Naomi Osaka – Serena Williams e finala feminină la US Open 2018. Japoneza a salvat 13 mingi de break din 13 în semifinala cu Madison Keys, într-un meci în care nu a clipit în momentele importante
- Finala feminină de la US Open 2018 le va aduce față în față pe Serena Williams (36 ani, 349 zile – cea mai vârstnică finalistă din istoria US Open-ului) și pe Naomi Osaka (20 ani – prima finalistă dată de Japonia, cea mai tânără finalistă de US Open din ultima decadă, de la Caroline Wozniacki încoace / 2009).
- Naomi Osaka (19 WTA) a învins-o pe Madison Keys (14 WTA), scor 6-2, 6-4, într-o oră și 25 de minute.
- Serena Williams (26 WTA) s-a impus în prima semifinală, în fața letonei Anastasija Sevastova (18 WTA), 6-3, 6-0, în 65 de minute (detalii AICI).
Meteorologii au anunțat furtună, fulgere și tunete pentru seara zilei de joi, iar în consecință, acoperișul celei mai mari arene de tenis din lume a fost închis, ca măsură de precauție, pentru ambele semifinale feminine.
Pentru Madison Keys însă, furtuna s-a dezlănțuit similar, în fața lui Naomi Osaka, precum se întâmplase și în urmă cu un an, în duelul cu Sloane Stephens. Sportiva din Rock Island a atacat mai mult, însă fără rezultate pe tabelă în momentele importante. Greșind neforțat de 32 de ori, americanca a părut că își face rău cu fiecare minge de break obținută, ratând execuții la îndemână și plătind prețul aproape fără excepție pentru șansele ratate în game-ul următor pe serviciu.
Naomi Osaka, de partea cealaltă, a fost jucătoarea cerebrală, sigură pe ea, atentă, eficientă în defensivă și inspirată. De netrecut pe cele 13 mingi de break, japoneza a greșit doar de 20 de ori și a lovit decisiv de 12 ori. Valorificând 3 din 4 mingi de break și încheind fără greșeală la fileu, eleva lui Sascha Bajin s-a calificat în prima finală de Mare Șlem a carierei, asigurându-și totodată un nou personal best în clasamentul WTA (locul 12 în cazul în care va pierde finala, 11 dacă o câștigă).
Ineficiență versus eficiență
Naomi Osaka a reușit prima rupere de ritm a meciului. Presată de Keys pe serviciu, în game-ul patru, nipona a scăpat la limită, revenind de la 0-40 și anulând apoi și o a patra minge de break, cel mai mare reproș pentru Keys fiind acela că, pe un serviciu doi modest al japonezei, a forțat mult prea mult și a ratat terenul nu cu milimetri ci cu zeci de centimetri. Decontul s-a făcut în game-ul imediat următor, când Madison a scăzut nivelul de concentrare. Cu 11 greșeli neforțate, finalista US Open 2017 s-a văzut condusă de Osaka, 3-2.
Lucrurile au mers din rău în mai rău pentru Keys. Ratând două șanse de rebreak în cel mai lung game al startului de meci, americanca a capotat total pe serviciu. Osaka a profitat, a câștigat al patrulea game consecutiv și și-a oferit șansa de a servi cu mingi noi pentru închiderea primei manșe, la 5-2. Cel mai lung schimb de mingi al începutului de partidă, de 17 lovituri, a tranșat practic soarta primului set: a 18-a oară în partidă Keys a greșit neforțat, iar Osaka a valorificat mingea de set cu un serviciu apăsat.
! Primul set a avut puține reușite: Madison Keys a reușit 5 lovitui câltigătoare, Osaka doar 2. Diferența s-a făcut la numărul de geșeli directe – 18 pentru Madison, 11 pentru Naomi, precum și la eficiența pe mingi de break (0 din 6 Keys, 2 din 3 Osaka).
Tempo crescut, același raport de forțe în punctele mari
Setul secund a început cu o nouă dezamăgire pe serviciu pentru Keys, care, cu trei greșeli neforțate, a facilitat break-ul niponei.
O bătălie incredibilă s-a dat într-un game doi cu încărcătură emoțională uriașă: Keys a aruncat tot ce avea spre Naomi, nipona s-a apărat însă incredibil, rezistând eroic. Apoi, peste zece minute de luptă s-au încheiat cu o mini-dramă pentru Keys, care a ratat fie returul, fie passing-ul, fie forehandul decisiv pe primele patru mingi de break, apoi a trebuit să înghită în sec la momentul de inspirație al japonezei, Osaka trimițând un prim as pe serviciul doi pentru a anula a cincea minge de break din game și o altă ghiulea de 186 km/h pe a șasea oportunitate a finalistei de anul trecut. Keys a căzut, a ridicat descumpănită privirea spre Lindsay Davenport, mentorul din loja sa, dar, rămasă în urmă pe tabelă la 0-2, a găsit totuși resursele pentru a salva cu lovituri câștigătoare clare următoarea tură de lansare, de la 0-30.
Osaka a anulat o nouă minge de break, a 13-a în partidă, chiar și alucând pe teren. În loc de 4-4, nipona a reușit să se apere și să ducă scorul la 5-3. Keys a lansat provocarea supremă, cu o tură albă pe serviciu: poți închide meciul cu serviciul pentru o primă finală de Grand Slam a carierei?
Ca și în șase din precedentele game-uri pe serviciu, Osaka a pierdut primul punct, a revenit însă cu patru puncte consecutive, alimentate de servicii bune, completând într-o oră și 25 de minute surpriza în fața finalistei ediții 2017 a US Open-ului, o sportivă pe care nu o învinsese niciodată, în trei partide anterioare.
1-0 este scorul întâlnirilor directe dintre Naomi Osaka și Serena Williams
6-3, 6-2 este scorul cu care Naomi Osaka o învingea pe Serena, în acest an, în primul tur de la Miami – aceasta fiind doar a patra partidă oficială de simplu disputată de americancă după revenirea în circuit