OFICIAL | US Open duce revoluția în tenis la următorul nivel: primul turneu de Mare Șlem care introduce cronometrul între puncte în meciurile de pe tabloul principal. Jucătorii vor fi sancționați drastic
US Open va fi primul turneu de Mare Șlem care va folosi un cronometru vizibil în timpul partidelor de pe tabloul principal, au anunțat, joi, organizatorii americani.
Turneul care a introdus, în 1970, și tiebreak-ul și care până în ziua de astăzi face notă discordantă față de celelalte trei turnee de Mare Șlem, folosind acest sistem al morții subite inclusiv în setul decisiv, a ales să grăbească procesul de testare a sistemului shot-clock. Dacă până acum, doar arbitrul vedea pe cronometrul său timpul scurs de la încheierea punctului până la următorul serviciu, iar jucătorii aveau la dispoziție 20 de secunde pentru a servi, la ediția următoare a competiției de la Flushing Meadows sportivii și spectatorii vor putea vedea și ei timpul scurs între puncte. Pentru perioada de ajustare, jucătorii vor avea la dispoziție 25 de secunde pentru a servi, arbitrul având dreptul de a nu sancționa întârzierile în următoarele situații:
- dacă spectatorii perturbă liniștea
- dacă meciul este în faze terminale și tocmai s-a încheiat un schimb de mingi lung
- dacă temperaturile sunt extreme / umiditatea este crescută și se consideră condiții extreme
Rafael Nadal și Novak Djokovic sunt, la prima vedere, principalii jucători vizați și afectați de această schimbare, mai ales în condițiile în care impresia generală printre adversari este că jucătorii de top sunt rareori sancționați în acest moment pentru depășirea timpului alocat pentru serviciu. Cu toate acestea, tragerile de timp sunt des întâlnite și în tenisul feminin, dar și la alți mulți jucători din ATP.
Prima abatere se va sancționa cu avertisment, a doua – cu punct pierdut, iar a treia – cu game pierdut. Mai mult, întârzierile în joc vor atrage și o amendă de 20.000 de dolari (40% din valoarea premiului în bani aferent primului tur, conform listei de premii în bani pentru ediția 2017).
Ediția 2018 a Roland Garros-ului propune schimbări similare, dar doar pentru calificări și competițiile juniorilor. Detalii AICI.