Portret robot de campioană: Simona Halep

*ProSport a vorbit cu Ilie Năstase, Sever Dron, George Cosac și Dumitru Hărădău pentru a-i sublinia Simonei Halep punctele forte și punctele la care poate progresa

*Cosac susține că psihicul o ajută să facă diferența în elita WTA

*Contribuțiile trioului Ruzici – Marcu – Mlendea au căpătat diverse forme

*Constănțeanca ar urma să joace în această noapte cu Heather Watson în primul tur la US Open

Declarațiile unor oameni din tenisul românesc se îmbină ca niște cartonașe de puzzle pentru a construi un portret nefardat al celei mai în formă jucătoare de tenis din România. Puternică din punct de vedere mental și un fizic care poate fi îmbunătățit, Simona pare jucătoarea aproape completă, care mixează loviturile, care se adaptează rapid pe orice suprafață, dar care trebuie să confirme și la turneele de Grand Slam.

Fost jucător în echipa de Cupa Davis a României și fost antrenor al Virginiei Ruzici și al lui Henri Leconte, Sever Dron (69 de ani) vorbește de pe piedestalul omului pentru care tenisul e religie. Deține în București o academie în care îi ia de mână pe cei mici și îi trece terenul spre marea performanță și nu ratează nici măcar momentele de pauză din meciurile românilor. Pe Halep a întâlnit-o pentru prima dată în urmă cu 9 ani, într-un oraș din inima Franței. Co-organizator al importantului turneu de juniori de la Sainte Genevieve des Boix, Dron i-a oferit constănțencei un wild-card la rugămintea unui prieten. Și i-a rămas la suflet! „Avea doar 13 ani și ne-a impresionat de atunci cu evoluția ei. Marșa pe serviciu-vole și lovea variat. A pătruns din calificări până în semifinale”, șterge Dron praful de pe amintiri.

Dron: „Concurența cu Sorana le va împinge și mai sus”

Peste doar câțiva ani, vântul carierei avea să o aducă pe Simona din nou față în față cu cel care o acceptase la lecția de franceză. „Era deja senioară, iar eu eram căpitanul echipei României de Fed Cup. Am discutat mult cu ea, ea este o tipă mai retrasă și asta o ajută să se recupereze rapid. Atunci am văzut-o lovind cu dreapta în lung de linie și în cros fără greșeală și tot atunci am adunat-o cum a dat drumul la un rever cu o mână (n.r. backhand cu două mâini e lovitura obișnuită) de a declanșat aplauze nesfâșite”, mai deschide o fereastră spre trecut. Iar imaginea actuală pare să nu-l fi prins pe contre-pied pe venerabilul antrenor. „Acum, ea a reușit să combine toate calitățile și să devină o jucătoare completă, cu talent. Lovește mingea rapid, în urcare, posedă un serviciu foarte bun, iar cu dreapta lovește la fel de eficient și în lung de linie și în cros. Concurența cu Sorana Cîrstea le va împinge și mai sus”, încheie Dron.

Cosac: „În 2 ani ajunge la maturitate”

Șeful forului de tenis, George Cosac, pune sub microscop un alt aspect. „În top 20, valorile sunt aproximativ egale, iar la acest nivel cel mai mult contează mentalul. 90% din rezultatele Simonei se datorează psihicului perfect, asta ar fi principala cheie a rezultatelor ei. Altfel, ea este încă un copil și mai poate pune masă musculară pe ea. Tenisul nu pare a mai avea secrete pentru Halep atât timp cât încheie un meci important cu un as. Stă foarte aproape de minge, lovește foarte repede și anticipez că în doi ani va ajunge la maturitate”, punct­ează fostul jucător de Cupa Davis. Și schimbul de mingi continuă în direcția lui Andrei Mlendea, unul dintre cei doi antrenori ai cvadruplei campioane din 2013. „Din punctul meu de vedere, Andrei posedă un joc mai apropiat de cel al unor fete. Lovind mult mai puternic, normal că i-a dat un imbold la antrenamente și a ambiționat-o”.

Hărădău: „Eu și Țiriac am pierdut un pariu”

Dar laudele aterizează și pe celălalt fotoliu de antrenor. Dumitru Hărădău are o altă viziune: „Între Halep și Adrian Marcu există o colaborare de foarte mult timp și priceperea lui i-a transmis-o foarte bine. Un rol mare îl are și Virginia Ruzici, pentru că o junioară trebuie să aibă în spate pe cineva care să-i răspundă la întrebări și să-i clarifice anumite lucruri. Eu și Ion Țiriac am pierdut un pariu cu Ruzici. După finala de junioare de la Roland Garros, câștigată de Simona, noi prognozam că Elena Bogdan (n.r. învinsa din finală) va ajunge în elită. Ne-am înșelat și Ruzici a câștigat pariul. Normal ar fi să ajungă în cel mult doi ani între primele 10”.

Năstase: „Să vină rezultatele și la turneele de Grand Slam”

În această noapte, Simona o va întâlni, în primul tur la US Open, pe britanica Heather Watson (21 de ani, 76 WTA). „Poate va ajunge în sferturi, dar nu e o tragedie nici dacă părăsește mai repede competiția”, returnează Cosac, în timp ce Ilie Năstase, aflat deja la New York, apelează la metode de ambiționare: „Da, ok, o serie perfectă a Simonei Halep, dar ea ar trebui de-acum să obțină rezultate și la turnee de grand-slam!”.


Simona Halep, nr. 19 mondial, nr. 1 în România

Nume: Simona Halep
Data nașterii: 27 septembrie 1991
Antrenori: Adrian Marcu și Andrei Mlendea
Manager: Virginia Ruzici
Turneu favorit: Roland Garros
Idoli: Justine Henin și Roger Federer
Orașul favorit: Paris
Mâncare preferată: paste
Băutura favorită: suc de portocale

Serviciu 8.5/10
Într-un circuit în care Serena Williams a servit anul acesta cu 207km/h la Australian Open, Halep nu excelează la capitolul viteză, cu 168km/h înregistrați tot în Australia. Sever Dron spune însă că „Simona imprimă foarte mult efect în al doilea serviciu”. În finala de la New Haven, a servit un singur as, la ultima minge a meciului, însă primul serviciu i-a intrat în proporție de 74 la sută

Forehand 9/10
Lovitura de dreapta a Simonei Halep este lăudată de specialiști. Sever Dron:  „Lovește cu dreapta și în lung de linie și în cros la fel de eficient. Are talent”. George Cosac susține că „tenisul nu mai are secrete pentru Halep  și asta s-a văzut în modul cum a pus-o în dificultate pe Wozniacki cu lovitura de dreapta, în semifinale, la New Haven”

Backhand
Descrisă ca o jucătoare care lovește reverul cu două mâini, Halep are potențial. Povestește Sever Dron:  „La un meci din FedCup, am văzut-o cum a dat drumul la rever cu o singură mână. A lovit curat și a aplaudat-o toată lumea. Are potențial să alterneze loviturile”. Cosac:  „A surprins jucătoare pe care e foarte greu să le scoți din zona lor de confort cu reverul”.

Psihic 10/10
Specialiștii consideră mentalul punctul forte al Simonei. A întors 6 meciuri în 2013 după ce a fost condusă cu 1-0 la seturi. George Cosac: „90 la sută din valoarea ei este dată de mental”

Fizic 9/10
Simona Halep are 1,68m înălțime și 60 de kilograme. Spre comparație, liderul mondial, Serena Williams, are 1,75m și 70 de kilograme.  George Cosac vorbește despre jucătoarea de 22 de ani: „E încă un copil, va mai pune pe ea masă musculară”. În 2009, Simona a suferit o intervenție chirurgicală pentru reducerea sânilor, din cauză că acuza dureri de spate în timpul meciurilor

Stil de joc
Pe site-ul WTA, Simona Halep este descrisă ca o „jucătoare agresivă din spatele terenului”.  Specialiștii consideră însă că românca a depășit acest statut după ce a câștigat turnee pe toate suprafețele. Cosac: „După o lună și jumătate pe zgură, a mers pe ciment și a câștigat din prima. Are un joc complet, dar nu e încă foarte coaptă”. Sever Dron apreciază că Halep „lovește mingea foarte repede și are un vole bun, și de forehand și de rever”.


1.431.041 dolari a câștigat Simona Halep în cei 7 ani de carieră. În acest an, românca a obținut 613,842 de dolari din premii, dintre care 117.000 după succesul de la New Haven

5 victorii împotriva jucătoarelor din Top 10 a adunat Simona Halep în carieră, după meciurile câștigate la New Haven cu Wozniacki și Kvitova

Mă simt relaxată în teren acum, joc de plăcere. Sunt o fată normală, dar îmi place să lupt
Simona Halep, pentru www.tenniseastcoast.com

„Simona e prea mică de înălțime!? Atunci John Isner e prea înalt și poate din această cauză n-a câștigat până acum niciun turneu de Grand Slam”
Sever Dron

New York e un oraș nebun, în sensul pozitiv. Sper să evoluez cât mai bine și să am un parcurs cât mai lung
Simona Halep

463 e locul din ierarhia WTA pe care se află Elena Bogdan, jucătoarea învinsă de Halep în finala din 2008, de la Roland Garros (juniori)

Simona Halep e un produs sută la sută al școlii de tenis din România. Dacă la un metru și puțin înălțime bați toate vedetele, atunci i-aș da notă maximă
Dumitru Hărădău

19 e locul din clasamentul WTA pe care se situează, de ieri, Simona Halep. E a patra româncă din istorie pătrunsă în top 20

Cea mai bună performanță a Simonei Halep la un turneu de Grand Slam este turul 3 la Australian Open, în 2011

Halep e în plină ascensiune și deține potențialul necesar pentru a promova în top 10. În cel mult doi ani
George Cosac

Publicat: 27 08. 2013, 08:10
Actualizat: 27 08. 2013, 17:58