, în special pe rever. Odată, eviți dreapta ei fenomenală apoi loveși plat, peste partea mai joasă a fileului, astfel încât mingea să aibă o săritură minimala. Practic să alunece”, explică ultimul suedez câștigător în Marele Șlem.

„Sorana trebuie să își facă loc ca să lovească cât mai des cu dreapta! În special ca așezare în teren pentru a utiliza forehand inside-out (dreapta cross de pe partea de rever) sau inside-in (lovitura de dreapta de pe rever în lung de linie)”, insistă Johansson ca românca să foloseasca cea mai bună armă a ei în orice conjunctură tactică.

“Evident procentajul servciului Soarnei este vital !” este categoric Johansson care a impregnat obsesiv la ultimul antrenament ca finalizare a punctului de către Cîrstea imediat cu a doua lovitură plasată în partea opusă din care el a fost la primire. Și asta pentru că Thomas are deja temele făcute: Sabalenka a avut eficacitate de 57 la sută la “retur”, contra cehoaicei Krejcikova în optimi.

Publicat: 28 03. 2023, 23:25
Actualizat: 10 10. 2024, 16:21