Osaka din Osaka, vedeta zilei la Stanford. Are un pachet complet: fizic, a bătut-o pe Stosur și se ține de glume în fața presei. „Toți copiii născuți aici poartă acest nume. Și nu, nu este cea mai importantă victorie a carierei”
Naomi Osaka a reușit debutul perfect în tenisul profesionist, la 16 ani, învingând-o luni pe Samantha Stosur, campioană la US Open în 2011, într-o partidă de trei seturi, încheiată cu scorul de 4-6 7-6(7) 7-5, în primul său meci pe tabloul principal al unui turneu WTA. Japoneza a făcut tot ce a vrut în meciul de pe terenul central al turneului de la Stanford. De la înălțimea celor 180 de centimetri, a trimis servicii cu până la 192 de km/h, a trimis ași pe serviciul doi și a revenit de două ori în partidă, fiind condusă mai întâi cu set la zero de Stosur și apoi cu 5-3 în decisiv. A salvat chiar și o minge de meci, înainte de a întoarce definitiv soarte partidei, cu patru game-uri consecutive.
Și pentru că o stea se „citește” din prima, Osaka a punctat și la capitolul carismă, spontaneitate și umor, provocând o serie în lanț de postări admirative pe rețele de socializare ale unor ziariști cu ștate vechi în tenisul mondial. „Este probabil a doua cea mai importantă victorie a carierei mele„, i-a uimit pe jurnaliști, la conferința de presă. Pentru că „cea mai importantă victorie a mea a fost prima partidă în care am reușit să îmi întrec sora„, a spus Osaka, cu multă naturalețe, potrivit site-ului oficial WTA.
Serviciu de talie mondială în 2014, la doar 16 ani
Osaka a servit excelent în partida din primul tur al turneului american. Serviciul său de 120 de mile pe oră ar intra în topul celor mai bune servicii din circuitul feminin, în 2014, potrivit statisticii oferite de wtatennis.com, care indexează performanțele sportivelor până în luna iunie.
Nipona are datele fizice ale jucătoarei moderne de tenis, fiind, la un metru și 80 de centimetri, doar cu trei centimetri mai scundă decât Victoria Azarenka și având șanse reale de a o ajunge pe fosta lideră mondială, ținând cont de faptul că jucătoarea de culoare este încă în perioadă de creștere. Astfel, față de o jucătoare micuță precum Simona Halep, Naomi pornește cu un atu fizic important pentru a livra servicii puternice.
.
9 jucătoare au reușit, în întreaga istorie a tenisului profesionist, să lanseze punctul cu un serviciu de peste 200 de km/h. Recordul de viteză la serviciu în circuitul feminin îi aparține lui Venus Williams, cu 207,6 km/h, a doua fiind sora sa, Serena cu 207 km/h.
A glumit cu naturalețea unor nume grele din circuit, precum Roddick, Dolgopolov sau Na Li
Naomi a trecut cu brio și testul primei sale conferințe de presă. Năcută în Osaka, nipona a fost chestionată imediat despre numele său. „Toți copiii născuți aici poartă acest nume„, a replicat Naomi, provocând un moment de liniște totală în sală.”Glumeam! Scuze…Desigur, este o coincidență!„, a continuat tânăra sportivă, potrivit wtatennis.com.
Felul în care a reușit să își gestioneze emoțiile pe teren, să recupereze și apoi să impresioneze sală plină de jurnaliști, în America, țara cu cele mai multe VIP-uri și cele mai multe momente glamour a făcut ca Naomi Osaka să fie, cel puțin pentru 24 de ore, cel mai pronunțat nume la Stanford, în prima zi a turneului în care Serena Williams revine în circuit, după mult comentatul abandon din meciul de dublu, de la Wimbledon, când nu a reușit să lovească sau măcar să prindă mingea de tenis în mână. Totodată, Naomi Osaka a intrat automat în rândul jucătoarelor care trebuie urmărite în perioada următoare.
N-a îndrăznit să o salute pe Williams în vestiar
Singurul loc în care Naomi s-a lăsat copleșită de emoții a fost… vestiarul. Văzându-și idolul la câțiva centimetri, nipona a evitat-o pe Serena, eroina sa de pe teren. „Ea are totul! Este incredibil cum reușește să revină de fiecare dată”, a spus Naomi la finalul meciului cu Stosur, în care a aplicat cu succes chiar rețeta americancei.
Naomi a început tenisul la vârsta de trei ani, a părăsit continentul galben alături de părinți de mică, tatăl fiind american și hotărând să revină în State, în 2001. Debordează de încredere și are planuri mari. „Îmi place să joc împotriva unor sportive mai bine clasate„, spunea Naomi într-un filmuleț de prezentare din 2013. „Nu știu pe nimeni care să intre pe teren fără să creadă că merită să fie acolo. Desigur, cred că merit să fiu aici!„, a spus, la debutul în tenisul mare, pentru site-ul WTA, tenismena care se antrenează în Statele Unite, la Harold Solomon Academy. Loviturile sale favorite sunt serviciul și forehandul „pentru că îmi permit să închei punctul când vreau„, mai spunea, la 15 ani, Osaka.
În turul secund, Naomi Osaka o va întâlni pe Andrea Petkovic, a opta favorită a turneului, iar lucrurile ar putea fi mult mai complicate pentru tânăra din Țara Soarelui Răsare. „Primul meci, prima performanță vine ușor, pentru că nu ai nici un pic de presiune. Poți să încerci orice. Apoi, totul devine mai complicat”, spunea Rafael Nadal, după înfrângerea în fața australianului Nick Kyrgios, de la Wimbledon. Tânărul de la Antipozi pierdea în meciul următor, în fața canadianului Raonic.