Chinezoaica Na Li (29 de ani, 11 WTA) și-a egalat ieri cea mai bună performanță la Melbourne – semifinale – după ce a trecut în sferturi de nemțoaica Andrea Petkovic, scor 6-2, 6-4. În semifinale, ea va da piept cu liderul WTA, daneza Caroline Wozniacki.
Și ce drum lung a parcurs Li din orășelul natal Wubei până pe acoperișul tenisului mondial! Părea o lume interzisă pentru asiatici… La numai șase ani, Li opta, desigur, pentru badminton. Bineînțeles, în dauna tenisului de masă. Religii, ambele, în China. Doar că primul său antrenor, în doar doi ani, reușea s-o „convertească” spre tenis. „Ai mei mi-au spus: «ce e ăla tenis?» Dar până la urmă le-a plăcut”, ne introduce Li în atmosfera chinezească a anilor 80. Una în care tenisul era plasat doar la indexul sporturilor. Familia? Pe când avea doar 14 ani, tatăl său se stingea, și pe patul de spital școlărița îi făcea părintelui său marea promisiune: „Voi ajunge o mare jucătoare de tenis… chiar dacă tu ți-ai fi dorit să joc badminton…”.
Li Na sau Na Li?
Zis și făcut! În 2006, Li, cu diploma facultății de jurnalism în buzunar, devenea prima chinezoaică listată în Top 30 WTA, pentru ca un mai târziu să bată la ușa primelor 20 de jucătoare ale lumii. Semifinala de anul trecut de la Melbourne și atingerea locului 9 WTA (august) o transformau pe Na Li într-un fenomen. Sau, mai bine zis, pe Li Na! Sau Na Li? Ne explică chiar ea ordinea: „Li este numele de familie, iar Na – numele mic, chiar dacă în China se pune la final. Unii mă strigă «Nali», alții «Lina»”, elucidează Na Li misterul.
Kimchi Bokum Bop
Dar revenim la prezent. În aceeași zi în care a urcat până în penultimul act de la Australian Open, carismatica asiatică a dat o raită prin Cartierul Chinezesc din Melbourne. A stins flăcările scuipate de dragonii tridimensionali și și-a făcut toate poftele. A comandat Kimchi Bokum Bop, felul său preferat de mâncare, unul tradițională sud-coreean. Și și-a stins setea cu o „gură” de Tsingtao. Berea sa favorită. Puțin. Pentru că doar Wozniacki îi mai stă în calea promovării în marea finală. Miza e uriașă! O premieră cu zeci de semnificații, celebritate și saci de bani. Ca bonus? Cardul de credit al soțului-antrenor Jiang Shan! „Deja mi l-a lăsat, dar nu am timp deocamdată. Am voie să cheltuiesc tot! Dar după ce voi ieși campioană! Ar fi ceva uluitor pentru mine, pentru echipa mea și pentru toată China!”. Anul trecut, tot la Melbourne, o învingea pe Caroline în optimi…
„Cel mai mult îmi place New Yorkul. Oamenii din China obișnuiesc să spună: «Dacă-ți iubești copiii, trimite-i în New York. Dacă-i urăști, trimite-i tot în China»„, Na Li
A opta oară consecutiv în semifinale
Elvețianul Roger Federer s-a calificat pentru a opta oară consecutiv în semifinalele de la Australian Open, după ce a trecut în sferturi de conaționalul său, Stanislas Wawrinka, scor 6-1, 6-3, 6-3. Pentru un loc în finală, Swiss Maestro se va duela cu sârbul Novak Djokovic, cel care l-a răpus în sferturi pe cehul Tomas Berdich, scor 6-1, 7-6/5, 6-1.
Kelemen s-a calificat
Zoltan Kelemen, reprezentantul României la Europenele de patinaj artistic din Berna (Elveția), s-a calificat pentru programul liber, care va avea loc mâine. Ciucanul a terminat pe locul 4, cu 106,57 puncte în runda preliminară a competiției, asigurându-și astfel calificarea la concursul propriu-zis. La feminin, Sabina Măriuță nu a trecut de runda preliminară, ea ocupând locul 18, cu 47,38 puncte. În premieră, la CE din acest an, patinatorii mai slab clasați trebuie să participe la o rundă preliminară, de unde primii 11 la masculin și primele 10 la feminin se califică la competiția propriu-zisă.
România, peste Turcia
Naționala României a învins, ieri, în bazinul de la Izvorani, cu scorul de 10-4 (5-2, 0-1, 4-1, 1-0), selecționata Turciei, în cel de-al treilea meci contând pentru grupa a II-a a preliminariilor Ligii Mondiale. În primele două meciuri din grupă, România a înregistrat o victorie (8-7, în deplasare, cu Rusia) și o înfrângere (6-15, pe teren propriu, cu Muntenegru). Cum doar prima clasată merge la turneul final, România ar trebui să învingă în Muntenegru la zece goluri diferență, rezultat aproape imposibil.
Nissan Qashqai face istorie
Un studiu realizat recent de Automobil Clubul German, clasează Nissan Qashqai pe locul 3 în topul satisfacției conducătorilor auto din Germania. La sondaj au participat două milioane de intervievați, toți proprietari de mașini. Pe locul 1 s-a situat Porsche 911, iar pe 2 Audi A5. Interesant este faptul că Nissan este mult mai bine văzută decât Porsche Boxster, BMS Seria 1 și 3, Audi TT și Mercedes Benz SLK!
Campionate
BASCHET. Divizia A. Masculin, etapa a 18-a (azi): Asesoft – Mobitelco Cluj Napoca (18:00, TVR 3), Sibiu – Miercurea Ciuc (18:00), Pitești – Craiova (18:00), Steaua Turabo – CSM Oradea (17:00, Sala „Mihai Viteazul”), Poli Iași – Rovinari (18:00), CSM București – BC Tg. Mureș (Arena de Baschet, ora xxxx, Otopeni – Gaz Metan (18:00), BC Timișoara – Brașov (17:00) HOCHEI. Cupa României. Grupă preliminară (mâine): Steaua Rangers – HSC Miercurea Ciuc (18:00, Patinoarul „Mihai Flamaropol”)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER