Mingea e în terenul lui Horia la Turneul Campionilor! Tecău își poate alege adversarii din semifinale: Mergea/Bopanna sau frații Bryan?

Horia Tecău și Florin Mergea trăiesc un vis la Turneul Campionilor, ambii calificându-se pentru prima dată în carieră în semfinalele competiției, cu o rundă înainte de finalul grupelor. Chiar dacă Florin, în echipă cu Rohan Bopanna (India), și-a asigurat primul loc în Grupa Ashe/Smith, iar Horia și Jean-Julien Rojer (Olanda) nu sunt siguri de prima poziție în grupa Fleming/McEnroe, constănțeanul deține un avantaj important.

Tecău poate decide dacă joacă cu Mergea în semifinale

Rezultatul meciului pe care Tecău și Rojer îl vor disputa vineri contra perechii Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert (Franța) va fi esențial în distribuția pe care o vom vedea în semifinale. Astfel, dacă Horia și Julien pierd cu orice scor, iar Matkowski și Zimonjic câștigă cu orice scor în celălalt meci al grupei, românul și olandezul vor întâlni în penultimul act o echipă slab cotată pe hârtie, dar aflată în mare formă, aceea compusă din Florin și Rohan. Teoretic, Horia Tecău ar putea apela la strategia de a ceda ambele seturi și a încheia grupa pe locul doi, având în vedere că l-a învins de fiecare dată în carieră pe colegul său de la naționala de Cupa Davis. Ultimul duel dintre Horia și Florin a avut loc în semifinale la Wimbledon 2015 (4-6, 6-2, 6-3, 4-6, 13-11), turneu pe care Tecău și Rojer l-au și câștigat (7-6, 6-4, 6-4 în finală cu Jamie Murray și John Peers).


Tecău și Rojer s-au calificat în premieră în semifinalele Turneului Campionilor, după două victorii în minimum de seturi: 6-2, 6-4 cu Matkowski/Zimonjic și 6-4, 7-6 cu Dodig/Melo.

Forțează Tecău pentru un meci cu frații Bryan, în condițiile în care nu i-a învins niciodată pe americani?

Există și varianta ca Tecău și Rojer să lupte pentru cele 200 de puncte puse în joc și să treacă de echipa Herbert/Mahut, situație în care românul și olandezul vor juca cu cea mai bună pereche din istorie, formată din frații Bob Bryan și Mike Bryan (americanii s-au clasat pe locul doi în grupa Ashe/Smith, după o victorie epică obținută joi seară în fața perechii Jamie Murray/John Peers, scor 6-7, 7-6, 16-14). Tot cu Bryan/Bryan va juca Tecău și în cazul în care pierde vineri cu 2-1 la seturi, iar Ivan Dodig (Croația) și Marcelo Melo (Brazilia) câștigă în fața cuplului Marcin Matkowski/Nenad Zimonjic (Polonia/Serbia).

Horia ar avea parte de un meci infernal în compania lui Bob și Mike Bryan, ținând cont că a dezvoltat un adevărat complex în fața gemenilor. Constănțeanul nu i-a învins niciodată în carieră pe frații Bryan, doar alături de Rojer pierzând patru meciuri contra americanilor, toate în 2014: 7-5, 3-6, 11-9 în optimi la Madrid, 7-6, 6-7, 10-2 în sferturi la Cincinnati, 6-3, 6-3 în semifinale la Paris și 6-7, 6-3, 10-6, în grupele Turneului Campionilor.

Cum ar putea arăta semifinalele românilor la Turneul Campionilor

Tecău/Rojer – Mergea/Bopanna

  • dacă Tecău/Rojer pierd cu orice scor cu Herbert/Mahut și Dodig/Melo pierd cu orice scor cu Matkowski/Zimonjic

Tecău/Rojer – Bryan/Bryan

  • dacă Tecău/Rojer câștigă cu orice scor cu Herbert/Mahut (Mergea/Bopanna vor juca cu Dodig/Melo)
  • sau dacă Tecău/Rojer pierd cu 2-1 cu Herbert/Mahut și Dodig/Melo câștigă cu orice scor cu Matkowski/Zimonjic (Mergea/Bopanna vor juca cu Herbert/Mahut dacă Dodig Melo câștigă cu 2-1 cu Matkowski/Zimonjic. Mergea/Bopanna vor juca cu Dodig/Melo dacă aceștia câștigă cu 2-0 în fața echipei Matkowski/Zimonjic).

La prima prezență la Turneul Campionilor, Florin Mergea s-a calificat în semifinale grație a două victorii în două seturi: 6-4, 6-3 cu Bryan/Bryan și 6-3, 7-6 cu Murray/Peers. Mergea și Bopanna au pierdut ultimul meci din grupă, joi, dar acesta nu a mai contat în economia ierarhiei finale: 4-6, 6-1, 5-10 cu perechea italiană Bolelli/Fognini.

Mergea și Bopanna vor juca în semifinale cu locul doi din grupa Fleming/McEnroe, pe care se poate clasa oricare dintre echipele Tecău/Mergea, Dodig/Melo sau Herbert/Mahut.

Criteriile de departajere în grupele Turneului Campionilor:

  • Numărul victoriilor.
  • Rezultatele directe (în caz de egalitate în doi).
  • Setaverajul (în caz de egalitate în trei).
  • Gameaverajul (în caz de egalitate a setaverajului).
Publicat: 19 11. 2015, 17:16
Actualizat: 20 11. 2015, 12:39