Povestea senzaţională a românului de 19 ani care arbitrează în ATP şi WTA: „Am pătruns în lumea asta dintr-o eroare!” Cum a ajuns în scaun la un meci al Simonei Halep | INTERVIU EXCLUSIV

Povestea senzaţională a românului de 19 ani care arbitrează în ATP şi WTA: „Am pătruns în lumea asta dintr-o eroare!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Andrei Brisc este un exemplu pentru tinerii care nu ştiu ce drum să îşi aleagă în viaţă dacă nu reuşesc ca jucători profesionişti de tenis! Andrei a practicat tenisul până la vârsta de 18 ani, dar şi-a dat seama că a fost făcut pentru altă lume, cea a arbitrajului, în care a pătruns dintr-o întâmplare.

Andrei Brisc a avut o ascensiune senzaţională, fiind arbitru de linie la turnee WTA şi ATP la doar 19 ani! A făcut prima şcoală de arbitri în anul 2015, apoi a fost promovat la competiţii de nivel înalt, datorită calificativelor obţinute. Tânărul din Zalău a ajuns să o arbitreze chiar şi pe Simona Halep în anul 2019.

Andrei a fost fascinat de arbitraj atunci când a avut acces din greşeală la o bază de date a arbitrilor, în perioada junioratului. Andrei Brisc povesteşte într-un interviu pentru ProSport întâmplarea care i-a schimbat viaţa, dar şi cum reuşeşte să îmbine şcoala cu profesia de antrenor.

Andrei Brisc, românul de 19 ani care face două facultăţi în paralel cu arbitrajul şi antrenoratul: Sport pe telefon, geografie pe laptop”

Salut, Andrei! Cum eşti în această perioadă greu încercată pentru tenis?

Sunt la facultate în anul I, sunt şi arbitru şi antrenor în acelaşi timp! Mă ajută că fac cursurile online, pentru că sunt înscris la Facultatea de Geografie şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. De multe ori se suprapune programul, dar pot să le fac pe ambele. Sport pe telefon, geografie pe laptop.

Ai intrat în lumea tenisului ca jucător. Care au fost motivele pentru care ai pus racheta în cui?

Am jucat tenis de performanţă până anul trecut, dar au fost mai mulţi factori pentru care nu mi-am continuat cariera. Erau şi implicaţii finaciare, dar mi-am dat seama şi din punct de vedere valoric… Eram din generaţie cu Filip Jianu, Nini Dică, n-aveam nicio şansă în faţa lor! Mai ales că eu făceam şi şcoală în paralel. Pentru mine, şcoala a fost tot timpul prioritară. Scopul meu a fost să obţin clasament internaţional la fiecare categorie de vârstă, iar la 18 ani n-am mai reuşit.

A fost o întmplare amuzantă prin care am pătruns în lumea asta. Am avut acces din greşeală la baza de date a arbitrilor”

Şi ce te-a atras la profesia de arbitru?

Legat de arbitraj, a fost o întâmplare amuzantă prin care am pătruns eu în lumea asta. Jucam un turneu la Sinaia pe când aveam 10 ani şi voiam să văd ce jucători au fost cu un an în urmă. Iar arbitrul turneului de acolo nu a afişat pe site-ul federaţiei în format pdf, ci în excel. În acel moment, eu am avut acces la baza de date a arbitrilor! Am văzut cum făceau ei tablouri, liste şi mi s-a părut foarte interesant.

Deci putem spune că ai devenit arbitru dintr-o greşeală!?

Da, am început să mă joc un pic cu chestiile alea. Aşa a fost să fie, dintr-o eroare a arbitrului, pentru că noi nu avem voie să postăm documente în acel format.

„Am fost arbitru de tronson. Trebuia să intervin când se certau jucătorii”

Şi ce s-a întâmplat mai departe?

Când aveam turnee la Zalău, eu fiind din Zalău, stăteam alături de arbitrul principal şi voiam să văd ce face. Stăteam pe lângă arbitrii şi mi s-a părut foarte interesant. La 15 ani am devenit arbitru, am parcurs la Cluj o şcoală de arbitri. După ce am luat prima etapă, am început să arbitrez la turnee de copii şi juniori, ca arbitru de tronson, scaun. Ca arbitru de tronson, când se certau jucătorii asupra scorului sau a unei urme, trebuia să intervin. Eram un fel de arbitru de scaun pe toate terenurile, dar interveneam numai când mă chema cineva. La nivelul acela ei se arbitrează.

