De aproape un deceniu, România nu mai beneficiase de un tandem feminin între primele 50 de jucătoare ale lumii. După Sorana Cîrstea (37 WTA) a venit și rândul Monicăi Niculescu (47 WTA) să treacă pragul, grație finalei jucate la challenger-ul de la Cracovia, rezultat ce a urcat-o șase poziții în clasament.
Din ianuarie, Monica (21 de ani) a stat ca pe jar între primele 200, servind minge cu minge pentru a pătrunde, în premieră, între primele 50 de jucătoare ale lumii. Iar pentru această realizare a dus o muncă de Sisif. A participat în total la 30 de turnee, au căzut în calea ei Anna Chakvetadze (12 WTA) și Maria Kirilenko (24 WTA), iar efortul a epuizat-o fizic. Psihic? Stă excelent. Iar acest capitol ar fi o latură esențială la care a lucrat principalul artizan al ascensiunii, antrenorul Călin Ciorbagiu, cel cu care Niculescu se pregătește de peste patru ani.
Atuuri: psihic, tehnică și serviciu
„Am crezut mereu că va ajunge atât de sus. Am lucrat la psihicul ei, dar acesta se construiește concomitent cu progresia rezultatelor. Monica deține o putere de muncă și o forță de concentrare extraordinare”, explică tehnicianul. În plus, fostul antrenor al Mădălinei Gojnea a cizelat și câteva detalii tehnico-tactice în jocul bucureștencei. „A devenit mai agresivă. Am schimbat dreapta – acum lovește cu două mâini – și am pus accentul pe lovitura liftată în detrimentul slice-ului. În același timp, am lucrat la creativitatea ei în joc, dar și la serviciu, capitole la care a progresat mult. Mai are însă anumite probleme la cel de-al doilea servicu”, recunoaște Ciorbagiu. 2009 va veni cu alte vârfuri de escaladat pentru Monica.
5 ani e vârsta la care Monica a început să joace tenis, primele mingi schimbându‑le cu sora sa mai mare, Gabriela, și ea jucătoare profesionistă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER