Irina Begu este port-drapelul României în acest moment la Roland Garros: a 30-a jucătoare a lumii este, după eliminarea Simonei Halep (3 WTA), „tricolora” cel mai bine clasată rămasă în competiția de simplu, acolo unde i se alătură Andreea Mitu (100 WTA). Begu nu a pierdut set până acum la Paris, fructificând la maximum faptul că a fost ferită la tragerea la sorți, mai ales grație plasării sale în rândul capilor de serie, de cele mai periculoase adversare.
Begu progresează, așa cum le place să spună celor doi tehnicieni care o însoțesc pe rând și în proporții egale ale sezonului în circuit, de la turneu la turneu, iar la Paris, sentimentul dominant după primele două partide este că, într-un circuit feminin în care lucrurile sunt extrem de instabile (cel mai bun exemplu: în doar două tururi, trei tinere jucătoare din Top 10 au fost eliminate categoric de adversare cu multe zeci de poziții mai jos în clasament – Halep, Wozniacki și Bouchard – iar Serena Williams, Ana Ivanovic și Petra Kvitova nu s-au simțit nici ele deloc confortabil, fiind la o palmă de eliminare), Irina a găsit o doză de siguranță în propriile evoluții care îi croiesc cale lină către potențiale victorii răsunătoare.
„Sunt foarte mulțumit de nivelul Irinei, acum. Și-a ridicat foarte mult nivelul, se luptă de la egal la egal cu cele mai bune jucătoare. Este într-un moment bun de joc. Am vorbit cu Irina, cu Adi, este o bucurie normală după o victorie importantă, atmosfera și moralul sunt foarte bune la Paris, dar nu este normal să sărbătorim acum: mai avem meciuri la simplu și trebuie să rămână concentrată„, a punctat pentru ProSport Artemon Apostu-Efremov, tehnicianul de 35 de ani al Irinei.
Ce a mers cel mai bine? Ce trebuie să meargă mai bine în meciurile următoare?
Irina Begu a trecut în primul tur de americanca Bethanie Mattek-Sands (164 WTA), scor 6-4, 7-6(6), apoi în turul doi de croata Ana Konjuh (93 WTA), scor 6-2, 6-0. Și a dictat jocul. A fost sportiva mai agresivă pe teren, cea care a decis soarta celor mai multe puncte. În primul meci, a punctat decisiv de 34 de ori, având însă și 36 de erori, în timp ce Bethanie a încercat să mizeze pe un tenis mai economicos, având per total doar 42 de puncte decise unilateral de ea (14-28 rația lovituri câștigătoare – erori neforțate). În meciul doi, Irina a închis robinetul de erori și a încheiat cu 21 în dreptul „winners” și 8 la „unforced errors”.
Irina Begu în acțiune pe unul dintre terenurile exterioare de la Roland Garros. Foto: Neal Trousdale / www.opentenis.ro
Artemon Apostu Efremov explică: „Au fost două victorii foarte bune până acum pentru pentru Irina, în două seturi. Succesul din turul al doilea poate fi înșelător, pentru că scorul a fost extrem de drastic. Nivelul adversarei a fost însă unul foarte ridicat. Noi încercăm să o facem în general pe Irina să joace mai agresiv, mai activ pe teren și mă bucur că a reușit să facă asta în primele două meciuri. Mereu poți îmbunătăți, mai ales în condițiile destul de complicate de la Paris – la început este mai greu să returnezi, pentru că este o ușoară schimbare de suprafață la Roland Garros față de precedentele turnee, Irinei i-a fost mai greu să servească, pentru că au fost zile cu vânt. Cred că s-a adaptat la condiții și are oportunități și pe mai departe, chiar împotriva cehoaicei Petra Kvitova„.
A fost Irina în primele două meciuri la 100%? Sau are câteva procente păstrate pentru meciurile următoare?
Tehnician școlit în egală măsură în liniile de foc ale circuitului ATP, dar și pe băncile ANEFS (Academia Națională de Educație Fizică și Sport), Artemon Apostu-Efremov arată foarte mult echilibru în discuțiile despre tenis, tactică și joc. „Irina abordează fiecare meci la 100%. Dă totul, tot timpul. La un Grand Slam, fiecare meci este ca o finală, fiecare jucătoare dă totul, nu poți fi mai puțin de 100% – de aceea sunt și multe surprize (n.r. – și se corectează singur, rapid) – de fapt vedeți multe victorii ale unor jucătoare cu un clasament mai slab în fața unor jucătoare mai bine clasate. Dar Irina poate crește pentru meciul următor„, afirmă „Arti”.
