‘Prima fată care lovește ca Agassi’, domnișoara „Don’t Call Me Gorgeous”, ‘artista nebună’ și tipa care miroase mingile de tenis. O altfel de prezentare a sfertfinalistelor de la Wimbledon 2018

Ziua a 8-a de Wimbledon 2018 programează sferturile de la simplu feminin: marți se decid semifinalistele. Chiar dacă primele 10 favorite au părăsit deja turneul, tabloul de 8 are parte de 3 campioane de Mare Șlem și 5 sportive a căror cea mai bună clasare WTA a fost în Top 10.

ProSport vă propune o altfel de prezentare a sferturilor de finală și a semifinalistelor: pasiuni, superstiții, coșmaruri și incidente.

  • Sfertul artistelor: Daria Kasatkina (Rusia, #14) – Angelique Kerber (Germania, #11), primul meci pe Terenul Central, ora 15:00. Palmares direct: 3-3

Sunt o artistă și joc cu inima. Asta sunt eu. O nebună. Pot face lucruri cu adevărat ridicole. Echipa mea știe asta. Nu sunt plicticoasă în afara terenului și nici pe teren„, este descrierea pe care și-a făcut-o Kasatkina într-o conferință de presă la Wimbledon 2018. Numărul unu în Rusia, Kasatkina are momente în care ia foc pe teren, la fel ca și mult mai experimentata și titrata Angelique Kerber.


Daria Kasatkina. Foto: wimbledon.com / AELTC

Ajunsă la 30 de ani, Kerber are o postură aparte și multă prestanță. În afara terenului, este o adevărată devoratoare de thrillere – cărțile sale favorite, așa cum recunoștea într-un interviu pentru Newsroom. Preferă muzica R&B, dar spune că pe măsură ce meciul se apropie, ascultă muzică din ce în ce mai lentă, în locul beat-urilor agresive. Angie este una dintre puținele jucătoare care nu și-a creat o rutină din schimbarea rachetelor în timpul meciurilor și nu este superstițioasă. Însă, pentru că bunicii i-au făcut cadou o brățară pe post de talisman norocos, Kerber poate fi observată în multe meciuri având acest accesoriu la mână. Dacă nu, brățara este în siguranță și în apropiere, în termobag.


Angie Kerber. Foto: wimbledon.com / AELTC

  • Sfertul 1,80+ al mofturoaselor „Miss Feelgood” și „Don’t Call Me Gorgeous”: Kiki Bertens (Olanda, #20) – Julia Goerges (Germania, #13), meciul doi pe Terenul 1. Palmares direct: 2-0

Cele mai înalte jucătoare rămase în cursa pentru trofeul Venus Rosewater Dish se înfruntă într-o partidă care promite să livreze mulți ași. Kiki Bertens are 1,82 m și este pe 3 în topul celor mai mulți AȘI la Wimbledon 2018 (28), iar Goerges măsoară 1,80 m și este lider, cu 41 ași.

2017 și 2018 par sezoane de vis pentru Bertens. Olandeza are însă o versiune proprie, surprinzătoare. Kiki este varianta feminină a lui ‘Doctor Feelgood’: „Anul trecut a fost primul în care am câștigat două turnee și am pătruns în Top 30. Părea un sezon bun. Dar dacă privești cum mă simțeam eu… nu a fost deloc plăcut, mai ales după Open-ul Chinei. Înfrângerea la Andrea Petkovic a fost punctul cel mai de jos. Mi-am spus – dacă așa va fi să fie, nu am nevoie de asta. Eram nefericită. De mai multe ori mi-am pus problema să mă retrag. Dacă să câștig titluri WTA nu mă motivează și mă face să mă simt mizerabil… Prefer să fiu #70 în lume și să mă simt ca anul acesta, decât să fiu Top 10 și să mă simt mizerabil ca anul trecut. Știu că dacă voi mai ajunge vreodată să mă simt la fel, voi renunța. Nu pot să mai trec prin asta„, a explicat Bertens pentru Tennis Magazine.


Kiki Bertens. Foto: wimbledon.com / AELTC

Julia Goerges este una dintre cele mai noi ambasadoare Porsche. Ce trebuie să știți despre finalista care în 2017 muștruluia fanii români prezenți la BRD Bucharest Open pentru că ar fi fost prea gălăgioși în timpul finalei cu Begu? La începutul carierei, germanca avea o mare problemă. În 2011, chiar pe iarba de la Wimbledon, un arbitru de scaun i-a stâlcit numele, care ar trebui să se pronunțe ‘Gur-ges’, oficialul transformându-l în adjectivul „Gorgeous” (n.r. – superbă). Daily Mail a relatat cu umor incidentul. „Chiar nu îmi place. Uneori, se întâmplă ca lumea să îmi citească numele și, pentru că nu l-au mai auzit, îl pocesc. Mai ales în America. Poți face gluma asta o dată, dar nu poți să o faci de două-trei-patru ori la rând! Mă deranjează, serios!” spunea jucătoarea pe atunci în vârstă de 22 de ani.


