Premieră pentru tenisul feminin românesc: Simona Halep va ocupa de luni locul 5 sau 6 WTA

Simona Halep va ocupa, începând de luni, locul 5 sau 6 mondial, o performanță ce nu a mai fost reușită de nici o jucătoare de tenis din România de la crearea ierarhiei WTA, în noiembrie 1975.

Prin victoria reușită marți, în optimile de finală ale turneului de la Indian Wells și prin eliminarea jucătoarei cehe Petra Kvitova în aceeași fază, Halep, acum pe locul 7 WTA, și-a asigurat cel puțin poziția a șasea în clasament și mai poate urca până pe cinci, în funcție de următoarele ei rezultate la competiția californiană, dar și de cele ale sportivei Jelena Jankovici din Serbia.

Halep, cap de serie numărul 6, a învins-o, marți, cu scorul de 6-2, 1-6, 6-4, pe Eugenie Bouchard (Canada), cap de serie numărul 18 și poziția 19 în ierarhia mondială.

Dintre jucătoarele calificate în optimi, numai Jelena Jankovici și Petra Kvitova puteau să pună în pericol ascensiunea româncei în ierarhia WTA. Jankovici, locul 8 WTA, a trecut și ea în sferturi, după victoria obținută, cu scorul 6-3, 6-1, în fața danezei Caroline Wozniacki. Însă Kvitova, locul 9 WTA, s-a oprit în optimi, fiind învinsă, cu scorul de 6-3, 6-2, de Dominika Cibulkova din Slovacia.

Pentru a ajunge pe locul 5 WTA, maximum realizabil la Indian Wells, Simona Halep trebuie să aibă cel puțin același parcurs în competiție ca Jankovici. Cele două sportive se pot întâlni în semifinale, dacă românca o va învige în sferturi pe jucătoarea australiană Casey Dellacqua, 29 de ani, locul 78 WTA, și dacă Jankovici va trece de poloneza Agnieszka Radwanska, locul 3 WTA.

La 24 februarie, Simona Halep a ocupat în premieră locul 7 în ierarhia mondială, egalând cea mai bună clasare a unei sportive din România, performanță realizată de Irina Spîrlea din 1997.

Women’s Tennis Association, asociația jucătoarelor profesioniste de tenis, a luat naștere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975.

WTA reunește astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de țări, care concurează anual în 54 de turnee WTA și patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Competiția de la Indian Wells (California, SUA), cea mai mare după cele de Grand Slam, este de categorie Premier Mandatory și are premii totale de aproape 6 milioane de dolari. Câștigătoarea acestui turneu este recompensată cu un milion de dolari și cu o mie de puncte WTA. Tabloul principal de simplu cuprinde 96 de jucătoare, cu 32 de capi de serie.

Meciurile se dispută pe hard la Indian Wells Tennis Garden, o bază sportivă de 360.000 de metri pătrați, cu o arenă centrală de 16.100 de locuri, a doua din lume din punct de vedere al capacității, după Arthur Ashe Stadium de la Flushing Meadows, New York (peste 22.500 de locuri).

Mediafax

Publicat: 12 03. 2014, 11:16
Actualizat: 12 03. 2014, 11:17