Murray, în sfârșit!** Scoțianul și-a trecut în palmares primul titlu de Grand Slam, la capătul unei bătălii EPICE: a doua cea mai lungă finală din istoria US Open
Scoțianul se lăuda până aseară cu o performanță pe care nimeni nu dorește să o aibă drept etichetă: era considerat de specialiști cel mai bun jucător din Era Open care nu a reușit să câștige vreodată un turneu de Grand Slam.
4 finale de Grand Slam avea în palmares scoțioanul, care, în sfârșit, a reușit să se impună în prima finală după Australian Open 2011 fără Federer sau Nadal. Murray și-a adjudecat, așadar, primul titlu de Mare Șlem, la US Open, după o bătălie epică, la capătul uneia dintre cele mai lungi finale din istoria turneului de la Flushing Meadows – a durat 4 ore și 54 de minute: 7-6(10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2 (meciul a durat cu un minut mai puțin decât cea mai lungă finală de la US Open, care data din 1988 – Ivan Lendl-Mats Wilander-. ).
Murray devine, astfel, primul britanic după 76 de ani care să se impună într-un turneu de o asemenea anvergură, din 1936, când Fred Perry se impunea atât la Wimbledon, cât și la US Open. Prin victoria sa, scoțianul i se alătură lui Del Potro, cei doi fiind singurii care au reușit să spargă, în ultimii ani, trio-ul de aur Djokovic, Federer, Nadal, câștigător a 29 din ultimele 31 de turnee de Grand Slam (argentinianul se impusese tot la Flushing Meadows, în 2009).
SET1: Murray a ratat cinci mingi de set
Apăsați parcă de importanța partidei și deranjați vizibil de vântul destul de puternic, cei doi au intrat greu în meci, comițând o serie de erori pe care, în condiții normale, nu le-ar fi făcut niciodată. Chiar dacă Nole a dat senzația că are meciul sub control, acesta a greșit nepermis de mult în startul meciului, prima manșă terminându-se, în cele din urmă, la tie-break. Murray a avut nevoie de 6 mingi de set pentru a încheia socotelile, la capătul unei manșe în care a demonstrat că se poate adapta mai repede decât rivalul său condițiilor meteo.
De notat că prima manșă de aseară a durat 87 de minute, doar tie-break-ul întinzându-se pe durata a aproximativ 25 de minute, cel mai lung din istoria US Open.
SET2: Nole a revenit ireal
În general, într-un meci atât de echilibrat, câștigătorul unui set ‘pleacă’ mai greu în manșa următoare, intervenind, aproape invariabil, un moment de relaxare. Nu a fost cazul aseară, britanicul ducând foarte repede scorul la un neverosimil 4-0. Momentul de black-out din jocul sârbului a fost gestionat foarte bine de acesta, într-un moment în care nimic nu-i funcționa el reușind să se adune și să recupereze, aproape la fel de ireal pe cum a și pierdut primele game-uri. Djokerul a egalat la 5, însă Murray, trezit parcă din pumni, a fost mai lucid și s-a agățat de orice mică eroare din jocul opozantului său, pentru a se impune cu 7-5.
SET3: Fileul și iar fileul
Dacă te uiți la statistica celei de-a treia manșe nu ai spune vreodată că partida s-a dezechilibrat. Cu un procentaj de 75% la primul serviciu, cu mai multe lovituri direct câștigătoare, Murray pare să fi ținut aproape de Nole. În realitate, situația nu a fost deloc așa. Djokovic și-a ridicat brusc nivelul, devenind din nou acea stâncă de neclintit, care reușește să returneze orice minge, indiferent de unghiurile găsite de adversar și de tăria loviturilor acestuia. De partea cealaltă Murray nu a știut să iasă din morișca care i-a convenit atât de tare sârbului; la adăpostul unui 2-0 la seturi aparent confortabil, scoțianul nu a mai forțat, mulțumindu-se să pună mingile în teren, fără a mai căuta liniile și fără a mai pune atâta forță în lovituri. Mai mult, în momentele importante, acesta a greșit nepermis, exasperându-și fanii cu loviturile trimise în fileu.
Senzația după acest set a fost, totuși, că Murray, indiferent de cât de bine ar fi reușit să joace, nu ar fi putut să emită pretenții prea mari, jocul lui Djokovic fiind foarte aproape de perfecțiune.
SET4: Murray, trădat de primul serviciu
Dacă serviciul a fost una din principalele arme ale britanicului în primele două manșe, în setul al 4-lea acesta nu a mai funcțiunat. Cu un procentaj de doar 45% la prima minge pusă în joc, Murray a pierdut teren încă de la început (ca și în setul trei, Nole a făcut break-ul din primul game). Pe final, ceva s-a schimbat în jocul scoțianului, acesta începând din nou să își asume riscuri și să reușească lovituri la limită. Chiar și așa, nu a fost suficient, sârbul gestionând foarte bine avantajul luat și trimițând partida în decisiv.
SET5: Crampele lui Nole
Cu siguranță este nedrept să punem victoria lui Murray pe seama accidentării lui Djokovic, care a acuzat de la mijlocul setului decisiv crampe. Murray a intrat decis în set, știind foarte bine că dacă nu revine la jocul la limită din primele seturi, când loviturile sale îl incomodau vizibil pe Nole, nu are foarte multe șanse.
La fel ca și Djokovic în seturile anterioare, Murray a reușit break-ul din primul game, reușind apoi să își extindă avantajul cu dublu break. Nole a reușit să recupereze unul dintre break-uri, înainte ca durerile musculare să îi dea bătăi de cap. Pe final, acesta a cerut intervenția fizioterapeutului, lucru care a nemulțumit publicul, mulți dintre ei fluierându-l (a fost un moment lipsit de fair-play, poate singurul al finalei: la protestele din tribune, fostul lider ATP a răspuns, ridicând degetele mari în sus, în semn de ironie).
Toți au avut probabil în minte imaginile cu Djokovic de la Australian Open 2012, când, în finalul celei mai lungi finale din istoria Grand Slam-urilor, Nadal s-a considerat prea repede învingător și, fiind convins că accidentarea acuzată de Nole este semnul că nu mai poate pierde partida, nu s-a mai concentrat la maxim. Nu a fost cazul și cu Murray, care a rămas la fel de focusat, dându-și seama că adversarul său este suficient de șiret și de experimentat încât să se agațe cu dinții de orice punct și să schimbe, într-un interval scurt, soarta întregii întâlniri.
„Au fost condiții ciudate„, și-a început Murray discursul, marcat de efortul depus. De altfel, scoțianul a surprins, la finalul întâlnirii nemaiavând forța să
Pentru Andy Murray ultimele luni au fost unele de vis. Finalist la Wimbledon, pentru prima dată în carieră, scoțianul a reușit să se impună, în cele din urmă, la All England Lawn Tennis and Crocquet Club, dar la Olimpiadă, pentru a-și desăvârși opera aseară, când și-a trecut în palmares primul trofeu de Grand Slam. Rezultatul obținut înseamnă și „retrogradarea” lui Nadal pe locul patru ATP, Murray ocupând, de azi, ultimul loc de pe podiumul clasamentului general.
8-7 este scorul întâlnirilor directe dintre Nole și Murray, în favoarea fostului lider mondial. Dintre cele 15 dispute, două au avut loc pe zgură, unde Nole este net superior.