„Nu înțeleg de ce mă tot întrebați asta!” Naomi Osaka face ravagii în circuit și slalom printre întrebări săcâitoare

Naomi Osaka degajă o nonșalanță incredibilă după primul succes într-un turneu de Mare Șlem al carierei. Nu a luat pauză, nu a avut adversare comode, iar presiunea venită din afara terenului – din partea unei prese nipone însetate de subiecte și rezultate – este imensă. Cu toate acestea, jucătoarea în vârstă de 20 de ani obține victorii care îți taie răsuflarea. Cel mai recent exemplu: un 6-1, 6-2, joi, în optimile de la Beijing, în fața favoritei 10, Julia Goerges.

Sportiva din Germania are un serviciu de Top 3 mondial, însă cu toate acestea, Osaka a reușit break în 4 dintre primele 5 ture pe lansarea nemțoaicei care debuta în premieră în Top 10 WTA la începutul acestui an. În condțiile în care a mers la China Open fără antrenorul și sprijinul său, Sascha Bajin (sărbătoritul zilei de azi, care a împlinit 34 ani), Naomi a început meciul cu un game imens pe serviciu, în care părea că ezită, după ce s-a văzut în situația de a salva minge de break, de la 40-15. Japoneza nu și-a pierdut însă serviciul și a oferit o adevărată prestație „a la Williams” mai departe: când Goerges credea că are asigurată egalitatea la unu, cocoțată confortabil la 40-15, Osaka a venit ca un tsunami, cu 16 puncte câștigate din următoarele 17 jucate.

Abia când tabela indica un dezechilibrat 10-1 la game-uri, Osaka a lăsat să-i scape două ture pe retur. Demonstrația de tenis de o oră și 6 minute a mulțumit-o pe Naomi Osaka. „Eu nu știu sigur care este maximul meu, sau cum voi juca atunci când intru pe teren. Dar astăzi cred că am făcut un joc foarte bun. Cred că a dost cel mai bun meci al meu dintre toate”, a spus campioana de la US Open la conferința de presă.

Evoluțiile lui Naomi, ajunsă la 12 victorii în ultimele 13 partide (începând cu primul tur de la New York), arată că nipona are una dintre marile calități ale atleților de top. Face abstracție cum ai zice game, set, meci! de zgomotul de fundal. Osaka este asaltată cu întrebări despre finala de la US open, astfel încât, între două meciuri trebuie să explice din nou și din nou „că amintirea acelei seri de sâmbătă este una dulce-amară, un moment pe care chiar nu dorește să îl rememoreze. A fost intens, a fost ciudat și mai degrabă vreau să izolez acesa amintire, mi-am dorit să mi-o reprim„, este mărturisirea dură a lui Naomi după saga care a implicat-o pe Serena Williams.

La 20 de ani, Naomi Osaka este pusă să își disece jocul, să se auto-analizeze ca Roger Federer, deși diferența de vârstă dintre cei doi este uriașă. Japoneza răspunde și o face interesant: „nu știu exact care este principala mea armă. Nu știu ce își spun adversarele mele că ar trebui să evite când mă înfruntă. Eu când joc cu Goerges știu că are un serviciu uriaș. Eu nu știu ce astfel de armă am. Probabil că și eu am un serviciu bun, dar nu știu…„.

Chiar și când întrebările sunt stânjenitoare sau neoportune, Osaka reușește să nu se lase prinsă în vârtej. Într-o altă conferință de presă, miercuri, Naomi s-a trezit cu un interogatoriu care a buimăcit-o.

Reporter: Neomi, ai aproape 22 de ani. Asta înseamnă că trebuie să alegi o singură naționalitate, conform legilor din Japonia. Care va fi alegerea ta? (n.r. – Naomi a crescut în Statele Unite începând cu vârsta de 3 ani, s-a stabilit în Florida și are cetățenie americană)
Osaka: Am 20 de ani!

Reporter: Aproape 22…
Osaka: NU!

Reporter: Mai sunt doi ani, dar atunci va trebui să decizi.
Osaka: Suna parcă ai spune că împlinesc acum 22 de ani, săptămânile asta…

Care era întrebarea?

Reporter; Ce naționalitate vei alege?
Osaka: Nu înțeleg de ce mă tot întrebați asta! Mi se pare evident pentru toată lumea. Joc pentru Japonia. Nu vreau să fiu lipsită de respect, dar nu înțeleg de unde a tras toată lumea concluzia că va fi o alegere dificilă pentru mine.

Certitudinea devine din ce în ce mai clară: a treia jucătoare calificată matematic la Turneul Campioanelor confirmă din nou și din nou, atât ascensiunea, dar și interesul masiv al sponsorilor, care au identificat-o imediat drept un diamant pentru portofoliu, oferindu-i contracte de milioane de euro fără să ezite – inclusiv Adidas, care i-a pus pe masă cel mai mare contract oferit unei sportive.

Publicat: 04 10. 2018, 20:27
Actualizat: 04 10. 2018, 20:28