Performanța asta echivalează cu sfertul la Roland Garros!** Trei ținte bifate de Moni după calificarea în semifinala de la Beijing
Niculescu s-a calificat ieri în semifinalele turneului de la Beijing, iar de luni va deveni cea mai bună româncă din circuitul WTA, dar și lider la câștiguri dintre jucătoarele aflate în activitate
Beijingul este de ieri principalul reper din cariera Monicăi Niculescu (24 de ani, nr. 57 WTA). Eleva lui Călin Ciorbagiu s-a calificat în semifinalele turneului, după 3-6, 6-3, 6-4 cu Maria Kirilenko (Rusia, 24 WTA), ocazie cu care a reușit și câteva premiere: cel mai mare premiu încasat dintr-un turneu, cea mai bună performanță sportivă sau urcarea pe prima poziție în WTA într-un clasament neoficial al româncelor.
Într-un turneu care a adunat, cu două-trei excepții, toată crema tenisului mondial și cu premii în valoare de 4,5 milioane de dolari puși la bătaie de organizatori, Monica Niculescu s-a transformat într-o senzație la Beijing în această săptămână. Venită din calificări, românca a avut un parcurs de regularitate, în fața căreia nu a rezistat nicio adversară. A „căzut” inclusiv favorita gazdelor, Na Li, chiar în turul inaugural, câștigătoarea de la Roland Garros fiind nevoită să-i recunoască valoarea Monicăi imediat după partidă: „Nu am găsit antidot pentru jocul ei”.
Ieri, în sferturi, Niculescu a înfruntat una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului, care în runda precedentă o eliminase pe deținătoarea titlului la US Open, Samantha Stosur. Jocul româncei a avut oscilații doar în primul set, pe care rusoaica l-a și adjudecat, cu 6-3. A urmat un forcing continuu din partea jucătoarei din Slatina, la care adversara nu i-a făcut față: 6-3, 6-4 în următoarele două seturi.
Până ieri, Niculescu se mândrea cu o optime de finală la Grand Slam-ul de la US Open, făcută tot în 2011, în urma căreia a adunat 250 de puncte. De luni, jucătoarea va urca până pe locul 35 WTA, adică cea mai bună poziție ocupată de o româncă în prezent.
Niculescu a încasat și cel mai mare premiu într-un singur turneu, circa 170.000 de dolari, cu care va urca în frunte și la topul câștigurilor între românce, atât anual, cât și all-time (n.r. s-au luat în calcul jucătoarele aflate în activitate).
Tecău și Lindstedt vor juca azi în semifinalele de dublu de la Beijing, împotriva croaților Cilic și Ljubicic
Sunt atât de fericită că nici nu îmi găsesc cuvintele pentru a descrie ceea ce simt. E cel mai bun rezultat al meu și sunt convinsă că mă va ajuta pe viitor, pentru că voi fi mai puternică și mai încrezătoare
Monica Niculescu
O semifinală în Beijing, cât un sfert la Roland Garros
O semifinală la Beijing este echivalentul unui sfert de finală într-un turneu de Grand Slam sau un titlu într-un turneu de WTA de genul celui de la Varșovia, pe care Alexandra Dulgheru l-a câștigat în două rânduri. Monica Niculescu primește 450 de puncte pentru semifinala din China, doar cu 50 de puncte mai puțin decât a câștigat, spre exemplu, Sorana Cîrstea pentru sfertul de finală de la Roland Garros în 2009. Și la bani diferența pare infimă, 170.000 de dolari Monica, față de 187.000 încasați de Sorana în Franța.