Poveștile fabuloase trăite de Horia Tecău la Miami, spuse chiar de el! Propunerea Monicăi Seles, aventurile de la Academia Nick Bollettieri și antrenamentele cu surorile Williams | VIDEO EXCLUSIV PROSPORT
This browser does not support the video element.
Niciun alt român de la Ilie Năstase în ultima jumătate de veac nu a dominat tenisul masculin cum a făcut-o Horia Tecău în proba de dublu masculin. „Puștiul ăsta este singurul care joacă tenis” sunt cuvintele spuse de Ilie Năstase unui Horia care la 10 ani câștigase primul lui turneu după o finală cu Adrian Ungur.
Cu bunic pasionat de box și tatăl, baschetbalist de performanță, Tecău a ajuns, accidental, la tenis într-o zi în care nu avea antrenament la înot. Născut la Constanța la o aruncătură de băț de plajă, Horia și-a găsit o a doua casă la Miami, paradis care i-a schimbat viața și unde a fost teleportat de o bursă dăruită de celebrul Nick Bollettieri la academia din Florida, o școală de tenis catalogată drept „Mecca viitorilor campioni”. ProSport îți prezintă poveștile fabuloase trăite de Horia Tecău la Miami și spune chiar de el! Deținătorul a 38 de titluri în circuitul de dublu vorbește despre cum i-a devenit America a doua casă, dar și despre momentele care i-au marcat viața de tenismen.
„Aventura mea a început de la 14 ani când am făcut semifinală la Orange Bowl, cel mai puternic turneu de copii de 14 ani. După acel turneu, am primit o bursă la Academia lui Nick Bollettieri. Am venit atunci, m-am mutat practic în Florida și am început să mă antrenez pe terenurile de hard (ciment vopsit) într-un stil foarte profesionist, cu antrenori bine pregătiți. Am început să îmi fac prieteni din partea asta a lumii. Țin minte că, în vremea aceea, mergeam acasă (n.r. la Constanța) maxim de 2-3 ori pe an și, în rest eram numai în Florida, numai în turnee din America de Nord și America de Sud. Mi-a prins bine ca o lecție de viață în tenis, de profesionalism”, își începe Horia povestirea.
Monica Seles, fost lider WTA, a vrut să-l angajeze pe Horia Tecău ca sparring partner
Academia lui Bollettieri din Florida era visul oricărui puștan care aspira la glorie: Răzavan Sabău a ajuns la Bradenton în 1993 ca junior numărul 1 mondial și câștigător la Wimbledon. S-a antrenat pe aceleași terenuri cu Ionuț Moldovan în timp ce, în postura de colaborator principal al lui Nick Bollettieri, își făcea loc un… român: „L-am cunoscut pe Gabi Trifu pe la 15 ani, când am început să stau full-time la Academia lui Bollettieri. El, pe vremea aia încă juca, la dublu, încerca o revenire în top. Pe lângă Gabi (n.r. Trifu), care era foarte conectat la academia lui Bollettieri fiind prieten cu Nick, mă antrenam cu toți jucătorii mari: Tommy Haas, Xavier Malisse, surorile Williams, Monica Seles. Mai târziu, Sharapova. Erau o comunitate de jucători și noi, cei tineri ne roteam și ne antrenam cu ei tot timpul pentru a căpăta experiențe din acele antrenamente”.
„Chiar ajunsesem să fiu, ca sparring, pentru multe dintre fete: pentru surorile Williams, pentru Monica Seles care mereu voia să joace cu mine când venea, între turnee, la academie (Nick Bollettieri). Era o experiență bună pe o parte dar voiam să îmi fac și eu antrenamentele mele și urmăream cariera mea de junior pe vremea aia. Sunt experiențe de la care am învățat enorm și, după aia, am observat că mulți dintre cei pe care i-am cunoscut acolo au rămas în cadrul academiei ca să antreneze mai departe, inclusiv Gabi, care, după ce s-a retras din circuit a antrenat câțiva ani la academie (lui Nick Bollettieri) și lucra, foarte aproape, cu Nick Bollettieri. După aceea (n.r Gabriel Trifu) și-a deschis propria lui academie, tot în Bradenton. E un loc unde am fost câțiva ani la rând să mă antrenez în perioada de final de sezon”, își amintește Horia Tecău.
Un sud-african care l-a antrenat pe Andy Roddick a văzut că Horia Tecău are stofă de campion
Dacă la Constanța, unde a avut același sponsor ca Simona Halep, pe armatorul Corneliu Idu, în Florida, Tecău primea 25.000 de dolari ca să poarte echipament Reebok și juca cu rachete, gratis, de la Wilson. Un sud-african care-l antrenase pe Andy Roddick timp de 3 ani a văzut că Horia are stofă de campion”: „De-acolo, drumurile au continuat în alte și-alte etape care, după acei 3 ani la Academia lui Bollettieri din Bradenton, m-am mutat în Boca Raton. Am avut un antrenor privat, Stanford Boster din Africa de Sud cu care m-am antrenat doi ani și jumătate”.
