Mafia pariurilor din tenis lucrează de obicei din umbră, dar există și persoane vizibile, care încearcă să corupă jucătorii, arbitrii sau antrenorii.
Rețelele care nu se feresc de ochii celorlalți spectatori acționează în cadrul turneelor slabe, acolo unde măsurile de securitate sunt aproape inexistente. În timpul unei astfel de competiții, desfășurate în urmă cu o săptămână la Madrid, s-a petrecut un episod scandalos, prezentat de ziarul Marca în prima pagină a ediției de marți. Un bărbat care asista la un meci al turneului dotat cu 10.000 de dolari a strigat către jucătoarea aflată la serviciu: „Îți dau 5.000 de euro dacă pierzi acest game”. Individul care paria în acel moment de pe un telefon mobil era însoțit de mai mulți prieteni, iar oferta sa nu i-a revoltat deloc pe ceilalți spectatori sau pe jucători.
Rețeaua formată din 40-50 de persoane corupe jucătorii tineri
Practici asemănătoare au loc peste tot în lume, nu doar jucătorii fiind ținta mafiei, ci și casele de pariuri. Sistemul de livescore al site-urile de pariere online este păcălit ușor de astfel de indivizi. Ei au descoperit o fisură în sistem: între momentul în care arbitrul anunță scorul și momentul în care rezultatul apare pe tabelă există o întârziere de câteva secunde. Îndeajuns pentru a se putea plasa pariuri pe game-urile sau punctele care practic au luat sfârșit. Sursa citată mai sus dezvăluie că în Spania s-a format o întreagă rețea organizată, de 40-50 de persoane, majoritatea din Zaragoza și Murcia, care folosesc trucul respectiv.
Șeful rețelei le-ar oferi subalternilor un procent din profitul care rezultă din pariurile online, asigurat totodată și de coruperea unor jucători tineri. Sportivii cedează în condițiile în care premiile din turneele Futures sunt mizerabile. Pentru prezența în primul tur, un tenismen încasează doar 85 de dolari, în timp ce campionul primește 900 de dolari, bani insuficienți pentru a supraviețui ca jucător profesionist. Jucătorii sunt expuși și din cauza presiunii psihice la care sunt supuși. Oficiali ai Federației Internaționale a Tenisului au explicat că pariorii îi sună insistent pe tenismeni, care se simt tot mai controlați. Angajații unui complex au luat măsuri împotriva rețelei și au interzis mai mulți oameni, dar aceștia i-au amenințat, conform Marca: „Dacă nu ne lăsați, familiile voastre se vor îngrijora.”
Spectatorii pariază în tribune la Arenele BNR: „Îi evacuăm, dar e greu să-i dovedim”
Trucul spaniolilor care păcălesc casele online de pariuri este aplicat și în România. Fie că au pariat direct de pe telefon ori că au transmis unui prieten rezultatele de la fața locului, printr-o cască handsfree, românii au acționat și ei în ultimii ani. Un angajat al firmei care a asigurat paza la BRD Năstase – Țiriac Trophy a dezvăluit că mai mulți pariori au fost depistați de-a lungul timpului la Arenele BNR: „Au fost incidente în ultimii ani. Cei mai mulți pariază de pe telefon, îi identificăm și îi evacuăm din tribune. Mai departe nu mai e treaba noastră, ci a Jandarmeriei, dar e greu să dovedești că încalcă legea. În regulamentul turneului, nu doar că nu ai voie să pariezi, dar e strict interzisă folosirea oricărui echipament electronic”.
Părinții aranjează și ei meciuri
Daniel Smeadă, specialist în piața pariurilor din România a declarat pentru ProSport că jucătorii, dar și părinții, sunt în complicitate cu pariorii. La fel ca în cazul turneelor slab cotate din Spania, mafia pariurilor operează la competițiile Futures sau Challenger din România: „Casele de pariuri din România întâmpină probleme cu meciurile din tenis, pentru că este sportul în care se poate aranja cel mai ușor rezultatul. Există două metode: parinții sunt cei care aranjează meciurile, la turneele Futures și Challenger, acolo unde participă sportivi tineri, dar mai sunt și mici grupuri de persoane provenite din țările ex-iugoslave care corup jucătorii. În țara noastră, încă nu s-a demonstrat niciun astfel de caz, dar sunt multe procese pe rol. Casele de pariuri au elaborat campanii de prevenire și de depistare a faptelor de corupție în tenis, dar nu pot porni anchete pe cont propriu. La nivelul României s-au înregistrat sute de mii de euro pierderi în urma partidelor suspecte de blat.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER