Program stabilit pentru Australian Open: Monica Niculescu, singura tricoloră care joacă în prima zi. Facem cunoștință cu adversara ei în 12 pași
- Organizatorii turneului de la Australian Open s-au mișcat rapid și au anunțat încă de sâmbătă dimineață programul primei zile a ediției 2016 a „Open-ului Vesel” – a 104-a din istoria turneului.
- Ambele tablouri de simplu debutează luni cu meciurile de pe jumătatea superioară, a liderilor mondiali – campionilor în exercițiu, Serena Williams și Novak Djokovic. În consecință, Simona Halep (2 WTA) va debuta în turneu în ziua a doua, marți dimineață (în România).
Monica Niculescu (38 WTA) este singura româncă pentru care Australian Open-ul începe în prima zi – luni dimineață. Sportiva din Slatina o va întâlni pe Terenul 22, utlimul al complexului destinat meciurilor oficiale de simplu, pe Teliana Pereira, dincolo de ora 06:00 (ora României).
Programul zilei de luni pe Terenul 22
Monica întâlnește o jucătoare pe care a învins-o anul trecut în minimum de seturi, nu însă fără luptă, chiar pe suprafața favorită a braziliencei, la București, scor 6-2, 6-3, în 101 minute. Teliana Pereira nu a reușit să câștige vreun game pe serviciul româncei, chiar dacă a avut nouă mingi de break. Iată cinci lucruri inedite despre jucătoarea de 27 de ani și 1,68 m.
1. Născută într-un an istoric pentru tenisul brazilian. Destinul Telianei pare a fi fost scris cu adevărat în stele: s-a născut pe 20 iulie 1988, la vreo două luni după ce Neige Dias câștiga titlul la Barcelona Open, într-o finală cu reprezentanta Argentinei, Bettina Fulco-Vilella. Acesta a fost ultimul titlu câștigat de o jucătoare din Brazilia în circuitul WTA, până în aprilie 2015, atunci când Teliana a oprit o serie de 27 de ani fără triumf în verde-galben în turneele WTA, la Bogota. Teliana a prins atunci tabloul principal la limită – ultima jucătoare direct acceptată (locul 147 WTA) și a legat victorii la trei capi de serie, parcursul său începând cu succes în fața fostei campioane de la Roland Garros – Francesca Schiavone și ajungând până la o victorie în fața unei jucătoare de Top 30 – Elina Svitolina. „Este un vis devenit realitate pentru mine și pentru familia mea„, declara Teliana.
2. O casă mică, cu pereți albi. Și șapte suflete tinere într-o cameră. Chiar dacă în fișa tehnică, la locatitatea nașterii apare numele Santana do Ipanema – un oraș cu tradiție în handbal, Teliana Pereira este născută într-un sat micuț din Brazilia, Aguas Belas, potrivit unui interviu dat revistei Marie Claire. Dar nu a crescut acolo, ci în Barra da Tapera. „Casa noastră era albă și mică, la marginea unui drum neasfaltat. Eu împărțeam o cameră cu șapte frați, nu aveam nici măcar baie – aceasta era în curte. îmi aduc aminte că îmi era frică să merg la toaletă în timpul nopții. Mâncarea nu ne-a lipsit niciodată de pe masă, dar asta pentru că toți munceam. Nu aveam de ales”, povestea Teliana pentru varianta braziliană a revistei pentru femei sus-amintite. Dramele nu i-au ocolit familia. și-a pierdut o soră, de șapte luni, din cauza deshidratării. Dar a mers mai departe, și ea, și familia ei.
3. Caramelul de pe lingura de lemn. Micile plăceri ale copilăriei Telianei erau clipele petrecute alături de verii săi, joaca cu caramelul închegat pe lingura de lemn, iar răsfățul suprem venea duminica, atunci când monotonia meniului zilnic cu orez și fasole era ruptă cu o bucățică de pâine dulce, cumpărată cu chibzuire de la o „doamnă care trecea prin fața casei, pe bicicletă”
4. Acum locuiește într-un oraș care a găzduit meciuri la două ediții a Cupei Mondiale de fotbal, pe două stadioane diferite. Familia Telianei s-a mutat atunci când aceasta avea opt ani în Curitiba, într-o casă construită de la zero de tată. Teliana Pereira este și acum rezidenta orașului în care a mers pentru prima dată la școală și în care a prins gustul pentru tenis. În Curitiba, un oraș al fotbalului. În 1950, la trei ani de la construire, stadionul Vila Capanema din Curitiba găzduia două meciuri de la Mondial: Spania – SUA și Paraguay – Suedia. Avea o capacitate de 15.000 de spectatori, iar în 2006 a fost modernizat pentru ultima oară, crescând capacitatea la 20.000 de locuri. În 2014, Cupa Mondială de fotbal a poposit pe „Arena da Baixada”, un stadion cu proprietar privat, care a înghițit cele mai puține fonduri publice pentru a primi Mondialul de acum doi ani, comparativ cu celelalte stadioane. Baixada este de altfel omologată drept prima arenă din America latină prevăzută cu acoperiș retractabil, potrivit Stadium Database.