A căpătat Irina o anumită lejeritate în gestionarea meciurilor în fața adversarelor cu care, potrivit calculelor hârtiei, pornește favorită?
Se spune că jucătoarele mari știu foarte bine să gestioneze meciurile în fața unor adversare mai slab cotate și pleacă cu un avantaj din start foarte important. Irina a avut la Paris două victorii confortabile în fața unor astfel de jucătoare, iar în general, de la Australian Open 2015, a câștigat mai ușor meciurile în care pe hârtie pleca favorită prin prisma clasamentului, chiar și atunci când jocul ei nu a strălucit sau nu a reușit cea mai bună prestație a anului (ca în primele meciuri de la Rio).
La Australian Open, Irina a câștigat cele două meciuri cu adversare mai slab cotate în ierarhia WTA în minimum de seturi, la fel și la Paris, iar în total, a pierdut doar de trei ori în fața unor adversare mai slab cotate: la Fed Cup, în meciul din Canada cu debutanta Abanda, acolo unde a ratat închiderea meciului în două seturi iar apoi problemele fizice au incomodat-o clar și au contribuit decisiv la insucces; înfrângere în meciul imediat următor, la Praga, în fața Siniakovei, acolo unde diferența de fus orar a fost un adversar în plus pentru Irina și desigur – meciul din semifinalele turneului de la Rio, pierdut în condiții extreme de Irina, rămasă pe teren în ciuda unor hemoragii nazale severe.
„Da, este corect. Este un proces, este un aspect dezvoltat de Irina de la turneu la turneu: a început de anul trecut, s-a consolidat la Australian Open, apoi la Charleston, Miami, Madrid, Roma. Este un efort constant, nu apare întâmplător. Irina gestionează mai bine momentele decisive, de presiune din aceste meciuri. Chiar vin mai natural aceste victorii, acum”
Artemon Apostu Efremov.
Artemon Apostu-Efremov se caracteriza, la începutul unui amplu interviu ProSport: „Sunt un antrenor pasionat, dornic să facă performanță, care încearcă să împartă cât mai bine viața de familie cu necesitățile tenisului de performanță”. Foto Cezara Paraschiv
Cum o va surprinde Irina pe Kvitova, viitoarea adversară?
„O va surprinde prin a-și face jocul ei. Prin a și-l impune„, răspunde ferm Artemon Apostu-Efremov. „La acest nivel, jucătoarea care își impune ritmul ei este cea care câștigă. Irina i-a luat pulsul la Madrid, va fi pregătită de luptă punct cu punct. Nu va mai ceda nimic. La final, vedem rezultatul”.
Petra Kvitova a dat lovitura la Madrid, după ce primele sale meciuri cu Govorțova și Vandeweghe au fost adevărate thrillere și mostre de supraviețuire în meciuri în care jocul nu îți funcționează. Cehoaica lipsise ca performanțe din prim-planul tenisului după titlul obținut anul trecut la Wimbledon: și-a luat o pauză departe de tenis, pentru reîncărcarea bateriilor și a pornit cu frâna de mână trasă pe zgură, însă meciul cu Serena Williams a fost perfect (câștigat de cehoaică 6-2, 6-3), tactic și ca execuții, iar finala cu Svetlana Kuznețova – o mostră de joc agresiv câștigător pe zgură. Petra a reușit în aceste două meciuri să impresioneze și a intrat pe lista favoritelor la Roland Garros, dar Roma a schimbat situația, cu o revenire la ezitările care i-au caracterizat jocul în ultimele luni dublei campioane de la Londra. Jucătoarea de 25 de ani va intra în meciul cu Irina Begu din nou, ca și la Madrid, după două partide în care nu a impresionat, fiind împinsă în trei seturi și de Marina Erakovic (82 WTA – meci câștigat 6-4, 3-6, 6-4 de Kvitova) și de Silvia Soler-Espinosa (74 WTA – victorie 6-7, 6-4, 6-2 pentru cehoaică).
„Kvitova pe care o va întâlni Irina este la un nivel foarte bun„, insistă tehncianul.
„A știut să câștige meciurile în decisiv, și-a ridicat nivelul în momentele critice. Când joci cu o jucătoare de pe poziția a patra, nu te poți aștepta să ai o adversară facilă. Dar cred că va exista o marjă, cât de mică, de care să poți profita și sper că Irina va putea să o fructifice„, încheie analiza Artemon Apostu-Efremov.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER