Paradoxul Pliskova. Adversara Mihaelei Buzărnescu ratează an după an la Wimbledon, deși ar trebui să exceleze aici: 6 detalii despre situația jucătoarei fost lider mondial în 2017 cu o singură victorie la Londra
Mihaela Buzărnescu o înfruntă, vineri, în ziua a 5-a de Wimbledon 2018, pe Karolina Pliskova, în partida a 3-a de pe Terenul 1. Favoritele 7 și 29, în ciuda diferenței nete între traiectoriile carierelor lor, se află amândouă în fața unei calificări în premieră în optimi la All England Club.
Cea mai bună dintre gemenele Pliskova s-a bucurat de neașteptat de puțin succes pe iarba de la Wimbledon, în ciuda faptului că dispune, teoretic, de toate armele dezirabile. Iată de ce situația Karolinei este surprinzătoare și paradoxală.
- Karolina Pliskova este prezentă pentru a 16-a oară consecutiv pe tabloul principal al unui Grand Slam.
- 7 este considerată cifră norocoasă, însă la Wimbledon favorita 7 a câștigat trofeul o singură dată: Venus Williams, în 2008.
1. Wimbledon este turneul cel mai slab pentru Karolina Pliskova
Sportiva din Cehia dă dovadă de constanță în turneele importante: a jucat două sferturi de finală consecutive la Australian Open, o semifinală pe zgura de la Roland Garros și o finală urmată de ‘sfert’ la US Open. Aflată la a șaptea participare la Wimbledon, Karolina a reușit în premieră două victorii consecutive, după ce timp de cinci ediții a fost abonată la turul doi.
2. Karolina Pliskova are fizic perfect pentru Wimbledon
La 1,85 m, Karolina Pliskova are fizicul ideal pentru a avea succes la Wimbledon. Toate cele patru semifinaliste ale ediției 2017 au fost sportive de peste 1,80 m (Venus Williams – 1,85 m; Muguruza – 1,82 m; Konta și Rybarikova – 1,80 m). Marion Bartoli este singura jucătoare de sub 1,75 m care a triumfat la Wimbledon din 1999 până în prezent.
3. Karolina Pliskova este ‘domnișoara AS’, dar nu și la Wimbledon!
Pe iarbă, importanța serviciului este uriașă. Karolina Pliskova este singura tenismenă care a reușit să depășească 500 de servicii AS într-un sezon din 2008 încoace, de când WTA-ul a început să furnizeze statistici în ceea ce privește cei mai importanți parametri ai jocului de tenis. Pliskova a reușit de două ori peste 500 de ași în sezon (2015 și 2016), iar în 2017 a fost lider, cu 452 de astfel de reușite. Serena Williams nu a depășit în carieră, într-un sezon complet, 498 de ași reușiți (2015) și nicio altă jucătoare nu s-a apropiat măcar de această bornă.
În 2018, Karolina Pliskova a servit 238 de ași până la startul Wimbledonului (medie de 6,26). La All England Club însă, serviciul ei merge sub medie. Dacă în primul tur Karolina Pliskova a reușit 6 servicii AS, în turul secund a reușit doar 2 ași, contra unei Victoria Azarenka diminuate de o mică accidentare survenite în urma unei căzături în meciul inaugural.
Pliskova nu obține ași datorită vitezei serviciului (așa cum o face Lisicki, de exemplu). Potrivit unui interviu din 2017, sportiva din Cehia susține că nu a servit niciodată cu mai mult de 186 km/h.
4. Pliskova a pierdut ultima dată la o specialistă a ierbii. Dar nu doar la ea
Este greu să stabilești un profil al jucătoarei care o învinge pe Karolina Pliskova la Wimbledon. În 2017, Karolina a avut neșansa de a da peste o specialistă a suprafeței, însă lista completă a sportivelor care au învins-o este diversă din toate punctele de vedere.
5. Karolina Pliskova are rezultate slabe pe iarbă doar la Wimbledon
Două dintre cele zece trofee la simplu ale carierei Karolinei Pliskova au venit pe iarbă: Nottingham 2016 și Eastbourne 2017. În 2018 a început însă Wimbledonul cu bilanț de 2 victorii și 2 înfrângeri pe iarbă.
6. Pliskova trădează tradiția unei școli de tenis cu rezultate spectaculoase pe iarbă
Sportivele din Cehoslovacia și Cehia au câștigat de-a lungul anilor 7 trofee de Mare Șlem la simplu feminin, dintre care 3 la Wimbledon (2 prin Petra Kvitova și 1 prin Jana Novotna). Hana MandlÃková și Jana Novotna au jucat câte două finale la Wimbledon, iar VĂ›ra Suková – una.
La masculin, reprezentanții Cehiei și ai Cehoslovaciei au câștigat 12 titluri de Grand Slam, dintre care unul la Wimbledon, în 1973, prin Jan KodeÅ¡. Această națiune a dat alți trei finaliști la Londra: pe Jaroslav Drobný, Ivan Lendl (2 finale) și Tomas Berdych.
Foto: wimbledon.com