CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ DE LA MIAMI OPEN | A renunțat la padel ca să o antreneze pe Sorana Cîrstea și nu uită ce român i-a făcut „zile negre”! EXCLUSIV FOTO&VIDEO

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 17 poze

Sorana Cîrstea l-a angajat ca antrenor pe Thomas Johansson în toamna anului trecut. Tehnicianul a mai colaborat de-a lungul carierei cu sportivi precum Maria Sakkari, Borna Coric, Filip Krajinovic sau David Goffin.

A renunțat la padel ca să o antreneze pe Sorana Cîrstea și nu uită ce român i-a făcut „zile negre”

Johansson a câștigat în urmă cu peste două decenii turneul de la Australian Open, după ce l-a învins pe Marat Safin.

Suedezul este un an antrenor apreciat, din categoria celor care pot câștiga între 10.000 și 15.000 de dolari săptămânal.

Sorana a explicat recent ce înseamnă influența lui Thomas Johansson în jocul său: „Un antrenor extraordinar cu o concepție aparte a jocului și fost jucător de Top 10, ex-câștigător la Australian Open”.

Sorana Cîrstea a învins-o pe Caroline Garcia, scor 6-2, 6-3 în turul al doilea al turneului WTA 1000 de la Miami.

ProSport: Thomas, tactică câștigătoare împotriva Carolinei Garcia. Care a fost planul?

Thomas Johansson: Noi am jucat împotriva Carolinei la Indian Wells. Noi știm cat de buna este Garcia și cât de periculoasă este când are timp (n.r. să se așeze) în special cu lovitura de dreapta. Am încercat să evităm această parte cât am putut, am încercat să punem presiune pe al doilea serviciu când Sorana a servit…Trebuie sa fii atent la a doua lovitură. Suprafața de joc aici în Miami este diferită (n.r. față de cimentul vopsit de la Indian Wells), mult mai rapidă. Mingea zboară mai mult și iute. În plus, sunt mingi diferite comparativ cu Indian Wells. Cred că Sorana a avut un foarte bun start de partidă (n.red. Cîrstea a condus cu 5-0 în primul set). Am fost impresionat cum a gestionat primul ghem al celui de-al doilea set de la 0-40. Este foarte ușor să fii mental acolo, în joc și să te gândești ar fi trebuit sa fac asta sau cealaltă. În schimb ea a mers mai departe, a continuat să mențină nivelul, și a închis punctul. Sunt foarte imprersionat de multe dintre aspectele etalate de Sorana.

Este prima dată în carieră când Sorana bate de două ori într-o săptămână o jucătoare din Top 5 mondial.

Da, să sperăm că nu va rămâne doar prima dată! Așa cum am spus și mai devreme a jucat foarte, foarte bine. De la începutul anului a jucat minunat. Acum joacă și mai bine. Diferența este că acum joacă cu încredere, până acum nu a avut-o. Cu toții știm că aceasta este cheia în acest joc, în sport în general. Sunt foarte fericit de felul în care Sorana s-a descurcat pentru ca a bătut vântul, nu foarte tare dar în teren s-a simțit destul de deranjant. A fost deșteaptă!

Este terenul dur (n.r. hardcourt-ciment vopsit) suprafața care favorizează punctele forte ale Soranei?

Eu cred că Sorana este capabilă să joace pe orice suprafață (n.r. zgură, ciment, iarbă, indoor). Cred că zgura este foarte bună pentru ea. De asemenea cred că iarba ar putea fi una din cele mai bune suprafețe ale ei, dacă ar învață cum să își folosească loviturile, deoarece loviturile ei sunt perfecte pentru această suprafață.

Ce este o provocare pentru un antrenor care lucrează cu Sorana?

Toata lumea știe cât este de bună Sorana la tenis. Noi lucrăm mai mult acum la latura mentală în teren. Are loviturile, cred că poate gestiona stres-ul mult mai bine, chiar dacă mai exista loc de îmbunătățire. Toată lumea știe cât de bine poate să joace Sorana, dar de asemenea, se știe (n.r. De către adversarele ei) că imediat ce începe să vorbească, sau să se plângă, sau sa fie suparată, au o șansă în plus. Trebuie să evitam asta. Ele (n.r. adversarele) trebuie să o bată la tenis, nu la altceva. Aceasta este cheia. Aici încerc să o ajut în fiecare zi.