5. Directorul unei școli de tenis a remarcat-o și a susținut-o. Teliana câștiga câțiva bani fiind copil de mingi pe terenurile școlii de tenis la care părinții săi își găsiseră de lucru. Într-o pauză, a luat în joacă racheta în mână, iar directorul școlii a hotărât pe loc să o lase să se antreneze alături de elevii săi. A învățat-o limba engleză, dar și franceza sau spaniola, iar din când în când, îi trimitea acasă câte un coș de cumpărături, pentru ca masa micuței talentate să fie una cât de cât adecvată.
6. Mentalitate „a la David Ferrer”. Teliana Pereira vorbește cu multă modestie despre sine. „Nu cred că sunt o jucătoare foarte talentată. Nici tehnica mea nu este perfectă. Dar știu că sunt o jucătoare care dă sută la sută și pe teren și în afara lui„, relatează .spaziotennis.com.
7. Promisiune pentru Venus Williams: „Îi voi spune că eu sunt fetița căreia a refuzat să îi dea autograf”. În Franța, Teliana a văzut prima ninsoare, dar a avut și prima sa mare dezamăgire în tenis: a întâlnit-o pe Venus Williams la hotelul la care erau amândouă cazate, iar americanca a refuzat să își rupă câteva secunde din timpul ei pentru a-i oferi un autograf. „Am fost foarte supărată. Acum râd când mă gândesc la asta, dar știu că atunci când voi juca împotriva ei, îi voi spune că eu sunt fetița căreia a refuzat să îi dea un autograf. Nu te costă nimic să te oprești să semnezi”.
8. Probleme la genunchi ca Alexandra Dulgheru. În 2008, pe terenurile din Statele Unite, Teliana a simțit o durere cruntă la genunchi: a ajuns în Brazilia într-un scaun cu rotile, pentru că suferise o ruptură de menisc. A fost operată, și-a pierdut toți sponsorii, a forțat revenirea pe teren prea repede și a ajuns la cuțit pentru a doua oară. Și-a vândut trofeele și toate rachetele pentru a putea plăti tratamentele
9. Nu are niciun meci câștigat la vreun turneu de Mare Șlem departe de suprafața roșie. Teliana este o jucătoare braziliană tipică: iubește zgura, a crescut pe terenurile roșii, are două trofee câștigate pe zgură, iar singurele sale victorii pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem au venit pe covorul roșu de la Roland Garros, în 2014 și 2015, atunci când a ajuns în turul doi.
10. Doar două jucătoare din Brazilia au urcat mai sus în clasamentul WTA. În 2015, grație celor două titluri de la Bogota și Florianopolis, Teliana Pereira a urcat până pe poziția 43 WTA. Neige Dias ocupă locul doi în topul celor mai bune jucătoare din Brazilia, cu un loc 31 WTA drept personal-best și Maria Esther Bueno, fost număr unu mondial înaintea Erei Open.
11. Joc variat. Teliana Pereira este și ea o prezență inedită în circuit: are un joc cameleonic, care poate arăta foarte diferit de la un joc la altul, brazilianca având abilitatea, în lipsa unei lovituri de bază, a unei „big weapon”, să poarte atât o defensivă totală, cât și o ofensivă agresivă. Brazilianca mizează pe inteligență tactică și nu se dă în lături nici de la duelurile de uzură purtate de pe linia de fund a terenului, dar nici de la venirile la fileu.
12. Visul olimpic. Teliana a insistat în această pauză competițională să se antreneze pe ciment, pentru a încerca să își ofere mai multe șanse la Jocurile Olimpice de pe teren propriu. Asta pentru că visează cu ochii deschiși la o medalie la dublu mixt, fie alături de Marcelo Melo, fie alături de Andre Sa.
Programul primei zile a Australian Open-ului pe principalele două arene: