Prezent glorios, viitor incert. În cine își pun speranțele Elveția, Spania și Serbia, după retragerile lui Federer, Nadal și Djokovic
Tenisul masculin este în era de dominație a unui trio formidabil: Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic. Cei trei ‘granzi’, toți trecuți de 30 de ani, au câștigat, împreună, 50 de trofee de Mare Șlem. Viitorul nu arată însă prea bine pentru Elveția, Spania și Serbia, țările care țin capul de afiș în ATP în ultimele două decade, monopolizând practic cele mai importante trofee.
733 săptămâni au petrecut în fotoliul de lider mondial Federer, Nadal și Djokovic
Elveția se zbate fără Maestru
Așa cum s-a văzut ani la rând în Cupa Davis, tenisul masculin din Elveția înseamnă Roger Federer și Stan Wawrinka. Un singur jucător, de 26 de ani, mai punctează în Top 200, iar primul reprezentant al generației U21 este Johan Nikles, aflat abia pe locul 533 ATP. În prima mie mondială punctează tinerii Jakub Paul (19 ani, poziția 714 ATP la simplu, aflat la limita Top 400 la dublu) și Aaron Schmid (18 ani, poziția 955 ATP). Paul a jucat un singur turneu ATP în carieră (bilanț 1-1), în timp ce Schmid nu și-a făcut încă debutul în circuitul mare.
Spania, la un pas de declin
Ascensiunea tenisului spaniol a fost pusă, de mulți specialiști, pe fondul investițiilor făcute în Peninsula Iberică pentru pregătirea Jocurilor Olimpice din 1992, de la Barcelona. Deși ibericii sunt considerați maeștrii zgurii, iar antrenorii spanioli sunt la mare preț în circuit, noua generație se vede puțin în clasamentul mondial. În Top 150, galben-roșii au un singur sportiv care nu a împlinit încă 25 de ani – Jaume Munar (21 ani, locul 81 ATP). Mai mult, 10 dintre cei 13 jucători din Top 150 au împlinit deja 30 de ani. Abia pe poziția 231 găsim un iberic de sub 20 de ani, în persoana lui Alejandro Davidovich Fokina, născut la Malaga pe 5 iunie 1999.
Considerat un mare talent, Munar a intrat sub aripa protectoare a lui Rafa Nadal, se pregătește la Academia acestuia, însă victoriile sale au venit mai mult în turnee Challenger. Unica lovitură importantă pe 2018 a jucătorului de 21 de ani a venit la Roland Garros, în fața unui mult prea uzat David Ferrer. Victoria în fața lui Rublev, de la Winston-Salem, a fost pusă în umbră de contra-performanța de la NEXT Gen Finals, acolo unde puștiul iberic a fost învins de patru colegi de generație, înregistrând un singur succes, în fața lui Tiafoe.
Serbia stă cel mai bine
Efectul Djokovic pare mai vizibil în Serbia, decât în cazul celorlați doi granzi. Liderul mondial la zi este urmat în clasament de șase jucători care nu au împlinit încă 30 de ani, națiunea vecină României fiind astfel mai bine plasată decât Spania sau Elveția. Dusan Lajovic, a doua rachetă a Serbiei. ocupă locul 48 ATP, având 28 de ani. La 23 de ani,
Laslo Djere a crescut idolatrizându-i pe Hewitt și Roddick și, cu două semifinale ATP disputate în 2018, se anunță un potențial nume interesant pentru viitor. Djere a luat un start greoi de sezon, câștigând un singur meci în primele 10 turnee disputate în primele patru luni ale anului, însă în a doua jumătate a sezonului a înregistrat o creștere vizibilă.
Miomir Kecmanovic, 19 ani, este cel mai tânăr pariu al Serbiei. „Mischa” se antrenează în Florida, la Academia IMG, făcută celebră de Nick Bollettieri.