O nouă specie de insectă descoperită în județul Constanța va purta numele Simonei Halep, anunță Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Descoperirea insectei s-a petrecut în timpul unui studiu din 2018 finanțat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
Acesta s-a desfășurat în zona Canaraua Fetii, din județul Constanța.
Astfel, noua specie descoperită de oamenii de știință va purta numele „Phlebotomus simonahalepae”.
„Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetătorii de la Disciplina Parazitologie și Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), anunță descoperirea unei noi specii de insectă, pe teritoriul României, în județul Constanța. Noua specie a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, care este născută la Constanța.
Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populației de vectori din România, finanțat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța”, transmite USAMV într-un comunicat de presă.
Reprezentanții universității anunță că ideea de a numi insecta după jucătoarea de tenis româncă le-a venit în timpul unei conferințe.
„Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos.
Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră”, a explicat Andrei Mihalca, profesor la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare, potrivit Libertatea.
Flebotomii sunt insecte care se hrănesc cu sânge și care sunt răspândite peste tot în lume. Acestea se regăsesc mai ales în zonele cu climat cald. Acestea pot transmite și o serie de boli la oameni și animale, printre care și leishmanioza sau flebovirozele.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER