A opta victorie a carierei la Roland Garros (6-3, 6-2, 6-3 cu David Ferrer) a redeschis discuția privind invincibilitatea lui Rafael Nadal în turneele desfășurate pe suprafață lentă. Succesul cărămiziu de duminică, de la Paris, a fost urmărit și de toți oamenii din tenisul românesc. Ilie Năstase, Dumitru Hărădău și Adrian Cruciat au tratat pentru ProSport subiectul Nadal din mai multe perspective.
Ilie Năstase: „Borg trebuia să-i dea trofeul, nu Bolt!”
1. Cum ați trăit din tribune finala cu Ferrer? Chiar vorbeam cu prietenul meu Santana (n.r. Manolo Santana, 75 de ani, dublu campion la RG) că Nadal și Ferrer se cunosc foarte, foarte bine, astfel că fiecare știa unde va lovi celălalt. Rafa s-a dovedit a fi însă mai rapid. Forehand-ul lui e dificil de returnat pentru că mingea sare foarte sus și doar Djokovic e capabil să returneze înșelător. Putem spune și că finala s-a jucat în seminfinale.
2. Bolt i-a decernat trofeul, un protestatar a intrat pe teren în finală… Ar fi trebuit să-i dea trofeul Bjorn Borg, nu Usain Bolt! Mai ales că era acolo. Asta e părerea mea. La concursurile de atletism nu vine cineva din tenis înmâneze premiile! Despre cel care a intrat pe teren… n-ai cum să preîntâmpini așa ceva, se mai întâmplă…
3. Se impune la Wimbledon? Ținând cont că Nadal încă se află în recuperare, eu cred că-i va fi foarte greu. Să nu uităm că acolo va apărea și Andy Murray (n.r. nu a participat la Paris din cauza unei accidentări) și se complică lucrurile.
Dumitru Hărădău: „Mingea sălbatică e punctul lui forte!”
1. Care e principalul lui atu? Mingea sălbatică. La fotbal e foglia-seca! Nadal imprimă un efect incredibil și nu poți anticipa atunci când zboară unde va pica mingea. Nu poți citi nici unde va sări mingea după ce lovește pământul. E foarte greu pentru adversar să returneze mai ales când cursul jocului îl obligă să se deplaseze în mare viteză pe teren.
2. Ce îi poate influența parcursul în acest an? Sau cine? Eu mi-am dat seama înaintea finalei cu Ferrer că poate pierde doar dacă îi reapar durerile la genunchi. El evoluează cu un bandaj pe genunchiul stâng și e conștient că i-ar putea reapărea oricând. Pe zgură numai accidental poate fi învins. În rest, e foarte greu.
3. Cum reușește Djokovic să-i anuleze loviturile? Reușea! Atunci când l-a învins de 7 ori la rând (n.r. – în 2011-2012, acum e scorul la general 20-15 pentru Nadal). Sârbul juca foarte bine din punct de vedere tactic, anulând avantajul inerent pe care-l deține un stângaci. Evolua împotriva lui ca și cum ar juca împotriva unui dreptaci.
Adrian Cruciat: „Dispare iarba în a doua săptămână”
1. E invincibil pe zgură? Nu! Dar e foarte greu de bătut, doar Djokovic îl poate scoate din zona lui de confort sau un jucător care care marșează pe bum-bum! Pe zgură îi va face față genul de tenismen care-i rezistă loviturii de dreapta liftată în cros. E puternic fizic și mental. Când conduce, cedează foarte rar avantajul chiar dacă adversarul joacă de la egal la egal.
2. Până unde ajunge la Wimbledon? Ținând cont de faptul că în săptămâna a doua e mai puțină iarbă pe teren, putem afirma că suprafața nu-l va mai deranja atât de tare. Desigur, Nadal are chiar șanse să câștige și la Wimbledon!
3. Cine i-ar putea pune probleme pe o altă suprafață decât zgură? În afară de Djokovic, eu tind să cred că Del Potro dacă ar ajunge sută la sută din punct de vedere fizic. Sau poate cineva din noul val, cum ar fi Raonic. Murray e accidentat, Berdych e labil psihic, iar Federer are un disconfort psihic când îl întâlnește pe Nadal și se află în dezavantaj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER