„Pot să ajung în sferturi”. Hănescu, la a zecea ediție de Roland Garros din carieră

Victor Hănescu (55 ATP) se află la a zecea ediție de Roland Garros din carieră. Elevul francezului Jean Francois Bachelot spune că poate reedita performanța din 2005

Azi are loc tragerea la sorți pentru tabloul principal de la Roland Garros, turneu de Grand Slam care debutează duminică

Nadal, Gonzalez și Ferrer sunt cei mai dificili adversari pe care i-a întâlnit în carieră Victor

Anul acesta vei juca pentru a zecea oară la Roland Garros. Prin ce se diferențiază turneul parizian de celelalte competiții de Grand Slam?
Nu pot să spun că este o dife­ren­ță foarte mare față de celelalte turnee, dar pentru mine Roland Garros-ul a fost mai special pentru că în România m-am antrenat mereu pe zgură. Când eram junior, îmi doream foarte mult să evo­luez bine la acest turneu. E tradiție. De când intri în parc, îți dai seama că generații întregi au fost acolo. Te simți onorat să faci parte din această istorie, mai ales că am făcut și un sfert de finală în 2005 (n.r. 2-6, 6-7, 3-6 cu Federer).

Poți repeta performanța?
Eu cred că pot, de asta mă și antrenez. Aș fi putut să renunț la tenis acum câțiva ani. Am 31 de ani, e greu, dar mi-am propus să merg mai departe, să ating obiective noi, să am rezultate bune și eu zic că sunt pe drumul cel bun.

Care sunt cei mai buni trei jucători pe zgură cu care ai jucat?
Clar, Rafa Nadal este primul, Fernando Gonzalez este al doilea și David Ferrer, al treilea.

Ești într-o formă bună pe zgură, după sferturile consecutive de la București și Oeiras. Cum ai reușit?
Prin multă muncă, mi-am dorit acest lucru, m-am antrenat zi de zi. Am avut o echipă bună care m-a susținut și toate eforturile s-au văzut. Am început la București, unde am obținut un rezultat bun care mi-a dat încredere. A fost important că am jucat acasă, asta m-a ajutat să evoluez mai bine. Apoi am mers în Portugalia, unde primul meci a fost mai greu, până m-am acomodat cu condițiile. Am făcut un meci bun cu Ferrer, am fost aproape să produc o surpriză. Chiar dacă am pierdut, rezultatul e unul bun.

De ce ai ales să lucrezi cu un antrenor străin, Jean Francois Bachelot (n.r. 36 de ani)?
În primul rând pentru că eram la Academie, în Franța, și cei de acolo au venit cu propunerea asta. Cred că un antrenor străin poate să vină cu o mentalitate nouă, cu lucruri puțin diferite față de cele învățate în România. Am ales un antrenor străin pentru un nou început, pentru o schimbare.

Spune-ne un tenismen cu un joc greu de contracarat la Roland Garros?
Nu este ușor să începi Roland Garros cu Rafa Nadal sau cu Djokovic sau alți jucători de top mondial. Într-o competiție importantă, fiecare meci este greu, fiecare sportiv este excelent, bine pregătit și atunci meciurile sunt dificile.

Primăria vrea să construiască o sală multifuncțională în Complexul Sportiv de la Lia Manoliu. Ce părere ai despre proiectele de tenis din România?
Pe hârtie au fost, dar nu s-a concretizat nimic. Practic nu s-a investit nimic în acest sport deosebit. Nu sunt condiții pentru organizarea unor evenimente internaționale, meciuri de Cupa Davis. Nu sunt săli, nu există un complex multifuncțional. Această idee a primăriei sună bine și așteptăm să fie pusă în practică.

„Pe mine nu m-a afectat criza economică”

Care sunt marile probleme ale tenisului din România?
În general, oamenii care au făcut performanță în acest sport, oamenii de calitate, au plecat din țară și atunci este foarte greu pentru cei din România să nu aibă specialiști de valoare. Trebuie să dai mai departe ceea ce ai învățat. Asta e problema pe care eu o percep. Probabil că sunt și altele.

Criza economică i-a afectat și pe jucătorii de tenis?
Pe mine nu m-a afectat. La tenis, după cum puteți să vedeți, premiile se măresc. E un lucru ca­re mă surprin­de. Toate com­pe­tițiile de Grand Slam au premii mai mari anul acesta. Se investesc mai mulți bani și este un semn bun pentru lumea tenisului și jucători.

Nu cred că România are o echipă solidă, pregătită pentru Grupa Mondială a Cupei Davis. Nu avem jucători de top 50 care să fie acolo constant și nu putem să ne batem acum cu echipele mari
Victor Hănescu, 55 ATP

220 de km/h a fost cel mai rapid serviciu din carieră

26 e cel mai înalt loc ocupat de Hăne în top ATP (2009)

Victor a câștigat în carieră  3.600.000 de dolari

Andrei SĂ‚VULESCU
andrei.savulescu@prosport.ro
Mădălina TĂ‚TARU
madalina.tataru@prosport.ro

Publicat: 24 05. 2013, 08:45
Actualizat: 24 05. 2013, 15:56