Petkovic a explicat ce s-a întâmplat în meciul cu Begu. DEZBATERE: rateu major pentru Australian Open? S-au schimbat regulile după ce Halep a stat patru ore în spital în 2018, dar rezultatele nu se văd

Sub deviza „bunăstarea sportivilor la Australian Open este principala noastră prioritate„, organizatorii turneului din  Melbourne Park au schimbat politica de joc în condiții meteo extreme pentru 2019, după o serie de incidente în care starurilor tenisului mondial li s-a făcut rău pe teren, din cauza căldurii și a umidității, picătura care a umplut paharul fiind reprezentată de imaginile cu Simona Halep, finalista ediției 2018, ajunsă pe patul de spital în noaptea de sâmbătă spre duminică, la câteva ore după finala cu Wozniacki, din cauza unei deshidratări severe.

Cadrele medicale de specialitate din subordinea Tennis Australia au colaborat cu Laboratorul de Ergonomie Termică din cadrul Universității din Sydney și au creat un sistem complex, care ia în calcul mai mulți factori (temperatura aerului, căldura radiantă – intensitatea soarelui, umiditatea și viteza vântului) și care a dat naștere unei grile cu scală de la 1 la 5, corespunzătoare situațiilor de joc normal și, respectiv, joc întrerupt, intitulată pompos „AO Heat Stress Scale” (pe scurt, AO HSS), pentru a stabili cu precizie situațiile în care condițiile meteo sunt dăunătoare și periculoase pentru sportivi și impun, astfel, întreruperea meciurilor.

Sunt prevăzute pauze de 10 minute după 2 seturi – la feminin și după 3 seturi – la masculin, posibilitatea de a amâna reluarea jocului, iar pe primele trei arene se poate închide acoperișul, așa cum s-a întâmplat la ediția precedentă înainte de finala masculină, Federer – Cilic.

Teoretic, Australian Open 2019 ar fi trebuit să scape, astfel, de fazele în care sportivii leșină pe teren de căldură, în care medicii sunt chemați de urgență pentru a verifica pulsul și tensiunea protagoniștilor din teren. Practic, însă, nimic nu s-a schimbat.

Petkovic, victimă după un set și jumătate

Prima victorie românească pe tabloul principal de la Australian Open 2019 a fost obținută de Irina Begu înainte de limită, după ce Andrea Petkovic s-a prăbușit pe teren. Sportiva din Germania, în vârstă de 31 de ani, nu a mai putut continua meciul, la scorul de 7-6(3), 3-4, 30-40. „Prietena mea a avut o zi grea azi. Dar e vie și dă din picioare”, a glumit Rennae Stubbs, distribuind pe rețelele de socializare o fotografie cu Andrea.

Totul a avut legătură cu căldura. Am avut o răceală săptămâna trecută. Probabil corpul meu încă este slăbit și a fost vorba despre epuizare și despre temperatură. Doctorul mi-a dat acceptul să joc, azi mă simțeam bine… poate doar un pic slăbită. Săptămâna trecută nu m-am pregătit așa cum mi-aș fi dorit. În general, m-am simțit bine, dar, la începutul setului doi am început să-mi pierd coordonatele. Din cauza dezhidratării și a căldurii, am clacat. Sper să mă recuperez cât mai rapid pentru meciul de dublu. Mă simt mai bine, cred că voi juca„, a declarat Andrea Petkovic, la o conferință de presă la care a fost însoțită de personal medical.

Se impune să precizăm și că, în 2018, Petkovic nu s-a simțit foarte bine nici în partida din turul trei de la Roland Garros cu Simona Halep. După disputarea tiebreak-ului primului set, Andrea a avut probleme de ordin fizic, însă atunci a rezistat pe teren până la finalul meciului.

Pe tabloul masculin, marți, s-au înregistrat cinci abandonuri. Retragerea polonezului Kamil Majchrzak, la 0-3 în decisivul meciului cu favoritul 8, Kei Nishikori, a fost cauzată de crampe severe provocate de condițiile meteo și deshidratare, notează presa mondială. Jucătorul în vârstă de 23 de ani a jucat calificări, iar în primul tur l-a condus pe Nishikori cu 2-0 la seturi, însă mai apoi nu a mai câștigat decât două game-uri până la retragere.

La retragerile lui Kokkinakis (venit din calificări, accidentat la pectorali) și Munar (crampe și probleme musculare) au contribuit, într-o măsură importantă, și condițiile meteo.

Rămâne de văzut în ce măsură „AO Heat Stress Scale” se va dovedi un instrument util, capabil să reducă în vreun fel problemele pentru jucători, organizatori și, în ultimă instanță, și pentru fani.

Publicat: 16 01. 2019, 12:09
Actualizat: 16 01. 2019, 12:10