O arenă istorică a Bucureștiului va reveni la viață. Va fi reconstruită lângă Opera Română
Demolată de Ceaușescu înainte de Revoluția din 1989, baza Tenis Club București va reveni la viață. În două luni vor începe lucrările, iar complexul va fi format din nouă terenuri
Șeful FRT, George Cosac, spune că până în prezent a fost igienizat terenul din Parcul Operei
Pe un teren încărcat de istorie din zona Știrbei Vodă din Capitală, în Parcul Operei, Federația Română de Tenis va demara din acest an lucrările la baza Tenis Club București, exact pe amplasamentul pe care timp de șapte decenii și-au cizelat tehnica mai toți marii jucători români.
ISTORIA PRE-DECEMBRISTĂ‚
Cu o istorie fascinantă, complexul a fost ridicat după anul 1920 pe un teren donat de frații englezi Doherty, celebri în acea vreme în familia sportului alb. Se spune că inițiatorii proiectului făceau parte din anturajul fraților Virgil și Mircea Economu, iar pentru început au fost „așezate” cinci terenuri și un „central”. Devenită prin anii ’60 școală sportivă, arena își deschidea porțile copiilor din zonele Știrbei – Sala Palatului și mogâldețelor din noul cartier pe-atunci Drumul Taberei. Mai târziu, chiar și idolii acelor vremuri – Ilie Năstase și Ion Țiriac – puneau la punct planul pentru Cupa Davis tot pe praful cărămiziu de la Tenis Club București. Au urmat serviciile lui Segărceanu, Cosac, Marcu, dar puțin înainte de Revoluția din 1989, baza s-a prăbușit, ca multe alte clădiri din București, din forța impresionantă a degetului fluturat în aer de Nicolae Ceaușescu.
NO MAN”S LAND-ul POST ’89
În 23 de ani, fostul complex a fost lăsat de izbeliște, iar perimetrul cu aspect de no man”s land a devenit gazdă primitoare pentru patrupede istovite sau paradis pentru băieți care umflau punga cu aurolac până făcea poc. Percepută într-un timp drept loc de promenadă pentru tipii care-i idolatrizează pe Boy George sau Ricky Martin, savana a fost de curând rașchetată. MTS a dat FRT în folosință terenul din sectorul 1 pe 49 de ani pentru a ridica din temelii Tenis Club. Explică președintele FRT, George Cosac: „După 1990 a crescut foarte multă vegetație și noi am curățat zona ca la carte. Acum, dacă ne uităm mai bine, se vede vechea zgură. Lucrările vor începe în două luni și până la finalul anului vrem să finalizăm patru terenuri. Proiectul presupune opt terenuri și un mini-central”, explică fostul component al echipei de Cupa Davis.
CONTROVERSA cu copaci
Primele acțiuni pentru refacerea bazei au stârnit însă o reacție vehementă a șefului organizației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, care luna trecută, într-o declarație pentru hotnews.ro, susținea că „este o decizie aberantă să defrișezi 1,6 hectare de parc pentru a construi un club de tenis (…) de asemenea, este o măsură abuzivă să defrișezi zona din parc când nu s-a aprobat și pus în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect care schimbă destinația de parc”. În replică, George Cosac a făcut ieri lumină în acest caz: „Nu a fost tăiat nimic, nu a fost defrișat niciun copac. În certificatul de urbanism nr. 1635 se subliniază că există absolut toate avizele, iar în cel dat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului se menționează că proiectul Reamenajarea Bazei sportive TC București prin decopertarea și reamaenjarea terenurilor de tenis și refacerea spațiilor, vestiarelor, anexelor și împrejmuirea terenului din strada Știrbei Vodă 133 nu se supune impactului asupra mediului. Domnul Nicușor Dan a mai spus și că vrem să construim și un hotel, ceea ce nu este adevărat”.
CINE VA BENEFICIA
Proiectul, care face parte dintr-o serie mai lungă a noii conduceri a FRT, a fost apreciat de toți specialiștii din sportul românesc, și ar aduce Bucureștiului normalitatea în privința existenței unor rampe de lansare spre tenisul de performanță și a desfășurării antrenamentelor în cele mai bune condiții. „Toți copiii din acest cartier vor putea să beneficieze de cele nouă terenuri, dar și componenții loturilor naționale. Totul va fi la cele mai înalte standarde, dar depinde și de ce fonduri vom atrage. După ce se va organiza licitația, vom cunoaște toate coordonatele”, a conchis Cosac. Avantajele pe care le va oferi Tenis Club București sunt multiple: va fi ridicat într-o zonă ușor accesibilă (în centrul Bucureștiului), se află în vecinătatea complexului BNR, ar reînnoda tradiția începută pe la 1920 și ar deveni o alternativă pentru jucătorii care se pregătesc la CNT de la Lia Manoliu.
Autorizația dată de Primărie este de a reface Tenis Club București, respectiv igienizarea zonelor și curățarea tufișurilor pentru reamenajarea complexului
Domnii Țiriac și Năstase sunt foarte entuziasÂmați de proiect. Aici și-au început carierele de sportivi
George Cosac, președinte FRT
400 de locuri va avea tribuna mini-centralului de la Tenis Club București
Cea mai frumoasă amintire a mea de aici datează din anii 80, când am văzut-o la un meci pe Virginia Ruzici
George Cosac, președinte FRT
Sunt sigur că și spectatorii de la Opera Română vor veni să vadă cum cresc micii tenismeni la antrenaÂmente
George Cosac, președinte FRT