Care este calitatea pe care o are Sorana și pe care ai vrea să o ai?

Mi-aș dori să am lovitura ei de dreapta pentru că eu nu am lovit grozav cu forehand-ul ! Are multe alte lovituri, pe care mi-ar plăcea să le am. Are atât de multe calități. Are atât de multe arme în termobagul ei. Trebuie dar să știe cum să le folosească. De exemplu, astăzi dimineața, înaintea partidei am discutat despre multe puncte tactice pe care ea le-a folosit cu succes. Învață în fiecare zi. Este foarte periculoasă dacă joacă așa bine (n.r. ca împotriva Carolinei Garcia).

Thomas, ce știi despre tenisul românesc?

Am fost la București de câteva ori. Am făcut antrenamente în București, Dubai, Monte Carlo. Îmi place Romania, am jucat acolo acum o sută de ani 😇 prin circuitul ATP. Am jucat mult cu Andrei Pavel care mi-a fost de multe ori adversar, cu el am făcut însă și echipă la dublu. Știu că ați avut mulți jucători talentați la băieți dar mai ales la fete: Halep, Sorana, Begu. Multe, multe altele. România este o țară bună în tenis, asta pot spune eu ! România trebuie să aibă un jucător bun la băieți. Pentru mine, Marius Copil este un tip foarte, foarte talentat, cu un serviciu devastator, reverul la fel. A avut rezultate foarte bune. Mă așteptăm însă la mai mult din partea lui deoarece chiar cred că este un jucător foarte bun.

„Nostim este că, oriunde mergem, dăm peste români!”

De șapte ori a jucat Johansson contra lui Andrei Pavel în fața căruia a câștigat patru partide. Pavel s-a impus în primele trei meciuri, toate disputate pe ciment vopsit: românul l-a bătut prima dată pe antrenorul actual al Soranei chiar la el acasă, la Stockholm în 1995, pentru ca apoi să mai treacă de suedez la Vinea, în sală și Cincinnati, la exact câteva zile după ce Andrei a cucerit Canadian Open 2001, cel mai important titlu din carieră.

Din momentul în care Johansson a cucerit Australian Open 2002, Pavel nu a mai izbutit să îi ia fostului număr șapte ATP decât trei seturi în patru dispute directe în care suedezul l-a învins pe Andrei pe zgură, în sală, pe iarba de la Wimbledon (românul a condus cu 1-0 la seturi) și pe carpetă-indoor, ultim duel jucat la Sankt Petersburg în 2005.

Interesant că Johansson l-a avut ca adversar și pe Adrian Voinea: Thomas l-a învins pe chiar în 16-imile Open-ului Australiei din 2002 unde suedezul avea să cucerească singurul lui titlu de Grand Slam după o finală cu Marat Safin. Asta după ce Voinea îl bătuse în sferturi la Long Island 1996.

Te-a învățat Sorana cuvinte în limba română?

Nu! Ne limităm la engleză. Este mai bine așa! Nostim este că, oriunde mergem, dăm peste români! Este nemaipomenit, Sorana a avut suporteri incredibili la Indian Wells și cred ca și aici duminică va fi la fel.

Thomas, cum și unde te-ai hotărât să fii antrenorul Soranei?

Am început să lucrăm în octombrie (n.r. anul trecut). Am avut o perioadă de probă, o săptămână sau chiar două. O știam puțin pe Sorana dinainte. Am comunicat foarte bine, si pe teren de asemenea ne-am înțeles foarte bine. Este o persoană foarte sociabilă, foarte drăguță, minunată. În teren poate deveni emoțională. Asta trebuie să îmbunătățească pentru a avea rezultate săptămânal la fel de bune ca la Indian Wells sau ca aici la Miami. Niciodată nu va dispărea aceasta emotivitate, dar este important să învețe să o gestioneze în folosul ei.

Publicat: 25 03. 2023, 18:57
Actualizat: 10 10. 2024, 17:25