Julia Goerges. Foto: wimbledon.com / AELTC

  • Sfertul inegal: Serena Williams (SUA, #25) – Camila Giorgi (Italia), meciul doi pe Terenul Central. Palmares direct: 3-0

Despre Serena Williams s-a scris deja o carte și se mai pot scrie multe. Ne rezumăm să consemnăm că americanca tocmai a stabilit un nou record al Erei Open, pentru cea mai slab clasată jucătoare care ajunge în sferturile de finală de la Wimbledon (a detronat-o pe #134 Mirjana Lucic-Baroni, 1999). Americanca este recunoscută în circuit pentru superstițiile sale: trebuie să urmeze la fiecare meci același ritual de legare a șireturilor. Serena a dat vina înfrângerii de mai multe ori pe o greșeală făcută în timp ce lega șireturile. De asemenea, de durata unui turneu sportiva cu 23 de titluri de Mare Șlem în palmares nu schimbă șosetele sau gențile și trebuie să folosească de fiecare dată același duș.


Serena Williams. Foto: wimbledon.com / AELTC

Giorgi este considerată drept una dintre cele mai frumoase jucătoare de tenis. Aspectul său de păpușă contrastează însă puternic cu forța pe care o resimt adversarii. Giorgi trimite unele dintre cele mai rapide servicii în circuit (este locul 2 la Wimbledon 2018, după Venus Williams, cu o ghiulea de 191,5 km/h), însă face și enorm de multe duble greșeli (38 la Wimbledon 2018).


Camila Giorgi. Foto: wimbledon.com / AELTC

Adriano Panatta îi făcea o descriere măgulitoare Camilei: „prima datâ când joc cu o fată care lovește ca Andre Agassi„. În anul 2000, Nick Bollettieri o remarca pe Camila și îi acorda o bursă gratuită de șapte luni pentru antrenament la Academia sa – prima din istorie după cea primită de Maria Șarapova. Interesant este și faptul că, deși nu a confirmat uriașele așteptări agățate de ea, Giorgi a cucerit singurul său titlu WTA pe iarbă, la ‘s-Hertogenbosch. Camila promitea, în 2017, că marea sa explozie urmează, fiind amânată de accidentări la spate și cot.


Camila Giorgi. Foto: wimbledon.com / AELTC

 

  • Sfertul fetelor nervoase și nemulțumite: Dominika Cibulkova (Slovacia) – Jelena Ostapenko (Letonia, #12), primul meci pe Terenul 1, ora 15:00. Palmares direct: 2-0

Luni, în optimi, ‘Domi’ și ‘Alona’ au fost implicate în momente controversate, iar cele două și-au spus of-ul la conferința de presă.

După ce a pledat pentru a nu-și pierde locul pe lista capilor de serie în favoarea Serenei Williams, Cibulkova a răbufnit a doua oară în decurs de 15 zile, pentru că în timpul meciului cu Hsieh arbitra a întors o decizie controversată.A fost ridicol! Nu mi s-a mai întâmplat niciodată în carieră. Și eu mă lamentez uneori atunci când mi se pare o decizie injustă, dar nu am văzut niciodată ca un arbitru să schimbe decizia. Arbitra mi-a spus că nu își amintește ce s-a întâmplat cu acea minge. E vina mea că nu ții minte dacă mingea ei a atins fileul sau a căzut în jumătatea mea? Nu asta conta. Luase o decizie. Apoi, au vorbit ceva în chineză, sau nici nu știu ce limbă era… Chiar m-a afectat. Am încercat din răsputeri să mă calmez‘, a spus Cibulkova.

Citește și: ‘Nu îmi amintesc unde a aterizat mingea ta’. Jucătoarea care a scos-o din turneu pe Simona Halep a fost furată de arbitră: 7 minute de întrerupere și reacție lipsită de fairplay a Cibulkovei | VIDEO


Foto: wimbledon.com / AELTC

De partea cealaltă, Jelena Ostapenko s-a enervat la culme în primul set când arbitra i-a dat avertisment pentru coaching (n.r. – discuții ilegale cu antrenorul), într-un moment în care bielorusa Sasnovici conducea 5-2. „Asta m-a motivat și m-a enervat„, a spus la final de meci letona, care a folosit acel moment pentru a lansa o revenire furibundă, concretizată prin câștigarea a 10 din ultimele 11 game-uri ale meciului.


Foto: wimbledon.com / AELTC

Pe de altă parte, este și un duel între fata care și-a creat un obicei din a mirosi mingile de tenis înainte de a servi (Cibulkova) și adolescenta capricioasă care, în 2017, în duelul din optimi cu Elina Svitolina, s-a chinuit secunde bune să se facă înțeleasă că dorește să primească mingea din partea stângă (Ostapenko).

Citește și: VIDEO | Navratilova s-a dat cu capul de masă când a auzit declarațiile Simonei Halep: „Bla, bla, bla…”

Citește și: Ultimul mare ȘOC la Wimbledon 2018: singura favorită din Top 10 rămasă în concurs a fost eliminată în minimum de seturi, luni, în optimi. Cine este acum cea mai bine clasată sportivă în cursa pentru trofeu

Citește și: Emoții pentru echipa de Fed Cup a României: s-au anunțat capii de serie pentru 2019, an în care Halep & Co au ca obiectiv trofeul. Care sunt posibilele adversare și când are loc tragerea la sorți

Citește și: Begu și Buzărnescu țin steagul României sus la Wimbledon 2018: s-au calificat în sferturile probei de dublu

 

Publicat: 10 07. 2018, 11:18
Actualizat: 10 07. 2018, 11:19