Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Rareș Fortuneanu, antrenorul secund al francezului Christian Gaudin la naționala de handbal seniori, este în prezent cursant al Școlii de Antrenori din Hexagon, una dintre cele mai redutabile în domeniu din întreaga lume. Fostul centru al primei reprezentative a decis să se retragă anul trecut pentru a se dedica unei noi activități în handbal, cea de antrenor.
Pe noul drum, Fortuneanu a plecat cu ambiții mari, să ajungă până la cel mai avansat nivel în cadrul școlii franceze, cel de „antrenor expert”. În noua sa carieră, fostul handbalist are și un prim test extrem de important, calificarea la Mondialele din 2015, chiar dacă va avea un rol de secund în stafful lui Christian Gaudin.
45 de meciuri a jucat Rareș pentru prima reprezentativă, pentru care a marcat și 110 goluri
MOMENTUL „FINLANDA” A SCHIMBAT STRATEGIA LA FEDERAȚIA DE HANDBAL
Eșecul României în fața Finlandei (scor 32-30 în tur și 29-32 în retur), în precalificările Campionatului European de handbal masculin din 2016, i-a determinat pe șefii federației să ia măsuri capitale. Considerat principalul vinovat, Eliodor Voica a fost nevoit să-și prezinte demisia, iar președintele FRH, Alexandru Dedu, a cerut acceptul Consiliului de Administrație pentru a aduce pe banca tehnică un antrenor străin.
După mai multe variante și căutări, șeful handbalului românesc s-a oprit în Franța, în țara campioanei mondiale. Așa cum francezii s-au inspirat de la români în anii ”60-”70, acum a venit rândul FRH să solicite ajutorul celor mai buni specialiști în domeniu. Astfel, în „Hexagon” a fost găsit disponibil Christian Gaudin (47 ani), dublu campion mondial și antrenor în prima ligă la St. Raphael. Fostul portar al Franței nu a venit singur la națională, ci însoțit de fostul său elev de la St. Raphael, Rareș Fortuneanu (35 ani).
După ce a luat-o de jos în branșa tehnicienilor, de la copii și juniori, românul a fost promovat de curând ca antrenor secund la St. Raphael, funcție pe care o va ocupa începând din sezonul următor.
ANTRENOR EXPERT DUPĂ‚ STAGIUL ȘASE
A fi antrenor în „Hexagon” nu este o misiune ușoară, având în vedere nivelul la care a ajuns handbalul francez, care a propus în ultimii 15-20 de ani campioni mondiali pe bandă rulantă și astfel au apărut și mulți candidați pentru a ocupa funcții de acest gen după retragere. Iar pentru a ajunge „principal” ar fi nevoie de vreo câțiva ani de studii, la final cursantul urmând să intre în posesia unui certificat de „antrenor expert” sau, dacă vreți, varianta „antrenor cu licență” din fotbalul românesc.
Christian Gaudin, noul selecționer al României, este dublu campion mondial cu Franța, în 1995 și 2001
Povestește Rareș Fortuneanu: „Un om normal care nu a jucat handbal de înaltă performanță, dar vrea să devină antrenor, are de parcurs șase stagii de perfecționare. Se începe de la școli, cu copii mici, cu elevi care n-au atins mingea de handbal vreodată. La nivelul 4, cursul pe care l-am efectuat și eu, trebuie să antrenezi o grupă de juniori U14, U16, U18 și o echipă de adulți. Ca să ajungi la stagiile 5 și 6, condițiile sunt mult mai grele. Printre altele, trebuie să antrenezi măcar la o echipă din liga a doua sau a treia. Astfel, dacă are noroc, un om obișnuit poate ajunge antrenor expert, în cel mai scurt timp, în 6-7 ani”.
DOAR 15 ANTRENORI SUNT SELECTAȚI LA CURSURI
Locurile la cursurile DES (Diplomă de Excelență Sportivă), cele din stagiile 5 și 6, sunt limitate, doar 15 antrenori fiind selectați, iar prioritate au foștii internaționali francezi sau jucători care au reușit să-și lase amprenta în prima ligă. În plus, taxa de înscriere este considerabilă, în jur de 8.000 de euro, la care se adaugă cheltuieli de transport, cazare și masă pentru a participa la stagiile desfășurate în diverse orașe.
„Chiar dacă ești dispus să plătești această sumă, nu ești sigur că ești acceptat la cursuri. Poate că în alte părți s-ar interpreta: «Cum să nu pot participa, după ce plătesc o asemenea sumă?». În schimb, în Franța problema se pune altfel, ai privilegiul să plătești pentru a merge la asemenea cursuri”, susține Rareș Fortuneanu.
CONSTANTINI, DOCTOR ÎN HANDBAL ȘI IDEI PENTRU FIRME
Printre profesorii care predau la cursurile de perfecționare ale antrenorilor se numără doctori în handbal precum Daniel Constantini, Claude Onesta și Olivier Krumbholz.
De asemenea, la diverse stagii sunt invitați și actuali sau foști jucători de legendă ai Franței, în frunte cu Thierry Omeyer și Jackson Richardson. Rareș Fortuneanu a avut deja ocazia de a afla chiar de la Richardson câteva dintre tainele apărării: „Într-o intervenție la Nimes, el ne-a expus principiile apărării 3-2-1 pe un videoproiector. Și-a pregătit multe faze din meciuri și s-a oprit să explice de fiecare dată când cineva avea o întrebare”. Prima reprezentativă este calificată în play‑off-ul Campionatului Mondial, unde va întâlni într-o dublă manșă echipa Suediei, vicecampioana olimpică, prima manșă fiind pe 7 iunie, în România, iar returul, pe 15 iunie, în deplasare.
Numele importante din handÂbalul francez sunt însă invitate și la cursuri particulare, așa cum a fost un alt caz prezentat de fostul internațional român: „În urmă cu ceva timp, sponsorii de la St. Raphael au strâns o sumă de bani pentru a ține un curs de patru zile, despre management sportiv, pentru toți oamenii din cadrul clubului. Atunci l-au invitat pe Constantini, iar după aceste cursuri sponsorii au fost foarte încântați. Team-managerul a preluat din idei și le-a aplicat în cadrul întreprinderii, cu 50-60 de angajați. A tras concluzia că societatea pe care o conduce este mult mai profitabilă dacă salariații se simt foarte bine în echipă și a dispus măsuri în acest sens”.
Chiar dacă se intră foarte greu în Școala de Antrenori din Franța la cel mai avansat nivel, Rareș Fortuneanu speră ca din toamnă să se numere printre cursanți. Clubul St. Raphael și-a arătat disponibilitatea de a-l susține în acest demers, să obțină toate diplomele pe viitor, astfel că fostul centru al echipei naționale poate deveni într-un viitor apropiat primul „expert” român din handbalul francez.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER