Procesul de dopaj al Simonei Halep stârnește indignare la Wimbledon: „Nu așa tratezi foști lideri mondiali!”

Simona Halep a fost audiată după aproape nouă luni, iar românca mai are de așteptat aproximativ două săptămâni, lucru catalogat drept inacceptabil de un jurnalist polonez acreditat la Wimbledon.

În timp ce campioanele din circuitul WTA își încep aventura la Wimbledon 2023, Simona Halep nici măcar nu s-a putut înscrie la turneul pe care l-a cucerit în urmă cu patru ani. Iar presa din Polonia scrie că nu este corect ca Simona să stea atât de mult timp în stare de suspendare provizorie pentru dopaj.

Procesul de dopaj al Simonei Halep stârnește indignare la Wimbledon „Nu așa tratezi foști lideri mondiali!”

Nu doar fanii români consideră că timpul de așteptare în cazul Simona Halep este prea lung, ci și Piotr Bernaciak, un jurnalist polonez aflat la Wimbledon: În 2022, când Simona Halep a jucat împotriva Elenei Rybakina pentru un loc în finala Wimbledon, habar nu avea ce va urma pentru ea. A fost suspendată pentru dopaj și nimeni nu știe când va putea din nou să joace tenis. Meciul cu Daria Snigur de la US Open a fost ulitmul pentru ea.

Problema este investigația în cazul de dopaj nu a început încă, deși în curând se vor face nouă luni de când fosta câștigătoare de Wimbledon a primit o suspendare provizorie. Pedepsele în cazuri de dopaj au tendința de a fi lungi, luni sau chiar ani de suspendare. Chiar dacă Simona va reveni pe teren, ea nu va fi în formă ca să lupte pentru țeluri înalte.

O astfel de pauză lungă și-a pus amprenta în ceea ce privește pregătirea fizică, ca să nu mai menționez partea mentală. Nu așa tratezi jucătoarele, mai ales foști lideri ai clasamentului mondial. Chiar dacă e vinovată, ar trebui să aibă dreptul la o judecată dreaptă, corectă”, au scris jurnalistul de la Onet.pl, direct de la Wimbledon citat de Spotmedia.ro. 

Simona Halep, atitudine exemplară la tribunal

Săptămâna trecută, Simona Halep a mers la tribunal și a dat dovadă de o atitudine exemplară: Audierile s-au desfășurat pe parcursul mai multor ore, în fiecare zi. Suficient de multe ore astfel încât fiecare parte să explice de ce este acuzată sau de ce se apără Simona, cum și cu ce dovezi. Dar și arbitrii au avut posibilitatea să interogheze fiecare parte și să primească răspunsurile, astfel încât ei să judece și să ia o decizie motivată și corectă.

Fiecare parte a avut dreptul să-și aducă experți, martori din diferite domenii științifice, atât pe parte analitică, biologi, biochimiști, hematologi, dar și pe partea juridică.

Putem să vă spunem doar că ambele părți, dar și arbitrii au avut o atitudine ireproșabilă, au dat dovadă profesionalism, independență și totul a fost gestionat într-un mod extraordinar. Așteptăm un termen de minim 14 zile, deoarece așa stipulează regulamentul Sport Resolutions și cel al ITIA”, a declarat șefa Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Gabriela Andreiașu, la postul Euronews România.

Publicat: 03 07. 2023, 17:32
Actualizat: 04 07. 2023, 09:56