Portretul lui Marius Copil, românul care îl va înfrunta pe Stanislas Wawrinka la Australian Open: servește mai puternic decât Roger Federer și muncește 5 ore pe zi la antrenament
Marius Copil (România, 24 de ani) ocupă locul 194 în clasamentul ATP și își dorește o carieră strălucitoare în tenis. Arădeanul aspiră la culmile succesului, iar marți și-a făcut cadou un imbold de care avea nevoie. Copil l-a învins în primul tur la Australian Open pe spaniolul Andujar, scor 6-2, 6-2, 7-5, obținând astfel prima victorie într-un turneu de Grand Slam. Urmează un meci mare în turul doi, joi, în fața campionului en-titre Stanislas Wawrinka (Elveția), pentru care Marius se va antrena ca un boxer înainte de lupta pentru centura mondială. Și face asta înaintea fiecărui meci, indiferent de importanța pe care o are.
Într-un interviu acordat pentru ProSport în urmă cu un an, cel poreclit de prieteni „Kid” spunea că muncește nu mai puțin de cinci ore într-o zi de antrenament: „Mă antrenez vreo cinci ore de tenis pe zi, iar în într-una îmi exersez serviciul și returul. Sunt cele mai importante lovituri din tenis, cu ele începi punctul. Mă axez pe un joc agresiv, pe care încep să-l perfecționez din ce în ce mai mult”. Marius spunea că pune accent pe serviciu la antrenamente și s-a dovedit că a mers pe o carte câștigătoare: cu această armă a defilat în partida cu Andujar: 18 ași și 70% mingi câștigate cu primul serviciu.
Copil îl poate impresiona pe Wawrinka prin serviciul său de temut, care i-a adus o faimă în circuit. În calificările de la Australian Open 2014, Kimmer Coppejans (Belgia), în criză de soluții, a ales să-i returneze serviciile românului de la 4 metri depărtare de linia de fund, aproape lipit de gard. A fost o fază care se vede rar în tenis, dar pe care Marius a considerat-o normală: „Da, știu că a stat foarte în spate și nu m-a surprins. Poate a crezut că are mai mult timp de reacție la retur și așa a ales să se poziționeze. Chiar uneori am avut probleme să dau mai mulți ași sau să câștig mai multe puncte ușoare, el poziționându-se atât de defensiv”.
Chiar dacă Marius Copil nu se află în clasamentul oficial al celor mai puternice servicii din tenis, componentul naționalei de Cupa Davis consideră că ar ocupa locul 10 în topul all-time: „Am servit de două ori cu 240 de km/h și o dată chiar cu 245 de km/h în Canada, la Toronto”. Dacă cifrele sunt reale, viteza atinsă de serviciul românului ar fi mai mică cu 18 km/h decât recordul mondial deținut de australianul Samuel Groth (263,4 km/h). Ca o comparație, cel mai rapid serviciu expediat de Roger Federer, câștigător a 17 titluri de Grand Slam, a atins viteza de 225,3 km/h. În același timp, Marius Copil l-a devansat și pe uriașul John Isner (SUA, 2,08 m), unul dintre cei mai de temuți jucători la serviciu și a cărui cea mai rapidă minge a atins 241,2 km/h.
Marius vorbește cinci limbi: română, engleză, spaniolă, germană și italiană. A început să joace tenis la vârsta de 7 ani, iar de la 9 ani la 12 ani a practicat în paralel și fotbalul. Are ca hobby-uri mașinile, colecționarea ceasurilor și vizionarea filmelor. Suprafața favorită a lui Copil este hard indoor, iar idolii săi sunt Roger Federer și Pete Sampras. Lovitura preferată este serviciul. Marius susține echipa de fotbal Bayern Munchen și visează să aibă propria fundație caritabilă. Marius Copil a strâns 466.828 de dolari din tenis, iar cel mai bun loc pe care l-a ocupat a fost 124 ATP.