Filiera „Roddick” s-a înnădit, încă o dată, pentru Tecău și tot în Florida: „După colaborarea cu Stanford, din Boca Raton, m-am mutat în Miami și am lucrat cu Tarik Benhabiles”. Tarik Benhabiles, francez de origine algeriană (fost număr 22 ATP, un meci jucat în echipa de Cupa Davis a Franței) l-a antrenat pe Andy Roddick imediat ce a încheiat colaborarea cu Tecău: americanul a câștigat US Open și a devenit numărul 1 mondial în 2003, la numai trei luni după ce terminase parteneriatul cu antrenorul francez.
„Practic, am stat în Florida de la 14 ani până la 23″
„Am avut atunci o echipă de management care susținea tineri profesioniști care încercau să ajungă profesioniști foarte buni. Practic, am stat în Florida de la 14 ani până la 23 când, la 23, m-am întors în România pentru o scurtă perioadă și a fost exact perioada în care am luat decizia să joc la dublu mai mult și, acel mai mult, a devenit full-time și nu mai m-am uitat înapoi. Am continuat să joc doar la dublu. Relația asta cu Miami, Florida, partea asta a lumii, a rămas puternică”, a continuat Horia.
Compania “Renaissance Tennis Management Ltd: Luca Appino, CEO/ president = fost director de marketing Babolat (a semnat contracte cu Nadal, Roddick, Moya, Clijsters, Hantuchova, Fernando Gonzalez). Corporația, înregistrată în “paradisul fiscal” din Bahamas a format un grup de tenismani pe care i-a reprezentat ca agenție de management/marketing: HoriaTecău, Benjamin Becker, Benedickt Dorsch, Sergiy Stakhovsky, Michael Lammer.
„Dublu de vis” pentru România, sfărâmat în ATP
În 2007, Tecău decisese să joace dublu cu Florin Mergea iar cei doi au făcut finale de “challenger” și “futures” organizate în România și chiar au câștigat la Brașov (finala contra perechii Cruciat/Miron). Asta dupa ce îi bătuse pe Arnaud Clement și Michael Llodra (campioni la Australian Open) în meciul de dublu al partidei pierdută de România la Clermont-Ferrand.
Imediat în 2008 a apucat să facă pereche cu Yves Allegro, alături de cel mai bun prieten al lui Roger Federer, Horia izbutind să joace finală la Besancon. În ciuda finalelor disputate cu Mergea la Cherbourg și Cremona, parteneriatul cu Mergea “s-a rupt” odată cu meciul pierdut alături de Allegro la Marrakech în fața echipei Fred Gil/Florin Mergea jucat în “sferturi”. Finalele consecutiv disputate pe final de sezon 2008 cu preietenul lui Federer au făcut ca “dublul de vis” al României din “Cupa Davis” să se separe…
În Miami, Tecău și-a găsit perechea cu care a cucerit lumea
„Am avut prieteni foarte buni în Miami care m-au ajutat cu tot ce am avut nevoie. S-a făcut o a doua mini-familie în jurul meu, aici, și mereu m-am simțit apropiat de acest loc și am simțit că vin la a doua casă. Mereu mi-a plăcut acest turneu din Miami. O decizie, poate a contat, și parteneriatul cu Jean-Julien Rojer (olandezul, originar din Curacao, are casă în Miami în același complex rezidențial unde deține un penthouse Andy Murray, care îi este cel mai bun prieten). Am jucat 7 ani de zile și, cu care, eram prieten foarte bun cunoscațndu-l tot în Miamipe aceste terenuri. Deci, mă simt foarte apropiat de această parte, de lumea de aici, jucătorii de aici și cred că voi avea un contact permanent, pe toată viața cu această parte a lumii”, afirmă Tecău.
Obișnuit cu plaja la Constanța, Miami i-a oferit în plus lui Tecău tenisul jucat la unul dintre cele mai tari turnee din lume. Și nu numai: „Vremea, în primul rând. Vremea tot timpul mi-a plăcut, energia orașului pentru că mereu sunt foarte mulți turiști. Localnicii sunt energetici, sunt activi, fac mult sport. Și faptul că e plaja frumoasă și e aproape tot timpul și, chiar dacă nu ajungeam foarte des la plajă, măcar știam, în mintea mea, că e atât de aproape și că pot merge oricând”, a rememorat Horia Tecău, actualul căpitan al naționalei de Billie Jean King Cup, momentele unice trăite la Miami.