Moment de „Dosarele X” pentru Simona Halep! Omul care a efectuat peste 18.000 de controale doping, reacție despre proba „maltratată la 5 dimineața”: „Nici nu trebuie să ne deschidă ușa la ora aia!”
Sorin Văleanu, omul care a efectuat numeroase controale anti-doping în sportul mondial, spune că este exclus ca un jucător de tenis să fie testat la ora 5 dimineața, așa cum a declarat Ion Țiriac în cazul Simonei Halep.
După ce Ion Țiriac a afirmat că o probă de sânge prelevată Simonei Halep la ora 5 dimineața a fost „maltratată” în România și „în trei ore trebuia să ajungă la laborator, la -3 grade”, ofițerul de control anti-doping Sorin Văleanu a demontat această ipoteză.
Văleanu a efectuat peste 18.000 de controale anti-doping (12.000 la campionate mondiale și europene și 6.000 de controale în afara competițiilor).
Omul care a efectuat peste 18.000 de controale anti-doping contrazice spusele lui Ion Țiriac despre proba de sânge luată Simonei Halep la 5 dimineața: „Nici nu trebuie să ne deschidă ușa la ora aia!”
Afirmațiile făcute de Ion Țiriac pe marginea cazului de dopaj al Simonei Halep, după procesul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), au fost contrazise de Sorin Văleanu la emisiunea „De vorbă cu Diaspora” de la Radio Gold FM, moderată de Mihai Rusu și Alin Stanciu! Ofițerul de control anti-doping a explicat că testele nu pot fi efectuate înainte de ora 6 dimineața, iar sportivul nici măcar nu este obligat să deschidă ușa în afara orelor prevăzute de regulamentul anti-doping: „Ce pot să pun eu despre probele care se recoltează, am auzit și eu interviul acela la televizor și pot spune următorul lucru. În primul rând, controalele doping se fac în fiecare zi de la ora 06:00 pana la ora 23:00. Înainte de ora 06:00, nu se face niciun control, nu mai merge niciun controlor! De ce se merge uneori la 6 dimineața? Este foarte simplu. Pentru că aceste ferestre le-au pus chiar sportivii. Ei au stabilit că de la 6:00 la 07:00 sunt găsiți acasă. Deci nu este o intenție rea a controlorilor sau șicanare! Ci este pur și simplu decizia sportivilor. Deci înainte de ora 06:00, nu e voie să se facă controale, sportivii nici nu trebuie să ne deschidă ușa, nici după ora 23:00!
Ce se întâmplă acum cu o probă de sânge care se ia: 90% din probele de sânge sunt pentru pașaportul biologic! Pentru substanțe interzise se ia sânge destul de puțin. Aceste probe de sânge se sigilează, se introduc în două containere mici și imediat controlorul le pune într-un recipient frigorific cu care se transportă la laborator. Ce se întâmplă în acest recipient: proba, atunci când se ia, are o temperatură între 37 și 35 de grade Celsius. Scade temperatura încet, pentru că acest aparat frigorific este construit în așa fel încât temperatura să fie între 2 și 12 grade Celsius. Scade în decurs de 10-15 minute, după care temperatura rămâne constantă. Lângă acea probă există un aparat mic, ca un stick, care se lipește practic de proba de sânge, înregistrează temperatura în interior, la 2-3 minute, depinde de cum este reglat. Proba se duce la laborator și nu trebuie să ajungă în decurs de trei ore, nici în cinci ore, ci limita este 36 de ore!”, a declarat expertul în anti-doping.
Apoi, Sorin Văleanu a spus ce se întâmplă cu proba de sânge la laborator: „În decurs de 36 de ore, acea probă de sânge trebuie să fie la laborator deja analizată. Analiza este un lucru foarte simplu și nici nu costă mult. La laborator însă, cei de acolo desfac aparatul frigorific, scot acel stick afară și îl citesc la computer. Dacă în acele ore, că au fost 3, 6 sau 36, temperatura probei de sânge a scăzut sub 2 grade Celsius și a rămas așa timp de 10-15 minute, proba nu mai este bună! La fel se întâmplă cu proba dacă a crescut peste 12 grade Celsius și a stat mult timp la 14-16 grade. Nu se mai analizează și se ia următoare probă. Deci o afirmație că o probă a fost transportată la -4 grade Celsius sau -3 grade este incorectă. Ce v-am spus eu acum este regulamentul. Dacă un control face o greșeală și proba se răcește mai tare, nu va fi analizată la laborator! Este foarte simplu. (n.r. – de unde știe Ion Țiriac că proba a fost maltratată?) Eu nu pot să știu la ce s-a gândit acel domn atunci, dar o probă care, așa cum am spus, este supusă unei temperaturi mai scăzute de 2 grade sau mai mari de 12 grade nu mai este valabilă”, a conchis Sorin Văleanu.