Naomi Osaka, lacrimile și lecțiile unei tinere campioane. Conferință răvășitor de sinceră a liderului mondial: „A fost un dezastru, e rezultatul presiunii. Nu am înțeles unde mă aflu, am impresia că lumea se holbează la mine”. VIDEO | Momentul în care a cedat

Naomi Osaka (21 de ani, 1 WTA) s-a prezentat în fața jurnaliștilor de la Dubai cu o sinceritate debordabilă imediat după ce a pierdut, 3-6, 3-6 cu Kristina Mladenovic, primul meci din postura de lider mondial. A vorbit deschis despre cauza eșecului, despre presiunea pe care o resimte, dar și despre trăirile interioare care o încearcă odată cu trecerea de la statutul de tânără speranță la cel de lider autoritar al unui circuit „tixit” de vedete. A început cu zâmbetul pe buze, dar, la un moment dat, nu și-a mai putut stăpâni lacrimile.

La prima apariție după performanța fantastică de la Australian Open 2019, Osaka s-a prezentat lamentabil pentru pretențiile sale și i-a permis lui Mladenovic să câștige primul meci al anului și să obțină prima victorie a carierei în fața unui lider mondial. Cauza? 45% pe prima servă, 19% puncte câștigate cu a doua minge de serviciu, adică arme importante care nu au funcționat: „M-a lăsat serviciul. A fost ceva de neînțeles, un dezastru”, a început conferința lui Naomi, unul care a continuat în tușe din ce în ce mai sincere și mai plăcute pentru reprezentanții mass-media, din ce în ce mai obșnuiți cu discursuri „politically correct”: „Nu, nu m-am antrenat bine în ultima perioadă, m-am gândit că va merge oricum bine în timpul meciurilor, dar asta nu s-a întâmplat. Ritmul meu de antrenament a fost foarte scăzut, dar am trecut prin timpuri mai rele decât atât și am reușit să joc bine în meciuri. Când spun că nu m-am antrenat bine, mă refer la faptul că nu depun suficient efort”.

Au urmat, inevitabil, referiri la diferența față de prestația de la Australian Open și cea horror cu Mladenovic. Din nou, sinceritatea lui Naomi a dominat: „Nu a trecut nici măcar o lună de la Australian Open, iar acesta a fost doar un meci. Simt că nu aș fi îngrijorată nici dacă nu aș câștiga niciun meci până la finalul anului. Simt că sunt foarte tânără, încă mai am foarte multe de învățat. Sigur, nu e distractiv să pierzi, dar, pentru mine, întotdeauna a fost mai important să învăț din meciurile pierdute decât din cele câștigate”, a punctat japoneza de 21 de ani.

Lacrimile unei campioane: „Acest meci e rezultatul presiunii. Nu cred că am înțeles în ce poziție mă aflu”

Așteptată precum pâinea caldă pentru a vorbi despre despărțirea surprinzătoare de Sascha Bajin, antrenorul care a luat-o de pe locul 68 WTA și a dus-o spre două turnee de Grand Slam și locul unu în lume, Naomi a livrat. Cuvinte apăsate, recunoaștere a realității și, din nou, sinceritatea caracteristică: „Acest meci e rezultatul presiunii. Sunt sigură, însă, că timpul va trece și nu veți mai vorbi despre asta. Pentru moment, cred că e cea mai importantă știre din lumea tenisului. Vedeți, pentru mine e greu, pentru că am impresia că lumea se holbează la mine și nu o face într-un mod bun. Nu cred că am înțeles bine în ce poziție mă aflu, pentru că anul trecut nici măcar nu eram aproape de primul loc WTA. Lumea nu-mi dădea atenție, iar asta mă făcea să mă simt confortabilă”.

Imediat, ochii japonezei s-au umplut de lacrimi, dar japoneza a trecut rapid peste moment:

Pentru Osaka, urmează turneul de la Indian Wells, care începe pe șapte martie și care va fi primul din carieră în care pleacă la drum din postura de câștigătoare en-titre. Presiune? Răspunde aceeași Naomi, în același stil: „Nu știu cum mă voi simți pentru că nu am mai fost niciodată în poziția de a apăra un titlu câștigat. Sper doar să-mi amintesc toate momentele bune pe care le-am avut acolo și, cumva, să încep să mă simt bine. Dar nu pot spune înainte să ajung acolo”.

Publicat: 20 02. 2019, 09:45
Actualizat: 20 02. 2019, 10:55