Calificarea României la turneul final al celor mai bune 12 națiuni din lume ar fi însemnat cel puțin întregul bugetul cu care Ministerul Sportului finanțează Federația Română de Tenis
150.000 de dolari a încasat Federația Slovenă de Tenis pentru organizarea barajului cu România la Koper. Pentru expunere, vizualizare, promovare și imagine, primăria celui mai mare port din Slovenia a acoperit integral toate cheltuielile necesare configurării arenei improvizată în Parkul Bonfika.
Practic, forul sloven de tenis a rămas cu suma integrală garantată de Federația Internațională de Tenis (ITF) unei gazde care câștigă un meci calificant în Grupa Mondială a Fed Cup!
De la diferiți parteneri, Federația Română de Tenis a trebuit să împrumute 60.000 de euro, banii necesari deplasării naționalei feminine la Koper, activităților elementar cotidiene unei echipe naționale: bilete avion, cazare, masă, servicii indispensabile jucătoarelor de la racordor, fizioterapeut, preparator fizic plus costurile impuse de echipa tehnică: căpitan-nejucător, doi antrenori, șef delegație.
Minim pentru o acțiune de acest gen în Europa este de 35.000 – 40.000 de euro: „Sunt convins că v-ați întrebat cum a plătit Federația sute de mii de lei (RON) gazele și energia electrică atâta vreme cât finanțarea a fost oprită (n.r. între timp Ministerul Sportului a reluat finanțarea FRT cu 2,9 milioane de lei, sumă destinată anului 2023) din cauza zecilor de procese intentate de Marius Vecerdea! Sunt convins că v-ați întrebat cum au mers loturile naționale ale României la Winter Cup, cum au mers echipele de , în Thailanda, respectiv echipa feminină din în Slovenia. Sunt convins că v-ați întrebat cum plătim salariile angajaților” este mesajul lui George Cosac adresat cluburilor și asociațiilor afiliate Federației Române de Tenis imediat ce fostul director general Răzvan a organizat o Adunare Generală Excepțională la câteva săptâmani după ce a fost președintele FRT.
Dacă FRT este finanțată de la bugetul de stat cu 586.664 de euro, România ar fi accesat fondul de premii destinat celor mai bune 12 naționale feminine calificate la turneul final din noiembrie și din care ar fi avut numai prima de particpare echivalentă a 600.000 de euro !
Campioana $ 2,000,000 $650,000 Finalistele $1,200,000 $472,000 Semifinalistele $800,000 $417,000 Grupe $400,000 $200,000
Între Federația Română de Tenis și fiecare jucătoare selecționată pentru un meci din Cupa Federației ar trebui să existe, uzual, un contract individual cu drepturi și obligații.
Ca regulă însă există o sumă defalcată din banii plătiți unei echipe calificată în barajul de promovare în Grupa Mondială pe care jucătoarele o împart în funcție de cel puțin două criterii “bătute în cuie”:
Dar regulile devin variabile în condițiile, nu excepționale, în care Simona Halep a renunțat, în anumite situații complexe, la orice recompensă financiară indiferent de rezultat sau meciuri câștigate.
Ratarea revenirii în elita Cupei Federației este o pierdere financiară incomensurabilă pentru Federația Română de Tenis fie și numai ca reper al bonusului pentru participare.
În cazul în care România depășea faza grupelor, FRT ar fi încasat 1,217.000 de dolari, ca să nu mai vorbim de circumstanțele unei finale jucate, 1,672.000 de dolari, sau a unui titlu cucerit, 2,650.000 de dolari.
Practic, o victorie în Cupa Federației este echivalentă pecuniar cu triumful într-un turneu de Grand Slam, exact cât a încasat Simona Halep odată cu cucerirea titlului la Roland Garros (francezii impozitează la sursă 15 la sută din prize money dar jucătorul poate recupera, în anumite condiții, o parte din suma taxată de fisc).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER