Ritmul jocului este mai scăzut, glumele mai dese, scorul mai puțin important, iar concentrarea de nume grele de pe teren crește amețitor. Este rețeta de success a demonstrativelor marca BRD Năstase-Țiriac Trophy. În 2014, cele „4 Stele pline de Energie” sunt Ilie Năstase, Andrei Pavel, Goran Ivanisevic și Cedric Pioline, iar biletele pentru show-ul pe care îl vor oferi fanilor tenisului s-au epuizat deja, cu mai bine de 10 zile înainte de reprezentație.
Colegi de generație: Pavel, Ivanisevic și Pioline
Andrei Pavel (40 de ani), Goran Ivanisevic (42 de ani) și Cedric Pioline (44 de ani) aparțin aceleiași generații de tenismeni, chiar dacă Cneazul și-a încetat cariera cu șapte ani mai târziu decât Pioline, retras în 2002. Ivanisevic și Pioline au jucat 8 meciuri în circuitul maculin, croatul câștigând 6 dintre întâlniri. Pavel și Pioline s-au întâlnit de 4 ori, într-un interval de un an, scorul fiind egal 2-2.
Chiar dacă în circuit, nu au fost niciodată adversari, Goran Ivanisevic a participat în 2009 la meciul de retragere al lui Andei Pavel, organizat la Arenele BNR. Meciul s-a terminat pe acordurile trupei Holograf, cu multe artificii, dar și o dedicație muzicală din partea Loredanei Groza, care i-a cântat jucătorului din Constanța imnul Queen. „We are the champions”.
După retragere, cei trei au ales traiectroii diferite: Pioline și Ivanisevic s-au alăturat circuitului ATP Champions Tour, iar Andrei Pavel a intrat în lumea antrenoratului. Pavel este căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, dar a antrenat și în circuitul feminin, printre elevele sale aflându-se Jelena Jankovic sau Tamira Paszek.
Cedric Pioline a ajuns responsabil cu interviurile câștigătorilor, pe Philippe Chatrier, la Roland Gareros, o misiune destul de complicată, având în vedere cunoștințele sale limitate de limbă engleză, acesta oferind momente savuroase în care a ajuns chiar să fie ajutat de jucătorii pe care ar fi trebuit să îi intervieveze.
Din 2010, Goran Ivanisevic este antrenorul lui Marin Cilic, fost jucător de Top 10 mondial.
Doi români și jumătate pe teren: Cedric Pioline este fiul unei românce
Cedric Pioline este fiul Adrianei Pioline, o fostă voleibalistă, născută la Câmpina, care a câștigat argintul mondial, în 1956, în urma finalei pierdute în fața Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, Cedric nu a învățat niciodată limba română și se consideră 100% francez.
Lipsește Mansour Bahrami, Năstase scapă de apelativul „bunicule”
Mansour Bahrami, jucătorul care este mult mai celebru pentru giumbușlucurile sale din partidele demonstrative decât pentru rezultatele din cariera de jucător în circuitul masculin, lipsește pentru prima dată din „formula de start” a proiectului „4 Stele pline de Energie”. Bun prieten al lui Ilie Năstase, Mansour a învățat în timp limba română, iar la București, iranianul îl ironiza pe tot parcusul meciului pe primul lider ATP din istorie, strigându-I între schimburi, dar și în timpul punctelor „bunicule”.
Ilie Năstase este primul lider ATP din istorie, de la înființarea sistemului anual de punctaj din 1973.
2 titluri de Mare șlem are în palmares Ilie Năstase – la US Open, în 1972 și la Roland Garros, în 1973
Goran Ivanisevic este singurul jucător din circuitul masculin care a reușit să câștige turneul de la Wimbledon după ce a primit un wild-card pentru a accede pe tablou, în 20012 tituluri de Mare șlem are în palmares Ilie Năstase – la US Open, în 1972 și la Roland.
2 este poziția în ierarhia mondială cea mai înaltă a carierei lui Goran Ivanisevic
Andrei Pavel, cel mai iubit tenismen român după cuplul Năstase-țiriac, a câștigat în 2001 cel mai important titlu al carierei sale, turneul din seria Masters, din Canada, de la Montreal.
40 de victorii a adunat Andrei Pavel, pentru România în Cupa Davis, fiind depășit, ca număr de succese, doar de Ilie Năstase, cu 109 victorii și de Ion țiriac, cu 70 de partide câștigate.
Cedric Pioline este primul jucător din istorie care a reușit să ajungă în Top 10 Mondial înainte de a câștiga un turneu în circuit, în octombrie 1993. Primul său titlu a venit trei ani mai târziu, la Copenhaga.
1 singur tilu din seria Masters și-a trecut în palmares Cedric Pioline, la Monte Carlo, în 2000, la fel ca și Andrei Pavel, care s-a impus o singură dată, în Canada.
Articol scris de Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER