Programul complet al finalei de Cupa Davis care îi poate completa palmaresul lui Federer. Tsonga și Wawrinka deschid balul. „FedEX” i-a pus sabia deasupra capului lui „Stan the Man”: „Trebuia să termine meciul. Nu am fi avut problemele astea”

Franța este gazda Elveției, în finala cu numărul 102 a competiției pe echipe din tenisul masculin, pe zgură, suprafață aleasă în alte 24 de ediții. Gazdele par a avea o șansă în plus, datorită unei serii de incidente care au dinamitat pregătirile elvețienilor, aflați în căutarea primei Salatiere de Argint din istoria Țării Cantoanelor.

Sunt încântat că pot să joc mâine, dacă ies pe teren înseamnă că pot să o fac„, a dat asigurări Roger Federer, la tragerea la sorți a meciurilor din finala Cupei Davis care a decis ca numărul doi mondial să intre pe teren în partida secundă a zilei de vineri. Deschiderea le va aparține lui Jo Wilfred Tsonga ș Stanislas Wawrinka, vineri, de la ora 15:00, pe Stade Pierre Mauroy, din Lille.

Federer, 5-1 în 2014 cu adversarii din finala Cupei Davis, Wawrinka nu a jucat nici cu Tsonga, nici cu Monfils anul acesta

Palmaresul direct al elvețienilor în fața francezilor, conform partidelor stabilite la tragerea la sorți, este categoric favorabil alb-roșilor: 23-12 în total și 5-1 în partidele din 2014. Federer conduce autoritar în întâlnirile directe și cu Tsonga (11-5 și 3-1 în 2014) și cu Monfils (8-2 și 2-0 în 2014), chiar dacă nu este invincibil. Wawrinka este condus în întâlnirile directe de numărul unu francez, 2-3, însă în cel mai bun sezon al elvețianului, 2014, cei doi nu s-au întâlnit. Similar, Monfils îi smulge lui Wawrinka un 2-2 în întâlnirile directe, fără a fi jucat în 2014 cu „Stan the Man”.

Întrebările finalei: cum va rezista fizic Federer și a reușit căpitanul Luthi să îi împace pe titularii din meciurile de simplu? „Wawrinka trebuia să termine meciul la 5-3, dacă o făcea, nu am fi fost în această situație”

Finala Franța-Elveția a fost considerată oportunitatea perfectă pentru Federer de a-și completa palmaresul, într-o ediție a Cupei Davis în care Elveția a evitat, grație tragerii la sorți, dar și rezultatelor de pe parcurs, favoritele la titlu: Spania, Cehia și Argentina, iar în primul tur a trecut de o Serbie fără Novak Djokovic. „În 2014, principalii jucători nu au jucat în Cupa Davis„, atrăgea atenția spaniolul Rafael Nadal, însă greutatea unui posibil trofeu pentru Elveția în contul lui Federer rămâne intactă.

Roger Federer s-a accidentat însă la spate, în semifinala Turneului Campionilor, disputată împotriva conaționalului și coechipierului său. „Wawrinka trebuia să termine meciul la 5-3„, este declarația cu o tușă de umor dar și încărcată de reproș a lui Federer, la adresa coechipierului său, potrivit tennis.com. „Eu nu m-aș fi accidentat la spate și nu am fi avut întreaga situație„, a completat Maestrul Elvețian, care a reluat însă antrenamentele miercuri și, potrivit declarațiilor căpitanului nejucător al Elveției, nu a resimțit dureri.

Severin Luthi a avut de gestionat în paralel și un scandal cauzat de reacția soției lui Federer, Mirka, care l-a deranjat atât de mult pe Wawrinka, aflat la serviciu, încât s-a plâns pe teren arbitrului. Potrivit relatărilor lui John McEnroe, cei doi tenismeni au petrecute ore bune în vestiare la capătul semifinalei de la Londra, într-o atmosferă tensionată. Tabăra elvețiană a făcut eforturi de-a lungul săptămânii să demonstreze că totul este ok între cei doi jucători. Potrivit dailymail.co.uk, Mirka nu va fi prezentă în tribune, la meciurile din finală, tovmai pentru a ține sub control situația. Înaintea semifinalei, la începutul Turneului Campionilor, atmosfera era mai degajată, Wawrinka declarând cu mult umor că victoria categorică, 6-1, 6-1, în fața lui Berdych și setul de deschidere câștigat la fel de expeditiv ca Federer, a avut menirea „să îi arăt lui Federer că sunt pregătit pentru Cupa Davis„.

Strategii la dublu: francezii nu merg pe mâna echipei care a terminat pe doi la Turneul Campionilor. Elveția nu îi titularizează  pe campionii olimpici de la Beijing

Partida de sâmbătă, de dublu, ar putea fi decisivă. Cel puțin așa arată statistica. În ultimii 42 de ani, de la introducerea noului format al competiției, doar cinci campioane au cucerit trofeul fără să câștige dublul. Căpitanul nejucător al francezilor, Arnaud Clement, a făcut o selecție conservatoare, mizând pe jucătorii echipei de bază, cu trei jucători de simplu în echipă și un specialist al probei de dublu. Julien Benneteau este francezul ajuns la Lille direct de la Turneul Campionilor de la Londra, acolo unde a disputat finala de dublu, alături de Eduard Roger-Vasselin, împotriva fraților Bryan.

Clement a preferat însă să nu apeleze la un debutant în cel mai importantă partidă a Franței, astfel încât Vasselin nu se află printre cei patru jucători cu drept de joc în finală.

De cealaltă parte, Elveția, care pe hârtie are un avantaj net în partidele de simplu, cu doi jucători din careul de ași al clasamentului general mondial față de Franța care se prezintă cu Tsonga (12 ATP) și Monfils (19 ATP), i-a anunțat titulari pentru sâmbătă pe Marco Chiudinelli și Michael Lammer. Cei doi jucători fără renume în circuit au adus singurul punct la dublu Elveției în cele trei partide din 2014. Federer și Wawrinka, câștigătorii medaliilor de aur la dublu, la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, au jucat și au pierdut în 2014 în fața Kazahstanului, iar în ultimii trei ani, au cedat toate cele trei partide de dublu jucate ca pereche, în Cupa Davis.

Publicul – câtă presiune va pune pe Federer?

27.000 de oameni sunt așteptați în arenă, la finala de Cupa Davis din Lile. „Avem categoric un avantaj pentru că jucăm acasă. Va fi multă energie pozitivă, avem nevoie de asta. Atmosfera la Cupa Davis este mereu incredibilă în Franța„, prefața finala cu Elveția, Arnaud Clement, căpitanul Franței.

Pe un fond tensionat și în contextul în care, la Londra, Wawrinka a răbufnit nervos la mesajele soției lui Federer, dar și cu un super-jucător care extrem de rar joacă împotriva publicului, reacțiile publicului ar putea decide, într-un moment important, deznodământul unui set, al unui meci sau chiar al finalei. „Câteodată îmi este frică pentru faptul că spectatorii noștri vor respecta prea mult un tip ca Roger Federer. Acest lucru mă va durea foarte tare. Aș vrea ca el să aibă același tratament ca și ceilalți. Atunci când joacă Roger, toți sunt de partea lui, oricând, oriunde în lume”, avertiza Gilles Simon la jumătatea lunii octombrie, cerând cu insistență un public cu adevărat partizan, pro-Franța, la Lille. „Dacă reușești să-l enervezi, la un moment dat clachează. Federer nu trebuie să audă aplauze atunci când face lovituri câștigătoare, iar lumea ar face bine să se ridice în picioare atunci când trimite mingea în fileu. Sunt curios cum va ieși dintr-o astfel de situație”, a provocat Simon, cel care nu a fost însă selectat în echipa pentru finală, ci este doar rezervă.

Programul complet al finalei:

Vineri, de la ora 15:00
Meciul 1: Jo-Wilfried Tsonga (FRA) – Stan Wawrinka (SUI)
Meciul 2: Gael Monfils (FRA) – Roger Federer (SUI)
Sâmbătă, de la ora 16:30
Meciul 3: Julien Benneteau / Richard Gasquet (FRA) – Marco Chiudinelli / Michael Lammer (SUI)
Duminică, de la ora 14:00
Meciul 4: Jo-Wilfried Tsonga (FRA) – Roger Federer (SUI)
Meciul 5: Gael Monfils (FRA) – Stan Wawrinka (SUI)

Publicat: 21 11. 2014, 08:17
Actualizat: 09 10. 2023, 09:54