Îmi imaginez că e complicat. Apar multe neînţelegeri între jucători?

Tronsonul e o parte dificilă aş spune, pentru că eu nu văd ce s-a întâmplat. Jucătorul trebuie să îmi descrie ce tip de lovitură a fost. Apar discuţii, într-adevăr, cu părinţii mai ales.

Am arbitrat-o din scaun pe Simona Halep”

Au urmat turneele internaţionale. Care au fost cele mai frumoase experienţe ca arbitru?

Primul turneu WTA la linie l-am făcut la Bucureşti, în 2018, când am prins şi România cu Polonia în Cupa Davis. Apoi am făcut Şcoala Naţională de Arbitri în aprilie 2019 şi am devenit arbitru naţional de scaun. Cel mai frumos a fost la Sports Festival, anul trecut, când am fost arbitru de scaun. La prima ediţie am arbitrat la linie, apoi în scaun când au jucat Simona Halep, Fabio Fognini, Marius Copil şi Daniela Hantuchova.

Ca şi turnee oficiale, cel mai mult mi-a plăcut în Suedia, anul trecut, la un turneu Tennis Europe! Federaţia Internaţională a făcut un training şi eu am fost singurul din România acolo. Am fost evaluaţi şi pregătiţi de arbitrii din echipa de Grand Slam, am cunoscut arbitrii pe care îi vedeam doar la TV. Momente frumoase am avut şi la turneul WTA de la Bastad, dar şi la turneul ATP de la Sofia.

Cea mai importantă calitate a unui arbitru de tenis: Cel mai mult contează partea teoretică”

Dintre arbitrii mari, care este modelul tău?

Renaud Lichtenstein este arbitrul meu preferat, nu l-am văzut niciodată în realitate, dar îmi place cum gestionează situaţiile sub presiune.

Care este cea mai importantă calitate a unui arbitru?

Cel mai mult la un arbitru contează partea teoretică, să stăpâneşti cât mai bine regulamentul, iar apoi concentrarea şi perseverenţa, respectiv modul în care tratez eu treaba aceasta. O putem trata ca un hobby sau să încercă să facem mai mult, ceea ce mi-am dorit şi eu.

„Avem un arbitru cu insigna de aur în România”

Cât de greu va fi să devii arbitru de scaun la turneele mari?

Eu vreau să devin arbitru internaţional de scaun, dar îmi place şi la linie. Ca arbitru de scaun trebui să ai ceva în plus, să cunoşti mult mai bine regulamentele. Ai mult mai multe situaţii decât la linie, unde trebuie să ştii să vezi efectiv mingea, cam asta presupune. În timpul unui an, eu fac foarte mult scaun la turnee de copii şi juniori, sunt şi arbitru principal – un fel de supervizor, şi sunt şi arbitru de linie la turnee de seniori.

Despre arbitrii din România ce ne-ai putea spune?

Noi avem un arbitru cu insigna de aur în România, oficiază de cele mai multe ori în WTA, se numeşte Mihaela Testiban! La nivel de bronz avem vreo 5-6 arbitri în ţară, merg şi la Grand Slam-uri, dar ei sunt mult mai în vârstă decât mine.

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
Gică Craioveanu a numit cele trei echipe care se bat la titlu în SuperLiga
Gică Craioveanu a numit cele trei echipe care se bat la titlu în SuperLiga
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
NEWS ALERT | Joyskim Dawa şi-ar fi bătut soţia! Comunicatul poliţiei
Jucătorul român care s-a revoltat după convocările făcute de Lucescu: ”Simţeam că aş fi putut fi convocat! Nu m-a sunat nimeni”
Jucătorul român care s-a revoltat după convocările făcute de Lucescu: ”Simţeam că aş fi putut fi convocat! Nu m-a sunat…
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii nu îndrăzneau”
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii nu îndrăzneau”
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
EXCLUSIV Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după moartea lui Silviu Prigoană: „Sunt în stare de șoc, îmi pare extrem de rău”
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai multe drumuri din ţară
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai…
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: M-a dezgustat
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Ce cifră de afaceri a generat industria de jocuri video din România?
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Când se joacă derby-ul feroviar CFR Cluj - Rapid Bucureşti. Programul etapei a 17-a a Superligii
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Imagini SPION cu noul model Dacia. A fost surprins în timpul testelor
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
×