Un circuit de succes adresat marilor speranțe ale tenisului românesc e pe cale să dispară ca o urmă în nisip. Seria de 30 de turnee futures, născute din ideea tridentului Țiriac – Năstase – Hărădău, a devenit se pare o moștenire insignifiantă pentru actuala conducere a FRT. Sau o pălărie mult prea mare!
Invocând calendarul competițional aglomerat sau lipsa banilor pentru organizare, Ruxandra Dragomir a renunțat la jumătate din turnee. Ion Țiriac, girantul de încredere de acum opt ani, a fost luat la întrebări de bossul Federației Internaționale. Țiriac a întins o mână de ajutor actualei conduceri, oferindu-se să suporte financiar cheltuielile pentru 15 competiții. Nu i-a suscitat însă interesul fostei sfertfinaliste de la Roland Garros, care pune, se pare, vechea dispută cu tabăra Năstase înaintea intereselor juniorilor din tenis.
CUM AU AJUNS TURNEELE FUTURES ÎN ROMÂNIA
În 2003, pe când la cârma FRT se afla Ilie Năstase, Federația Internațională i-a acordat lui Ion Țiriac o bursă de încredere, oferind forului român licența de organizare a 30 de turnee futures. Acestea veneau ca un colac de salvare pentru puștii din România care se visau Agassi sau Graf, o evadare preț de câteva seturi într-o lume imaginară. Una care pentru câțiva chiar a devenit realitate în timp. Premiile totale se cifrau la 10.000 de dolari, iar organizarea unui „open” costa încă pe atât. În număr de 30 și plasate peste tot în țară, competițiile (de fete și de băieți) se adresau tinerilor care n-aveau posibilitatea să se formeze pentru marea performanță și să acumuleze puncte sau bani. „Dacă n-au posibilități să ajungă în străinătate la turnee, le aducem noi competițiile aici”, explica la acea vreme Ion Țiriac. Și așa s-a ajuns ca, rând pe rând, jucătoare precum Cîrstea, Dulgheru, Olaru, Niculescu sau Halep să fie racordate la tensiunea unor „pui” ai marilor turnee. „E acea generație care a ajuns să se bată la FedCup de la egal la egal cu Jelena Jankovic și Ana Ivanovic”, explică fostul director al circuitului, Dumitru Hărădău. Ba chiar și uriașul Hănescu a bifat câteva turnee. „Și mulți alți băieți, care ne țin de 15 ani în Grupa Mondială a Cupei Davis”, completează Hărădău. Iar sosirea vârfurilor românești în diferite orașe suscita un interes enorm. Autoritățile se mobilizau, sponsorii nu stăteau cu mâinile în sân și astfel, spre exemplu, un oraș ca Focșani deținea în cartierul Sud un mic Roland Garros! De câștigat avea toată lumea! Costul – în jur de 600.000 de dolari pe an.
CĂ‚DEREA A VENIT ÎN 2009
În 2009, prin ușa tenisului românesc bătea un vânt al schimbării. Fosta mare jucătoare Ruxandra Dragomir devenea președinte și nimic, pentru început, nu anunța o schimbare de optică în privința rampei de lansare a tinerilor jucători. Încet-încet însă, deciziile au început să fie luate cu perdeaua trasă, iar Dragomir își forma echipa renunțând la numele grele din tenisul românesc. Și, treptat, la jumătate dintre turneele futures. Așa s-a întâmplat în 2009, pentru ca anul trecut situația să fie trasă la indigo. Șefii ITF s-au sesizat, chestionându-l pe Țiriac, iar miliardarul român, împreună cu Ilie Năstase și Dumitru Hărădău, a găsit soluția.
„Prin noiembrie, domnul Țiriac s-a oferit să organizeze pe banii dânsului 15 turnee, dar a fost refuzat. Într-un mail de răspuns al Comitetului Director al FRT ni se explica faptul că, în reorganizarea calendarului competițional pe 2011, turneele s-ar suprapune cu alte turnee de copii și juniori. Penibil! Comitetul Director nici nu există, pentru că este format doar din doamna Dragomir și dintr-un singur membru. Se vrea distrugerea tenisului românesc”, a tunat fostul vice al FRT și ex-organizatorul turneelor futures, Dumitru Hărădău. „Ei îi este teamă ca, în mandatul ei, vechea gardă să nu-și facă nume și campanie electorală, de asta refuză! E ca și cum PDL-ul, partidul aflat la putere, ar considera greșit tot ce afirmă un membru PNL. Sau cum ocupantele primelor trei locuri de la finele turului Diviziei A n-ar mai vrea să joace în retur cu echipele clasate de la locul 4 în jos”, explică un fost jucător de tenis. În stilu-i caracteristic, Ilie Năstase, aflat la Timișoara, a comentat situația:
„Dacă eu eram președinte și venea unul la mine să facă 15 turnee pe banii lui, normal că acceptam! Țiriac a vorbit cu președintele ITF să-i acorde licențe pentru 15 turnee pe care să le organizeze pe banii lui, dar a rămas uimit când FRT n-a vrut să-și dea acordul. Ea poate vrea să se răzbune pe mine, cine știe!? În România nu poți face nimic, nici pe banii tăi!”. Dacă în atletism și în natația din România sportivii se plâng că n-au concursuri tari în țară, care să le asigure timpi optimi pentru calificarea la marile turnee, la tenis circuitul care ne alinia pe același etaj cu țări precum Franțasau Spania e pe cale să dispară. Cine are de pierdut… Ruxandra Dragomir nu a putut fi contactată până aseară pentru a-și expune punctul de vedere.
E incredibil unde s-a ajuns la FRT. Nu ai posibilitatea de a dialoga cu nimeni. Toate numele mari au fost date afară Dumitru Hărădău
Jucători români care au participat la futures 30
Alexandra Dulgheru 21 de ani 28 WTA Simona Halep 20 de ani 61 WTA Monica Niculescu 24 de ani 64 WTA Sorana Cîrstea 21 de ani 94 WTA Irina Begu 20 de ani 139 WTA Liana Ungur 26 de ani 161 WTA Raluca Olaru 21 de ani 171 WTA Victor Hănescu 30 de ani 57 ATP Horia Tecău 25 de ani 20 ATP Double
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER