Turneul de la Indian Wells respectă tradiția și aduce și în 2019 nume-surpriză în fazele superioare. Dar, dacă în urmă cu un an poveștile cu mulți de „wow!” în Paradisul Tenisului se scriau la feminin, datorită ascensiunii unor nume precum Naomi Osaka sau Amanda Anisimova, acum în prim-plan sunt nou-veniții de la masculin.
Prima poveste care sare în ochi este cea a sârbului Miomir Kecmanovic. Are 19 ani, ocupă locul 130 ATP și a simțit că a ajuns cu adevărat în paradis, fiind al doilea jucător intrat pe tablou din postura de „lucky loser”. Trei dintre capii de serie ai turneului californian au abandonat înaintea duelului din turul doi (Kevin Anderson – din cauza unei accidentări la cot, Pablo Carreno Busta și Grigor Dimitrov – din cauza problemelor la umăr). Astfel, trei jucători învinși în calificări au ajuns să debuteze direct în turul doi, pe tabloul principal.
Învinsul numărului 217 ATP, Marcos Miron (SUA), Miomir Kecmanovic a profitat din plin de șansa ivită. S-a impus cu 6-3, 6-2 în fața germanului Marterer (99 ATP), apoi, în turul trei, nu a stat la discuții cu numărul doi din tenisul sârbesc, Laslo Djere (32 ATP). După ce l-a „scos” din turneu pe „locotenentul” lui Djokovic, Miomir a recunoscut că și el s-a mirat.
„Este o nebunie. De la lucky loser la turul patru (n.r. – al optimilor de finală la un turneu Masters 1000, al doilea eșalon valoric din tenisul masculin). Evident, sunt extrem de fericit în acest moment. Sunt relaxat, că doar n-ar fi trebuit să fiu aici. Și dacă se mai alege și ceva bun după evoluțiile mele, cu atât mai bine”, a spus Kecmanovic la finalul partidei, citat de ATP.
Garantat, un debut în sferturile seriei Masters 1000
Miomir nu s-a ferit de adevăr. „A fost greu să pierd în fața lui Giron. Am jucat amândoi foarte bine, el a ajuns în turul trei și aproape că l-a învins pe Raonic. Dar, eu am primit o a doua șansă„.
O șansă în plus se află mai departe înaintea sa. Secțiunea sa de tablou va înregistra o prezență în premieră în sferturile turneelor Masters 1000.
Kecmanovic își dispută un loc în sferturi cu japonezul Yoshihito Nishioka, învingător cu 6-7(2), 6-4, 7-6(5) în fața tânărului canadian Felix Auger-Aliassime (18 ani). Nishioka a fost la un pas de dezastru, de la 5-1 în decisiv irosind trei mingi de meci și ajungând la două mingi de eliminare, la 3-5 în tiebreak-ul setului trei, însă a tranșat duelul, în două ore și 56 de minute. Povestea niponului este, în egală măsură, impresionantă: în urmă cu doi ani făcea primul raid important în ATP, cu un parcurs până în optimile de la Indian Wells, propulsându-se în Top 60. O săptămână mai târziu însă, la Miami, suferea o ruptură a ligamentelor încrucișate și se vedea tras în jos. Până la reluarea poveștii de dragoste cu deșertul californian, Nishioka mai reușise o singură victorie la nivel Masters 1000.
A mirat lumea și în februarie anul trecut
Miomir Kecmanovic a atras atenția și în urmă cu un an. Ce-i drept, atunci evolua în circuitul Challenger, la San Francisco, iar reușita era de altă natură. Mai exact, sârbul câștiga un punct-maraton, de 53 de lovituri.
Vezi această postare pe Instagram Rocking into my first GS main draw 🤟🻠🎸 @australianopen O postare distribuită de Miomir Kecmanovic (@miomirk) pe Ian 10, 2019 at 8:09 PST
Rocking into my first GS main draw 🤟🻠🎸 @australianopen
O postare distribuită de Miomir Kecmanovic (@miomirk) pe
Ian 10, 2019 at 8:09 PST
Obstacole depășite: o poveste de luptă
Miomir s-a născut la Belgrad, părinții săi fiind, amândoi, chirurgi. Unchiul său însă a fost general în armata fostei Iugoslavii, iar familia sa a fost vânată și nevoită să se mute din Croația, în Serbia. La șase ani, Miomir a luat racheta de tenis în mână și nu a mai lăsat-o.
Și-a stabilit cartierul general de antrenament în Florida, la Academia IMG din Bradenton, moștenitoarea imperiului lansat de Nick Bollettieri. A ajuns să fie atât de bun încât, în întreaga istorie a turneului Orange Bowl, considerat un fel de Campionat Mondial al juniorilor din tenis, este doar al treilea junior care a reușit să își apere trofeul. Federer, Roddick, McEnroe sau Borg nu au făcut-o.
A trebuit să plece de la finala de Cupa Davis câștigată de Djokovic & Co: „nu am lovit două mingi tot antrenamentul!”
Chris Oddo, un nume familiar fanilor tenisului, a dezvăluit o poveste pitorească a tânărului star ce bate la porțile elitei tenisului. Miomir povestea cum a trăit finala Cupei Davis, din 2010, a unicului succes al lui Djokovic & Co.
„Eram în tribună, dar, ceva de genul – dacă aș fi sărit, aș fi lovit acoperișul cu capul, atât de sus eram. A fost distractiv de privit, mi-a plăcut mult, chiar țin minte acel meci Djokovic – Monfils. Dar, când s-a terminat acel meci, a trebuit să plec la antrenament, așa că am pierdut ultima partidă. Însă, chiar și pe teren fiind, m-am uitat non-stop la televizor, nu am lovit două mingi tot antrenamentul”, povestea Kecmanovic.
Sfaturi de la Djokovic și Thiem
La ascensiunea lui Kecmanovic au pus umărul jucători de top. „Este incredibil să ai un jucător precum Djokovic ca inspirație. Este un ambasador uriaș pentru Serbia. Mi-a dat o tonă de sfaturi, am vorbit câte ceva. Ne-am și antrenat împreună de câteva ori„, apovestit tânărul din Belgrad.
În intersezon, în luna decembrie, Miomir Kecmanovic s-a antrenat alături de Dominic Thiem și Ernests Gulbis în Tenerife, iar acest lucru l-a ajutat să facă un salt valoric.
„În branșă, sunt mulți jucători care pot face un anumit lucru. Dar, întrebarea este – o poate face sub presiune? Miomir pare a avea întocmai această calitate – o face la momentul potrivit. Când câștigi o dată, întrebarea devine – poți să o faci din nou? El a arătat: a făcut-o. Cred că are potențialul de a fi un jucător profesionist de excepție și să reușescă să își asigure un trai bunișor din asta” Nick Bollettieri, despre Miomir Kecmanovic, după ce acesta și-a apărat titlul Orange Bowl – fiind primul sportiv după 1974 care reușește asta
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER