Are 20 de ani, dar apare deja de ani buni pe radarul pasionaților de tenis. Mai exact de trei ani, de când a dat lovitura la Basel, cu o victorie la Rafael Nadal și o calificare în semifinale. Omul cu „Bornele” în circuitul ATP, Coric a smuls primele ropote de aplauze, furtunoase, apoi însă traiectoria sa a stagnat, a înregistrat reculuri și l-a lăsat apoi în urma unui Zverev sau Shapovalov. Jurnalistul Reuters, Martyn Herman, apreciază că acest lucru se explică prin stilul diferit de joc: mai exact, pentru că spre deosebire de ceilalți doi, nu are un stil ultra-ofensiv, construit cu lovituri puternice și rapide, care au și un impact vizual important, ci mizează pe răbdare și îndemânare.
„Când l-am învins pe Rafa atunci, la Basel, nu cred că nivelul era real. Nivelul meu real era de top 60-70, nu de top 30. Am avut un pic de noroc și luptam ca nebunul pentru fiecare punct. Nimeni nu știe exact cum am jucat atunci. Pentru un prim an, a fost bine. M-a pus pe hartă, dar era logic să cobor în clasament. Pentru că nu poți câștiga meciuri numai pe noroc sau pe spirit de luptă„, a declarat croatul pentru Reuters. În 2014, doar doi adolescenți erau în Top 100 – Coric și Kyrgios.
Borna Coric a pierdut patru din ultimele opt meciuri în circuit și urmează să îl întâlnească pentru a patra oară în 2017 pe Marin Cilic
Derulând pe repede înainte, 2017 este un an bun pentru Coric, dar nu pe atât de bun pe cât și-ar fi dorit, nici pe atât de bun pe cât au reușit alți colegi de generație. Obiectivul lui Borna a fost Top 25. Totuși, elemente pozitive există, iar timp este de asemenea, mai ales într-un circuit în care titlurile de Mare Șlem s-au împărțit între sportivi de 31 și 36 de ani, iar Nadal tocmai a corectat recordul pentru cel mai bătrân jucător care termină anul pe prima poziție ATP. „Cred că pentru mine lucrurile au început să se lege cu adevărat la Madrid, în duelul cu Murray. A fost unul dintre cele mai bune meciuri pe care le-am jucat vreodată„, a declarat Borna Coric, într-o ediție ATP Uncovered.
Borna Coric, gata să primească provocările. Foto: Cezara Paraschiv
ProSport vă propune să îl redescoperim pe Borna Coric, în 10 pași:
1. „Obiectivul meu nu este să îl prind din urmă pe Alex (n.r. – Zverev)„, spune Borna Coric. „Sunt motivat doar să muncesc și să mă concentrez asupra carierei mele„. Asta deși nu a ascuns niciodată că îi place să fie printre „greii” din vestiar.
2. O explicație a reculului: operația de genunchi. La final de 2016, Borna Coric a trecut printr-o situație similară cu Roger Federer – croatul însă la 19 ani, elvețianul la 35 de ani.
Genunchi buclucaș. Foto: Cezara Paraschiv
3. Temperamental. Coric este un tip care sparge rachete cu o frecvență uimitoare. Este un tip coleric, iar la Roland Garros a fost „băiatul rău”, după ce, prin reacția sa de frustrare, a stricat un moment emoționant al lui Steve Johnson. Americanul câștigase meciul în patru seturi și era îngenunchiat, în lacrimi, aducându-i un tribut tatălui său care decedase cu câteva săptămâni înainte, când Coric a decis să dea cu racheta de pâmânt, apoi în scaunul său.
End of the road sadly at @rolandgarros in 2R. Lost my cool after the final whistle, hope to improve on that. Congrats and good luck to Steve pic.twitter.com/UVOuk1UGQb — borna coric (@borna_coric) May 31, 2017
End of the road sadly at @rolandgarros in 2R. Lost my cool after the final whistle, hope to improve on that. Congrats and good luck to Steve pic.twitter.com/UVOuk1UGQb
— borna coric (@borna_coric) May 31, 2017
4. Forehandul, sursa de furstrare: „Cel mai frustrat mă simt atunci când dreapta mea nu funcționează”.
5. Superstițiile: „Folosesc de fiecare dată aceeași toaletă înainte de meci. De fiecare dată scot din termobag aceeași rachetă. Mai am și altele și încerc să scap de ele”.
Borna Coric este activ și pe rețelele de socializare. Foto: Cezara Paraschiv
6. Modelul: Mike Tyson. „Îmi place caracterul lui. Este un luptător, ca mine. De asemenea, cartea lui este favorita mea”. Coric mai spune că i-ar fi plăcut să fie boxer dacă nu era jucător de tenis.
Borna Coric, alături de Mike Tyson
7. Wonder-kid. Este primul jucător după Gasquet și Nadal, în urmă cu zece ani, care se poate lăuda că a spart bariera Top 100 la doar 17 ani. A câștigat US Open-ul la nivel de juniori în 2013, a fost numărul unu în clasamentul ITF al juniorilor și are semifinale jucate, ca junior, și la Australian Open și la Roland Garros.
8. Tatuajul de pe braț: „Nimic nu este mai rău în viață decât să fii mediocru”.
9. Bruna din viața lui. Cea mai importantă femeie din viața lui Borna este sora sa, Bruna. „Vorbim foarte des la telefon. Poate nu chiar zilnic, dar sigur schimbăm câteva SMS-uri. Ea știe tot ce se întâmplă în viața mea și eu știu ce se întâmplă în viața ei. Eu calc pe urmele ei – ea a început prima să joace, pe vremea când eu eram prea mic pentru grupele de tenis. Dar îmi doream nespus să joc. Așa am început. Acum, sunt mult mai bun decât ea, dar asta pentru că ea s-a oprit rapid. A trebuit să aleagă între tenis și dans și a ales dansul”
10. Victoriile lui 2017: la Khachanov – la Rotterdam, la Thiem – la Miami, la Murray – la Madrid, la Isner – la Winston-Salem, la Sascha Zverev – la US Open
CV pe scurt
Data nașterii: 14 noiembrie 1996 Orașul natal: Zagreb, Croația Joc: mâna dreaptă, rever cu două mâini Poziția ATP actuală: 51 Cea mai bună clasare ATP: 33 – pe 27 iulie 2015 Titluri în carieră: 1 – în 2017, la Marrakech
Borna Coric, la serviciu, în turneul de la Basel. Foto: Cezara Paraschiv
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER