Poate cineva să-i oprească pe legendarii Federer, Nadal și Djokovic? Darren Cahill are răspunsul: „El e singurul jucător capabil!”
Darren Cahill (53 de ani) crede că Alexander Zverev (21 de ani) e singurul jucător capabil să spargă era dominată de Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic și să-i învingă pe cei trei granzi înainte ca aceștia să se retragă.
De-a lungul ultimilor ani, lumea tenisului masculin a intrat într-o dezbatere aprinsă plecând de la incapacitatea jucătorilor tineri de a se bate de la egal la egal cu monștrii sacri numiți Federer, Nadal și Djokovic. Rând pe rând, Dimitrov, Thiem sau Zverev au primit statutul de lideri ai noii generații care trebuie să se ridice deasupra celei vechi, dar, până acum, nici unul nu a reușit ceva măreț. Lucrurile s-ar putea schimba, susține Darren Cahill, care crede că tânărul neamț Alex Zverev e omul care poate face cel mai ușor tranziția către statutul de superstar care să oprească o dominație de un deceniu și jumătate: „Un singur jucător e capabil să-i detroneze pe cei trei: Alex Zverev! Are probleme la turneele de Grand Slam, dar la nivel de Masters 1000 a fost incredibil. E singurul care-i poate depăși”, a declarat Cahill despre Zverev, care se laudă, până la 21 de ani, a câștigat zece turnee, printre care Turneul Campionilor din 2018 și trei titluri de Masters (Madrid 2018, Montreal și Roma 2017), 16,2 milioane de dolari din tenis și a ajuns până pe locul 3 ATP.
„Trebuie să aștepte ca Federer, Nadal și Djokovic să se retragă”
Fin cunoscător al circuitului masculin, Cahill e de părere că actuala generație trebuie, mai întâi, să aștepte retragerea granzilor care, în ultimii 15 ani, au ratat doar opt trofee de Grand Slam (Șase câștigate de Murray și Wawrinka, unul de Cilic, altul de Del Potro): „Cred că sunt o mulțimie de jucători tineri care vor câștiga turnee majore în următorii cinci sau zece ani. Dar, încă, trebuie să aștepte ca Federer, Nadal și Djokovic să se retragă. Și trebuie să aștepte mai mult după Djokovic, pentru că e ceva mai tânăr. Cu Rafa și Roger încă capabili să facă ce fac…suntem într-o epocă de aur! Nu cred că am mai văzut-o înainte și nu cred că o vom mai vedea din nou, dominarea celor trei în ultimii 15 ani a fost remarcabil”, a mai punctat fostul antrenor al Simonei Halep.
Alex Zverev, ‘programat’ să ajungă superstar
Provenit dintr-o familie de sportivi, Zverev a avut marele noroc ca fratele său, Mischa (31 de ani, 75 ATP) să practice tenis de performanță, iar detaliul l-a ajutat foarte mult în viitoarea carieră de jucător profesionist. Un copil de doar câțiva ani, Zverev putea fi văzut cum împrăștie mingile pe terenurile pe care fratele său se antrena și, încă de la o vârstă mică, îl uimea pe Victor Hănescu prin energia sa: „Eu îl cunosc pe Zverev de când avea 8-9 ani. Eu jucam turnee challenger, venea cu fratele lui (n. red – Mischa Zverev) și îl vedeam pe copilul ăsta blond de 8-9 ani toată ziua pe la teren. Dormea pe bănci pe acolo, se juca cum putea, părinții erau cu celălalt frate. Ziceam ‘Doamne, ce face copilul ăsta pe aici?’. Și acum să-l văd că e printre cei mai buni jucători din lume…L-am văzut cum se pregătește fizic, ce preparatori fizici are. Vorbim despre niște specialiști care l-au luat copil și în câțiva ani l-au făcut excepțional fizic. Lucruri care nu se văd, aspecte care contează. Oameni, echipă, părinții lui au fost jucători, cunosc sistemul”, a spus Hănescu, la ProSport Live, despre câștigătorul Turneului Campionilor din 2018.
Care este marele avantaj al copilului blond care a crescut și s-a transformat într-o sperietoare pentru granzi? Răspunde același Hănescu: „Are o ușurință de a juca, de a lovi mingea, are acel talent care face diferența. De aia este acolo, pentru că are ceva special. Poate nu a ajuns la acea maturitate sau nu e de nivelul lui Federer, dar este relaxat, este pregătit foarte bine”, susține Victor, care știe direcția în care merge tenisul masculin mondial: „Și eu mă uitam, mă gândea, parcă nu mai văd jocul ăla de tenis în care să vezi scurte, schimbări de ritm, eleganță, fluiditate. Totul a devenit muncă și pregătire. Îl luăm, îi facem loviturile, îl pregătim fizic și îl facem campion. Deja sunt bani mulți în joc, știi ce trebuie să facă pentru a duce un sportiv spre performanță. Dacă are și calități și e talentat, deja e o reușită”.