Naomi Osaka o va înfrunta în finala de sâmbătă la Australian Open 2019 pe Petra Kvitova, într-un meci cu trofeul, dar și cu prima poziție WTA pe masă.
Campioana de la US Open își continuă parcursul fabulos în turneele de Mare Șlem, fiind acum neînvinsă de 13 meciuri la acest nivel, după o evoluție fantastică în fața Karolinei Pliskova, încheiată cu victorie 6-2, 4-6, 6-4, într-o oră și 53 de minute. Osaka a servit 15 ași, a trimis 56 de lovituri câștigătoare pe lângă Pliskova și va încerca să devină prima jucătoare de la Jennifer Capriati încoace, din 2001, care câștigă primele două titluri de Mare Șlem ale carierei în turnee consecutive (americanca s-a impus în 2001 la Australian Open și Roland Garros, acestea fiind primele două din totalul de trei trofee de Mare Șlem ale carierei).
Osaka, răvășitoare în primul set
Confruntarea directă dintre jucătoarele cu cei mai mulți ași serviți la startul semifinalelor (Osaka 35, Pliskova 34) a dat rapid semnalul că nu va fi o procesiune de hold-uri consecutive, relevând o fragilitate mai puțin anticipată a cehoaicei de 1,86 m în primul set.
Intrată în meci din postura tenismenei cu cele mai multe puncte câștigate la retur pe serviciul unu al adversarei la această ediție a Openului Australian, Pliskova nu a reușit să își ofere vreo oportunitate de break pe lansarea campioanei de la US Open în întreg primul set. În schimb, în ciuda faptului că a avut o frecvență a primei mingi uriașă, de 80%, Pliskova s-a trezit că este pliciuită de nipona în vârstă de 21 de ani cu 16 lovituri câștigătoare, 10 puncte câștigate contra serviciului doi și 6 mingi de break procurate. Pliskova a avut un singur moment de respiro în primul set, când și-a apărat la zero lansarea, în timp ce de partea cealaltă, Osaka a adunat lovituri câștigătoare cu reverul în momente-cheie – pentru primul break, a contabilizat o dublă greșeală crucială a Pliskovei pentru al doilea break și a expediat trei ași pe lângă o adversară fără soluții, pentru a pune punct manșei întâi, în 32 de minute.
Pliskova, exercițiu de agresivitate: deja-vu după revenirea fantastică din meciul cu Serena Williams
Osaka a dat start setului doi cu break, câștigând primele două puncte cu directe de dreapta ca de boxeur, însă desprinderea pe tabelă nu a fost decisivă.
Starting the second set like the first 👊@Naomi_Osaka_ breaks Karolina Pliskova’s serve to lead 1-0 in the second set.#AusOpen pic.twitter.com/LXUZ0p4KP2 — #AusOpen (@AustralianOpen) January 24, 2019
Starting the second set like the first 👊@Naomi_Osaka_ breaks Karolina Pliskova’s serve to lead 1-0 in the second set.#AusOpen pic.twitter.com/LXUZ0p4KP2
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 24, 2019
Artizana unei reveniri fabuloase în sferturi, de la 1-5 și minge de meci în decisiv pentru Serena Williams, Pliskova a crescut nivelul de agresivitate, răspunzând cu break la 30, pentru ca mai apoi să treacă la conducere pe tabelă, 2-1, după o nouă cursă de recuperare, cu cinci puncte câștigate consecutiv de la 0-40. Osaka nu s-a clintit, a continuat recitalul loviturilor câștigătoare, smulgând cele mai multe aplauze din partea tribunei, Pliskova reușind să țină ritmul, în ciuda unui serviciu doi ca o rană deschisă, cu rată de succes pentru ea de doar 1 din 10. Următoarea minge de break a apărut pe serviciul niponei în game-ul cu numărul opt, însă Osaka, grație unei serii fantastice – o triplă a dreptelor câștigătoare – a salvat și a restabilit egalitatea. Breșa a devenit însă letală două game-uri mai târziu, când Pliskova a pus presiune și a răzbit, după un game cu adevărat slab pe serviciu pentru Osaka, partida fiind astfel împinsă în decisiv, după o oră și 13 minute de la primul serviciu al meciului.
Detaliul scos în evidență de Courtney Kguyen. WTA Insider: Pliskova a îmbunătățit cifrele statistice la toate capitolele relevante în setul doi, față de primul.
Sursa: wtatennis.com
Osaka, model de bombardier
Startul setului decisiv nu a făcut decât să confirme că Naomi Osaka are stofă de mare campioană. Pliskova a trecut cu lejeritate de prima tură pe serviciu și, cu retururi din ce în ce mai tăioase a sperat la 2-0 pe tabelă. Fără ca sportiva din Cehia să își poată reproșa prea multe, Osaka a atacat și a salvat trei mingi de break, salvând un game crucial și hrănindu-se cu încredere pentru un break la zero, în care a atacat devreme în punct, a lovit de două ori câștigător și a făcut-o pe Pliskova să scuture din cap mai ceva decât Serena Williams.
Osaka s-a detașat pe tabelă, la 3-1, iar în game-ul cu numărul 24 al partidei a trecut granița a 50 de lovituri câștigătoare, avansând mai departe la 4-2 în decisiv. Jocul-procentaj al Pliskovei (17 lovituri câștigătoare, 18 greșeli) a menținut scorul apropiat, precum și speranțele unei prime finale între conaționale reprezentând Bătrânul Continent după 15 ani, de la duelul belgiencelor Justine Henin și Kim Clijsters, din 2004. Osaka însă a fost de netrecut pe prima minge (doar trei puncte cedate în decisiv), iar eleva lui Sascha Bajin a dat de pământ cu oportunitatea de break avută de Karolina, în game-ul opt, expediind un as cu 174 km/h. Germanul a sărit în picioare după excelentul hold al elevei sale, iar Osaka a repetat evoluția excelentă și două game-uri mai târziu, punând capăt partidei cu un al 15-lea as, de 179 km/h.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER